De trots van Toscane

Wie met vakantie gaat naar Toscane, komt deze druif onvermijde-lijk tegen in het wijn-glas: de sangiovese.

Wereldberoemd

Toscane is niet alleen wereldberoemd om zijn glooiende landschap, schilderachtige dorpjes en milde klimaat, maar ook om zijn schitterende wijnen van de sangiovesedruif. Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano zijn namen die de wijnliefhebber als muziek in de oren klinken.

Stijlen

Wijn van sangiovese bestaat in verschillende stijlen, afhankelijk van de Toscaanse regio waar hij gemaakt wordt: van fijn en elegant naar krachtig en intens. Alleen de duurste topwijnen zijn geschikt om lang te bewaren, de andere drink je best twee tot acht jaar na de oogst.

Franse invloed

Toscaanse wijn van sangiovese wordt traditioneel vaak aangevuld met kleine percentages lokale druiven, zoals canaiolo en colorino. Maar door het succes van bordeauxwijnen kozen sommige domeinen ervoor om ook Bordeauxse druiven, zoals cabernet sauvignon en merlot, toe te voegen. Vaak (maar niet altijd) staat dat op de fles vermeld. Hier hebben we alleen authentiek Toscaanse wijnen van sangiovese geselecteerd.

Buon appetito

Wijn van sangiovese wordt gekenmerkt door een verkwikkende zuurgraad, wat hem tot de ideale partner maakt van bereidingen met tomaat, zoals pasta en pizza. Fijne, lichte sangiovese past ook bij vis en wit vlees, terwijl de krachtiger versies hun mannetje staan bij rood vlees en wild.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content