“The sun at noon is the sun declining. The person born is the person dying”, zegt een oosters spreekwoord. Niet alleen is het verouderingsproces genetisch voorgeprogrammeerd, het vangt ook al op prille leeftijd aan. Wie dit proces wil vertragen, kan er dus maar best vroeg mee beginnen.

20: Alles draait om een goede basis

a Gelaatsverzorging

Behalve onzuiverheden lijkt een jonge huid weinig problemen te hebben. Daarom zijn twintigers wel eens geneigd nonchalant om te springen met verzorging en vooral met zonnebescherming. Als de huid al vroeg uv-schade oploopt, wordt daar later de rekening voor gepresenteerd. Een dagcrème met zonnefilter helpt veroudering te voorkomen. Gouden regel : dagelijks reinigen, óók na een avondje stappen.

Thuis : Louis Widmer Skin care gel (30 ml : 11,50 euro) en La Roche-Posay Effaclar (vanaf 11,20 euro) tegen onzuiverheden. Dermalogica Sheer Tint BF 15 (44 ml : 49,85 euro) en Lancôme Bienfait Multi-vital BF 15 of 30 (30 ml : 31,66 euro) hydrateert en beschermt.

Bij de schoonheidspecialiste : dieptereiniging van Yon-ka (Soin Pureté, 70 minuten : vanaf 47 euro). Info : 02 732 59 00

a Make-up

Nu kan er volop geëxperimenteerd worden met kleuren en stijlen. Maar daarvoor is een egale ‘ondergrond’ wel een vereiste. Eventuele puistjes kunnen verhuld worden met een concealer. Oneffenheden door pukkeltjes en littekens van acne vallen minder op wanneer de huid heel mat is. Dat bereikt men met een olievrije foundation en losse poeder.

Clinique Perfectly Real make-up (27,85 euro), the Body Shop eye colour (9,50 euro)

a Voeding

Studeren of werken, het vraagt energie. Haal die niet uit vette en suikerrijke snacks, maar kweek gezonde voedingsgewoonten aan. Vooral groenten en fruit ontbreken vaak op het menu van twintigers. En weersta aan de verleiding om strenge diëten te volgen. Ze vergroten de kans op voedingstekorten, waardoor de huid dof en vaal wordt.

a Lichaamsbeweging

Deze levensfase is erg belangrijk voor de preventie van osteoporose op latere leeftijd. Vóór de leeftijd van 35 jaar, moet men immers een zo groot mogelijke botmassa verwerven én die vervolgens op een zo hoog mogelijk peil houden. Alle sporten waarbij men (lichtjes) springt of waarbij de botten krachten te verwerken krijgen (gaande van loop- tot krachtsporten), zijn botverstevigend. Maar ook voor uitdagende sporten, zoals rots- of muurklimmen, mountainbike, snowboarden of parasailing is dit de juiste leeftijd.

a Cosmetische ingrepen

Voor twintigers zijn ingrepen nog niet aangewezen, al kan de dermatoloog wel littekens of acne behandelen met crèmes op basis van zink, benzoylperoxyde, fruitzuren of vitamine A-zuur. Vanaf anderhalf jaar na het verdwijnen van de puistjes kunnen acnelittekens worden vervaagd met een CO2- of Erbiumlaser of met een chemische peeling.

30: Druk, druk, druk

a Gelaatsverzorging

De eerste tekenen van veroudering duiken op : de huid wordt droger, expressierimpeltjes verschijnen en tekenen van vermoeidheid – zoals donkere kringen en een vale huid – laten zich niet meer zomaar verjagen. Tijd om met een oogcrème te beginnen, om lijntjes te vervagen, wallen te ontzwellen en kringen te verlichten. Een rijkere, hydraterende dagcrème remt het vochtverlies af en doet de huid lichtjes opzwellen, zodat fijne lijntjes minder zichtbaar worden.

Thuis : La Prairie Anti-aging complex lotion BF 30 (50 ml : 161 euro), Phytomer Ogénage Initial (50 ml : 48 euro), Dior Carpture R60/80 Premières Rides (50 ml : 69,55 euro) en Daniel Jouvance Néocéane Premières Rides Lissant Oxygenant (50 ml : 27 euro) pakken de eerste rimpeltjes aan.

Oogcrèmes : Hylexin (110 euro) speciaal tegen donkere kringen, Guerlain Super aqua-eye (73,10 euro)

Kuur : Estée Lauder Advanced Night Repair Concentrate (3 weken, 30 ml : 105,19 euro)

Bij de schoonheidsspecialiste : Dermalogica Face Mapping (per uur : 50 à 60 euro, 12,50 euro per bijkomend kwartier) Info : 02 726 48 40

a Make-up

Tekenen van vermoeidheid, zoals kringen onder de ogen, kunt u met concealer verdoezelen, net zoals donkere delen in de ooghoeken en oogleden. Om de aandacht af te leiden van een vermoeide blik, kunt u beter iets anders in de verf zetten, bijvoorbeeld door de lippen een opvallende kleur te geven. Mascara doet de blik spreken, maar met donkere oogschaduw en dikke strepen eyeliner lijken de ogen kleiner.

YSL Touche Eclat (33 euro), Nivea Color Passion lipstick (10,59 euro)

a Voeding

Een stevig en eiwitrijk ontbijt met volkorenbrood, kaas, een eitje, yoghurt of melk en een stuk fruit, levert vele uren energie. ’s Middags een lichte lunch met vis, kip of mager vlees en flink wat groenten. Bij het avondmaal mag de nadruk meer liggen op koolhydraten, want die leveren maar korte tijd brandstof en bevorderen daarna de slaap. Bedenk ook dat stress de productie van vrije radicalen verhoogt en dus het verouderingsproces versnelt. Dit kan bestreden worden met een gevarieerde voeding, rijk aan groenten en fruit. In tweede instantie kan een antioxidantensupplement aangewezen zijn.

a Lichaamsbeweging

Deze leeftijdscategorie haakt massaal af met sporten. Nochtans is het precies nu heel belangrijk om innerlijke spanningen te kanaliseren. Een sport die niet aan een bepaald tijdstip gebonden is en op elk niveau beoefend kan worden, is fitness. Hebt u écht geen tijd of zin om te sporten, maak dan regelmatig een stevige korte wandeling in de buitenlucht. Daglicht geeft energie en die komt nu zeker te pas.

a Cosmetische ingrepen

Een huidarts kan een crème op basis van vitamine A-zuur voorschrijven. Die actieve stof veroorzaakt een lichte peeling van de huid, heeft een stimulerend effect op het bindweefsel en vervaagt fijne rimpels en oneffenheden. Bij beginnende kraaienpootjes of rimpels tussen de wenkbrauwen kunnen de onderliggende spieren gedesactiveerd worden met botoxinjecties. Het effect daarvan houdt slechts vier tot zes maanden. Voor wie tegelijk stressblokkades wil aanpakken, kan anti-aging-acupunctuur helpen.

40: Op weg naar evenwicht

a Gelaatsverzorging

Rimpels zijn de grootste doorn in het oog van een veertiger, maar ook verslapping treedt in. De onderhuidse weefsels beginnen uit te zakken door de verminderde werking van de fibroblasten. Dat zijn bindweefselcellen in de lederhuid die collageen en elastine aanmaken. Om de huid stevig en soepel te houden, komt het er dus op aan hun werking te stimuleren met aangepaste producten.

Thuis : Vichy Neovadiol (50 ml : 26,95 euro), Chanel Sublimage (233,90 euro) en Clarins Advanced extra-firming neckcream (57 euro) tegen verslapping. Nivea DNAge (12,99 euro), Givenchy No Surgetics Wrinkle Defy (50 ml : 82,70 euro), Lancaster Wrinkle Lab eye&lip cream (47 euro) en Dermalogica Power Rich (202,35 euro) behandelen rimpels.

Bij de schoonheidsspecialiste : antirimpelbehandeling Aroma Expert Intense van Decléor (90 minuten : vanaf 65 euro). Info : 09 364 51 10

a Make-up

Tijd voor verjongende opmaaktechnieken. Producten met lichtreflecterende pigmenten maken rimpels optisch minder zichtbaar en geven de huid een stralende glans. Kies foundations met verzorgende eigenschappen. Met een concealer worden schaduwen, bijvoorbeeld rond de neusvleugels of aan de mondhoeken, opgelicht. Een zonnepoeder of een warme blusher heeft een liftend effect.

Biotherm Biofirm Lift make-up (33 euro), Helena Rubinstein Prodigy foundation (75,75 euro)

a Voeding

Het metabolisme begint te vertragen en moet wat aangezwengeld worden. Door de dag te beginnen met een groot glas lauw water op nuchtere maag activeert u meteen de spijsvertering. Eet drie keer per dag een lichte maaltijd en neem drie gezonde tussendoortjes. Op die manier blijft de stofwisseling actief, en vermijdt u dat het lichaam te veel vet opslaat.

a Lichaamsbeweging

Op deze leeftijd gaat bij velen de alarmbel rinkelen door toenemend lichaamsgewicht of zichtbare weefselverslapping. Tegelijk komt er vaak weer meer tijd vrij voor lichaamsbeweging. (Her)beginnende sporters lopen vaak hard van stapel, met alle gevolgen van dien. Rustig opbouwen en niets forceren is de boodschap. U hoeft echt niet af te zien om uw conditie te verbeteren. Een gulden regel is te sporten zonder ooit in ademnood te geraken. Probeer ook om beweging in te lassen in uw dagelijkse routine.

a Cosmetische ingrepen

Op deze leeftijd wordt de drempel voor meer invasieve ingrepen voor sommigen steeds lager. Doe het beredeneerd : dergelijke interventies horen thuis in een dermatologische of chirurgische praktijk. Het echte snijwerk laat u best over aan een gereputeerd chirurg die is aangesloten bij de officiële beroepsvereniging (www.bspras.be).

Oppervlakkige rimpels kunnen ‘gezandstraald’ worden met resurfacing. Voor groeven die veroorzaakt zijn door de zwaartekracht, zoals de neus-mondplooi, komen injecties met niet-permanente fillers in aanmerking. Een S-lift of minilift heeft een subtiel opfrissend effect, maar deze relatief kleine ingreep verliest zijn effect na vijf jaar. Vrij nieuw is de suspensie lift met Contour Threads, een minimaal ingrijpende techniek voor gelaatsverjonging door middel van zelfverankerende draden. Hamsterwangetjes en vetkussentjes kunnen aangepakt worden met thermage, een pijnloze behandeling waarbij de diepere huidlagen verwarmd worden door radiofrequente energie.

50: Beperk de negatieve gevolgen van menopauze

a Gelaatsverzorging

Tijdens de menopauze daalt de oestrogeenproductie waardoor de huid haar elasticiteit verliest en de celregeneratie afneemt. Verschillende cosmeticamerken hebben producten in hun gamma die de specifieke gevolgen van menopauze te lijf gaan. Vaak betreft het crèmes op basis van isoflavonen, ook wel plantenhormonen of fyto-oestrogenen genoemd. Isoflavonen blijken een gunstige invloed te hebben op overgangsklachten. Op de huid gesmeerd, worden ze geacht de celvernieuwing te stimuleren en de aftakeling van de steunstructuur tegen te gaan.

Thuis : Nuxuriance (crème 50 ml : 49 euro) van Nuxe is zo’n crème met fytohormonen. Roc Complete Lift (26,95 euro), Lancôme Absolue Premium Beta-X (50 ml : 140 euro), Avène Eluage (30 ml : 26,60 euro) en Clinique Repairwear Lift Firming Night Cream (50 ml : 69 euro) beloven meer stevigheid.

Kuur : Valmont Intensive Chrono Cellular Treatment (1 maand : 462 euro)

Bij de schoonheidsspecialiste : Environ Intensive met Ionisatie (gemiddeld 120 minuten, vanaf 96 euro) Info : 02 381 29 79

a Make-up

Vanaf nu krijgt de uitspraak ‘ less is more’ zijn volle betekenis. Breng make-up in een heel dun laagje aan, om te voorkomen dat de producten in de groefjes gaan zitten. Door uw make-up af te werken met frisse, heldere kleuren, geeft u éclat aan het gelaat. Kies bij voorkeur voor een blusher met perzikkleurige ondertonen. Die maken de huid levendig, terwijl roze vaak grauw en kunstmatig overkomt op latere leeftijd. Gebruik een lippenpotlood om de vagere contouren te definiëren en om te voorkomen dat lipstick uitloopt in de lijntjes om de mond. Ook goed gedefinieerde wenkbrauwen geven een jonger uitzicht.

Wenkbrauwset van Christian Cosmetics (22,95 euro) of The Body Shop (8 euro)

a Voeding

De menopauze is vaak een kritieke periode voor het ontwikkelen van overgewicht. Laat gewichtstoename niet uit de hand lopen, want anders wordt het erg moeilijk om de overtollige kilootjes er weer af te krijgen. Door de hormonale veranderingen kan het lichaam ook niet meer zoveel calcium uit de voeding opnemen. Voorzie uw lichaam dus van de nodige hoeveelheid door dagelijks drie tot vier porties magere zuivelproducten te gebruiken.

a Lichaamsbeweging

De spieren en gewrichten worden nu strammer en het figuur begint te ‘krimpen’. Yoga, pilates en stretchen maken het lichaam soepel, houden de ruggengraat in een conditie en verbeteren de lichaamshouding. Bovendien bevorderen ze de innerlijke rust, zodat de gelaatstrekken zachter worden. Door ook de halsspieren te oefenen, gaat u het ontstaan van een ‘kalkoenennek’ tegen.

a Cosmetische ingrepen

Hormoonsubstitutie is puur esthetisch beschouwd nuttig, maar staat tegenwoordig om medische redenen ter discussie. Misschien overweegt u een full-facelift, waarbij niet alleen de huid van het gezicht maar ook die van de hals wordt gelift. Deze operatie heeft echter geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u met deze rimpels komaf wilt maken, moet u bijkomende behandelingen ondergaan, zoals een wenkbrauwlift of een ooglidcorrectie. Denk eraan dat het verouderingsproces van de huid niet door een facelift gestopt wordt.

60: Blijf actief

Het komt er nu op aan de huid goed te voeden en de celfuncties te optimaliseren. Steeds meer cosmeticamerken leggen tegenwoordig de link tussen calcium en huiddensiteit. Als gevolg van het natuurlijke calciumverlies, worden niet alleen de botten maar ook de huid brozer. Door de huid te voorzien van een extra dosis calcium, herwint die haar herstelvermogen en krijgt haar spankracht terug.

Thuis : Platinéum van Lancôme (dag : 140 euro, nacht : 155 euro, L’Oréal Age-Perfect Pro-calcium (15,99 euro.)

Bij de schoonheidsspecialiste : La Mer Experience (ongeveer 95 minuten : 110 euro), voor voeding en ontspanning. Info : 03 232 46 11

a Make-up

Ouderdomsvlekken kunt u het best camoufleren met een gele concealer. Breng het product enkel aan op de gebieden die verkleurd zijn en eindig met een lichtgewicht foundation. Uw ogen lijken jeugdiger wanneer u de wimpers krult met een wimpertang en ze aanzet met een volumemascara. Vermijd glanzende oogschaduw, want die accentueert rimpeltjes. Glans mag wél op de lippen, want daardoor zien ze er voller en jeugdiger uit. Donkere lipstick is uit den boze : hij maakt ouder dan welk make-upartikel ook.

Aveda Lip Shine (15,76 euro)

a Voeding

Naarmate men ouder wordt, functioneert het lichaam minder efficiënt en gaan er makkelijker voedingsstoffen onbenut verloren. Wees dus op uw hoede voor vitaminetekorten. Gaat u niet vaak naar de winkel, sla dan een voorraad gezonde diepvriesproducten in. Wanneer u kiest voor supplementen, kunt u bij de apotheker multivitaminepreparaten voor senioren vinden. En vergeet niet om regelmatig te drinken. Het dorstgevoel neemt af met de leeftijd, terwijl senioren toch minstens anderhalve liter vocht naar binnen moeten krijgen.

a Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging blijft nodig, liefst in de openlucht. Ouderen hebben immers de neiging om weinig buiten te komen en lopen zo een groot risico op een vitamine D-tekort. Als u uw hele leven hebt gesport, dan kunt u hiermee zonder problemen doorgaan, tenzij uw toestand dat onmogelijk maakt. Als u kampt met gezondheidsproblemen, heeft u baat bij een verbetering van uw lichaamskracht. Wandelen houdt het minst risico in op overbelasting of letsels. Bij overgewicht zijn fietsen en zwemmen dan weer heel geschikt, omdat het gewicht bij deze sporten gedragen wordt.

a Cosmetische ingrepen

U kunt nóg zoveel esthetische ingrepen in het gezicht laten uitvoeren, als uw handen niet ‘volgen’ verraden zij uw leeftijd. Bij ontsierende pigmentvlekken behaalt men goede resultaten met laser, chemische peelings, bevriezen of blekende crèmes. Krijgt u kleine wratjes op het gezicht, dan kunt u die ook laten bevriezen.

Met dank aan dermatoloog Thomas Maselis, Voedingsinformatiecentrum NICE, parfumerie Parfuma en Passage Fitness First.

Tekst Anne Roggen m.m.v. Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content