Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

De Stichting Interieur, die omwille van haar initiatieven de titel van Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen 1996 mag dragen, organiseert voor de vijftiende keer haar Kortrijkse Biënnale. Een overzicht.

Pierre Darge

Het tweejaarlijkse rendez-vous voor al wat reilt en zeilt in het Europees design is aan zijn vijftiende editie toe, en zoals gebruikelijk overtrof de vraag in ruime mate het aanbod van beschikbare ruimte. Ondanks de strenge selectie die wordt gehanteerd, bleken de vijf bestaande hallen te klein en worden ze uitgebreid met een tijdelijke constructie. Het geheel zal naar schatting zo’n 100.000 bezoekers ontvangen. Zoals bij de vorige biënnale zal architect Christian Kieckens, vertrekkend van het principe van de lange wandelruimte die alle hallen verbindt, vorm geven aan een geheel, dat in verschillende aspecten kan worden opgedeeld.

Eregast dit jaar is de Franse architect Jean Nouvel, die onder meer tekende voor de Opera van Lyon, de Fondation Cartier en het Institut du Monde Arabe in Parijs, terwijl zijn indrukwekkende project voor een 420 m hoge toren in de Franse hoofdstad nog steeds op uitvoering wacht. Sinds een paar jaar profileert Nouvel zich ook als ontwerper van meubilair. Centraal gegeven in zijn werk is de relatie tussen meubilair, interieur en architectuur, waarrond Interieur een origineel concept uitwerkte. Nouvel zelf geeft een lezing op 18 oktober, naar aanleiding van de dag voor professionelen.

Centraal bij Interieur 96 staan de producten die elke bezoeker in zijn eigen interieur zou willen inpassen. Maar veel aandacht gaat ook weer uit naar de nevenmanifestaties die diverse aspecten van de vormgeving belichten. Op Interieur 94 werd voor de eerste keer een overzicht gebracht van Design Made in Belgium. Dit jaar werd voor een thema gekozen dat centraal staat in het interieur : de tafel. De expositie wil een beeld geven van een aantal spraakmakende tafelontwerpen uit de 20ste eeuw en kreeg als ondertitel Van Serrurier-Bovy tot Nouvel mee, verwijzend naar de oudste en de jongste tafel uit de tentoonstelling. De Silex-tafel van Serrurier-Bovy is de eerste Belgische geprefabriceerde tafel, terwijl de Less-tafel van Nouvel, ontworpen voor de Fondation Cartier, het meubel is, gereduceerd tot zijn essentie. Verder worden o.m. ontwerpen van Le Corbusier, Breuer, Rietveld, Starck e.a. tentoongesteld.

Een tweede belangrijke nevenmanifestatie is de Street of Designers, waarin over de volledige lengte van de Rambla een selectie van ontwerpen van topdesigners als Aldo Rossi, Gaetano Pesce, Alessandro Mendini, Philippe Starck, Jasper Morrison, Ettore Sottsass, Achille Castiglioni, Andrea Branzi en Antonio Citterio wordt bijeengebracht.

Een beetje verrassend is de tentoonstelling Design uit Portugal omdat het land geen centrale plaats bekleedt binnen de Europese designscène. Toch zijn er een aantal boeiende ontwerpers actief en naast de jonge ontwerpers bevat de tentoonstelling werk van de wereldbefaamde architect/designer Alvaro Siza Vieira.

Met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de resultaten van de grote internationale designwedstrijd Design for Europe waaraan een prijzenbedrag van 1 miljoen fr. is verbonden. De geselecteerde ontwerpen worden in een aparte expositie ondergebracht, die traditioneel één van de hoogtepunten van de Biënnale vormt.

Net zoals bij de vorige editie is het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (VIZO) aanwezig, en wel met een erg originele stand die door de kunstenaar en cartoonist Benoît werd ontworpen en dit voorjaar al een blikvanger was op de Triënnale van Milaan. Benoît creëerde een kamer waarin hij bestaande designobjecten, schilderijen en sculpturen, passend in zijn denkwereld, integreerde. Hij bezocht een aantal ontwerpersateliers in Vlaanderen, op zoek naar objecten en paste ze in in zijn ruimte. Een deel van de geselecteerden zoals Maarten Van Severen, Francine Van Der Biest, Marie Mees en Robbrecht & Daem behoren tot de abstracte constructivistische sfeer, maar er vallen ook anorganische vormen te ontdekken, zoals bij de lichtobjecten van Jan Vandendorpe. Benoît koos ook meubelen van Henri van de Velde, Huib Hoste en Gaston Eysselinck, terwijl hij beeldhouwster Roos Lapeire aanwijzingen gaf om een aantal van zijn personages vorm te geven. De muren van De kamer van Nonkel Gilbert worden bedekt met tekeningen en schilderijen van Johan Verschaeve, Renke Dhaenens, Willem Cole, Dan Van Severen en van Benoît zelf. Een boeiend initiatief dat ongetwijfeld één van de attracties wordt.

De Vlaamse meubelindustrie staat voor degelijkheid en kwaliteit maar wordt zelden geassocieerd met desigmeubelen en originele ontwerpen. Op initiatief van Febelhout (de Federatie van de Houtverwerkende Nijverheid) werd de stand Focus on Flanders opgezet, om als ambassadeur van de Vlaamse designmeubel-industrie te fungeren (zie ook p. 134). Tien Vlaamse bedrijven werken eraan mee : Anker Bedding, Belgo Chrom, Deknudt Decora, Durlet, Emdeka, Evan-Vandermeeren, Juventa, Unic Design, Depuydt en Alke Bathroom Furniture. Voor de stand zelf werd een beroep gedaan op de Antwerpse scenograaf/architect Werner E. De Bondt die een gesloten decor bouwde met binnenin ronde, ruimteverbredende perspectieven en voor iedere fabrikant een eigen domein, waarin telkens één van zijn meest representatieve creaties wordt gepresenteerd.

In de rand van Interieur 96 worden in de Kortrijkse binnenstad een aantal passende manifestaties gepland, waaronder een expositie met werk van de Italiaanse architect en designer Attonio Citterio in de expositieruimte van de stadsschouwburg.

Interieur 96 : van 18 tot en met 27 oktober 1996 in de Hallen van Kortrijk, open van 10 tot 19 u. De eerste dag (18/10) is voorbehouden aan professionele bezoekers. Inkom : 300 fr., groepen met minstens 15 personen betalen 150 fr./p.p. Ter gelegenheid van Interieur 96 biedt de NMBS een all-inticket aan, dat zowel de heen- en terugreis, het bustraject naar de Hallen als het toegangsticket omvat. Het kost, afhankelijk van de spoorafstand, tussen 345 en 615 fr.

De Saint-James bureautafel van de Franse architect Jean Nouvel, eregast van Interieur 96.

Boven : de Schroeder-tafel van Gerrit Rietveld : een van de markante ontwerpen van deze eeuw.

Onder : ook Portugees design staat in de kijker, met o.m. deze fauteuil van Alvaro Siza Vieira.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content