De ‘culinaire bijbeltjes’ van Filip Verheyden en fotograaf Tony Le Duc zijn nu compleet met de uitgave van het derde deel van het drieluik. In ‘Het Gerecht’ zet het duo de voorgaande basis- en productkennis om in praktijk.

De succesvolle eerdere publicaties De Basis en Het Product van het duo Verheyden en Le Duc van de jonge culinaire uitgeverij Homarus kregen door hun formaat en uitvoering spontaan de bijnaam ‘culinaire bijbeltjes’. De boekjes, afgewerkt in gekartonneerd zwart linnen met diepdruk, rood leeslint en goud op snee, vielen op door hun verzorgde vormgeving (Katleen Miller) en door de verfrissende benadering van onderwerpen die in feite al ontelbare keren werden uitgesmeerd in allerhande kookboeken. Homarus vult een niche en concentreert zich op het maken van boeken die andere uitgevers niet aandurven. Het zijn kleinoden die een ander uitzicht geven, omdat ze conceptueel in elkaar steken en op een bijzondere manier zijn vormgegeven. Natuurlijk speelt de schitterende fotografie van Tony Le Duc ook een belangrijke rol. Voor Het Gerecht fotografeerde hij in dezelfde lijn en stijl als de eerdere publicaties. Via eenvoud en essentie toont hij wat nodig is en niets meer.

Van De Basis en Het Product werden samen ondertussen meer dan 77.000 exemplaren verkocht en ook nu nog gaat de verkoop verder. Het valt te verwachten dat de lancering van Het Gerecht de verkoop van de eerste twee delen opnieuw zal stimuleren. Het buitenland toont ook interesse : het eerste deel werd vorig jaar in Frankrijk gelanceerd en in september volgen Duitsland en Engeland. Ook de Verenigde Staten, Spanje en zelfs China hebben belangstelling voor de culinaire bijbeltjes. De hebbedingetjes zijn zo’n geliefd cadeau, dat vier leden van éénzelfde familie alle vier een culinair bijbeltje kochten en in cadeaupapier verpakt onder de kerstboom legden.

Alle basiskennis uit de eerste twee boeken wordt nu toegepast in het derde deel. Het Gerecht is een zuiver receptenboek en bevat recepten en foto’s van 150 gerechten, die omschreven kunnen worden als ‘culinaire evergreens’ uit de Vlaamse en uit de wereldkeuken. Het repertoire werd samengesteld door Filip Verheyden, die op zoek ging naar onvergankelijke bereidingen uit gevestigde keukens. Onze eigen Vlaamse keuken is goed vertegenwoordigd met bereidingen als asperges à la flamande, garnaalkroketten, zeetong op Oostendse wijze of hutsepot. Voor onze noorderburen wachten Hollandse vleeskroketten. De Franse keuken is onder meer vertegenwoordigd met salade niçoise, jambon persillé of tarte tatin, de Spaanse met gambas a la plancha of paella, de Italiaanse met pizza Margherita, penne all’ arrabbiata, de Thaise met tom yam koong, de Mexicaanse met guacomole met tortillachips enz.

Filip Verheyden gaat zo de wereld rond en koos gerechten waaraan iedereen denkt bij het vernoemen van het land. Hij hield zich zoveel mogelijk aan de authentieke recepten, hoewel er niet altijd één versie van een nationaal gerecht bestaat. Zo komen er geen tomaten in de ossobuco omdat dit in het oorspronkelijke recept ook niet het geval was. Het kan echter wel gebeuren dat Verheyden kiest voor een meer persoonlijke versie. Een koninginnenhapje bijvoorbeeld werkt hij af met een lepel hollandaisesaus omdat hij dat zo leerde op de hotelschool. De auteur heeft zich ook wat vrijheden veroorloofd. Zo presenteert hij een tortilla de patatas in originele versie en, een pagina verder, in ‘deconstructie’ (ontmantelde en opnieuw met moderne middelen opgebouwde nieuwe versie). Of hij presenteert een granité van bloemkool, bereid met behulp van het Pacojettoestel, dat alleen bij de moderne koks in de keuken staat. Soms draait hij echter ook de klok terug, door delicate sint-jakobsschelpdieren op een nostalgische manier te presenteren in een saus van roux, witte wijn en geraspte kaas.

Het Gerecht, uitgeverij Homarus, 24,50 euro.

De drie titels, De Basis, Het Product en Het Gerecht zijn ook samen te koop, verpakt in een box, die aan de binnenkant is bedekt met bladgoud en die 79,50

euro kost. Voor wie de eerste twee deeltjes al heeft,

is de box apart te bestellen via box@homarus.be

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content