Vandaag logeren we aan het uiterste westpuntje van de Petit Lubéron in een huis dat zo uit een sprookje komt. Maar wel een beetje een rommelig, Frans sprookje. De woning is begroeid met wilde wingerd, wat doorleefd, wat slordig, schots en scheef en vol gezet met spullen die een beetje functioneren. Voor wie daarmee kan leven, kunnen we Au Bord du Temps van harte aanbevelen. Want het echtpaar is bijzonder charmant en de kamer Félicité is bijna een huisje op zich, compleet met badkamer en ligbad, gerestaureerd vakwerk en met een overdekt terrasje waar het rustig ontbijten is en ’s avonds goed mijmeren met een sigaartje.

Ondanks de broeierige hitte is het in de kamer opvallend koel, daar heeft Marthe, die op Jeanne Moreau lijkt, over gewaakt. Het stel begon vijftien jaar geleden enkele kilometers verder al met het ontvangen van gasten, maar verhuisde tien jaar later naar de huidige, volstrekt rustige locatie, een drie eeuwen oude schaapsboerderij, compleet met stal. In de tuin, die er wat uitgeblust bij ligt wegens de hitte, is er een klein zwembad.

Een tweede, langere kamer bevindt zich in de andere vleugel van het huis en oogt heel bijzonder. Er staan een dubbel en een enkel bed en om de hoek werd een fraaie douche gebouwd. In het hoofdgebouw is er nog een derde kamer, die meer als reserve wordt gebruikt.

’s Morgens bij het ontbijt komt Marthe graag een praatje maken, en vertelt dan over haar ervaringen met gasten (“had ik het geweten, ik was er veel vroeger aan begonnen”), en over het vorige huis, dat groter was maar een veel kleinere tuin had. We vinden het allemaal prima : de tuin van bijna een hectare groot, met bomen en het ochtendlijk gezang van de vogels, loopt als het ware dood op de eerste hellingen van de Petit Lubéron. ’s Nachts is het er nog echt donker en stil. En wie behoefte heeft aan wat beweging, kan naar Maubec lopen, waar het ook al erg rustig is en een paar historische huizen staan.

Wielertoeristen kunnen voor informatie terecht bij Marthes man, een scherp gesneden zuidwester en ex-wielrenner die vorig jaar, op zijn 68ste, nog gezwind de Ventoux opfietste. Maar nu schudt hij het hoofd als hij toeristen en Bert Anciauxvolgelingen uit de auto ziet stappen om dan zonder opwarming aan de beklimming te beginnen.

Ligging: op het platteland

Sfeer: oudbollig charmant

Reistijd: vijf kwartier vliegen naar Marseille, dan een uur rijden

Prijsklasse: correct

TIP

Een uitstap naar Lacoste en het kasteel van markies de Sade, naar Gordes (tien minuten rijden) of een wandeling op de GR6, die achter in de tuin voorbijloopt.

Praktisch

Het adres telt drie kamers die tegen 75 en 82 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten.

Au Bord du Temps, 65 Chemin du Maillet, F-84660 Maubec, Frankrijk, +33 490 76 48 44.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content