Eliane Gouriou, make-updeskundige van Christian Dior, zette een

beautyles op video. De tien geboden voor een korrekte make-up.

TRUI MOERKERKE

Ook al gevloekt als je fond de teint wel een masker lijkt ? Of gevochten tegen klonters mascara in je wimpers ? Met make-up kan het behoorlijk fout gaan. Maar niet als je Eliane Gouriou heet. Mevrouw Gouriou werkt al 15 jaar als make-updeskundige bij de cosmetica-afdeling van Dior. Ze kwam naar Brussel om de video Het talent mooi te zijn voor te stellen. Een interessante beautyles waar iedereen die make-up gebruikt wat aan heeft. De videocassettes zijn een geschenk voor wie twee make-upprodukten van Dior koopt tijdens demonstraties in Inno en in grote parfumerieën.

De beautyles van Eliane Gouriou kan samengevat worden als de tien geboden voor een korrekte maquillage.

1. Zet de schoonheidsprodukten, kwasten en penselen op voorhand klaar.

Het argument dat je ’s morgens te veel tijd nodig hebt om je volgens de regels van de kunst op te maken, veegt Eliane Gouriou van tafel. Ze houdt het op tien minuten. Als je alles bij de hand hebt. En als je geoefend bent.

2. Bereid je huid voor op de fond de teint.

Beginnen met een lichte hydraterende crème. Fond de teint heeft tegenwoordig verzorgende eigenschappen, rijke dagcrèmes zijn dan overbodig. Eliane Gouriou pleit wel voor het gebruik van een kleurenkorrektor. Een blauwe Color Corrector verdoezelt rode vlekjes, een roze laagje maakt een doffe huid helderder, abrikoos geeft een matte teint meer warmte, en wit heldert een lichte teint op.

3. Gebruik de juiste fond de teint.

Tegen deze regel wordt het meest gezondigd. Toch is de fond de teint de basis van een perfekte make-up. De textuur zeer vloeibaar, een dekkende crème of poederfoundation is belangrijk. Een fijne huid bijvoorbeeld heeft nood aan een vloeibare fond de teint, een glimmende huid verdraagt geen crème. Maar nog veel belangrijker is de kleur van de fond de teint : die moet de natuurlijke huidskleur zo dicht mogelijk benaderen. Dat kan je in daglicht uitproberen op de binnenzijde van de voorarm. Wie er bruiner en gezonder wil uitzien, doet dat niet met fond de teint, maar gebruikt een zonnepoeder of blush. Foundation met de vingers aanbrengen, zorgt voor een natuurlijker resultaat. Vergeet je hals niet.

4. Breng de camouflagestift aan na de fond de teint.

Om wallen onder je ogen te verdoezelen, meng je een camouflageprodukt met wat fond de teint. Breng dat mengsel aan met een plat penseeltje en klop daarna even met de vingers. Niet uitstrijken.

5. Wees kwistig met los poeder.

Los poeder fixeert de fond de teint en maakt de huid matter en fluweliger. Bij een lichte fond de teint hoort een neutraal poeder, bij een donkere fond de teint moet de kleur van het poeder ermee overeenstemmen.

6. Vergeet de wenkbrauwen niet.

Een opgemaakte wenkbrauw geeft de ogen uitstraling. Daarom : kammen, in de hoogte, en kleine openingen bijtekenen met een potlood met een kleur iets dieper dan die van het haar.

7. Speel met licht en schaduw op de oogleden.

Oogschaduw breng je aan met kleine bewegingen en in kleine hoeveelheden : op het bewegend ooglid wit of een heldere tint, daarboven een donkerder kleur (en eventueel tegen de wenkbrauwboog opnieuw de heldere tint). Gouden regel : oogschaduw mag nooit verder komen dan de lijn die gevormd wordt door de neusvleugel, het einde van het oog en het einde van de wenkbrauw. Eyeliner (bij voorkeur een potlood en mascara) aangebracht met korte bewegingen, is een must. Mascara vergroot de ogen, verlengt de wimpers en maakt de blik intenser. Samenklittende wimpers kam je.

8. Vergroot je lipcontouren niet.

Teken de lipcontouren precies na met een potlood van in het midden tot in de mondhoeken. Het potlood is iets donkerder dan de lippenstift. Gebruik eerst een kleurloze, verzorgende lippenstift, en kleur je lippen daarna volledig in met het potlood. Zo houdt de daarna aangebrachte lippenstift langer. Lippenstift met een penseel geeft een beter resultaat. Fixeer ten slotte met een tissu.

9. De kleur van de blush moet harmoniëren met de kleur van de lippenstift.

Blush is de finishing touch. Een truuk die altijd werkt : breng de blush aan op de verdikkingen die ontstaan als je lacht. Gebruik niet te veel, en laat goed vervagen.

10. Ga nooit de deur uit zonder het make-upresultaat in daglicht te bekijken.

Wie zich opmaakt in kunstlicht, heeft de neiging te veel te smeren.

Voor informatie over de data en plaatsen van de Dior-demonstraties, bellen naar (02) 346.29.00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content