Wie cellulitis heeft, kan heil verwachten van een zuigpompmassage of van een rolmassage : SPM en LPG zijn de nieuwe behandelingen.

Linda Raats

Cellulitis, die vervelende vet- en vochtophopingen in het onderhuids bindweefsel, kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid en hormonen zijn de voornaamste, maar ook slechte eetgewoonten, alcohol, roken, te weinig beweging en stress dragen hun steentje bij. Dat mannen er geen last van hebben, heeft te maken met een andere stofwisseling, waardoor vrouwen uit eenzelfde hoeveelheid voedsel meer vetten opslaan dan mannen. Bovendien bevorderen bepaalde vrouwelijke hormonen vochtretentie en hebben vrouwen een minder strak bindweefsel de huid moet kunnen rekken bij zwangerschap , zodat de ingekapselde pakketjes met vet-, vocht- en afvalstoffen doorheen de huid te zien zijn.

Tijdens de puberteit, zwangerschap en menopauze en door het gebruik van de anticonceptiepil verandert de hormonenhuishouding en wordt er nog meer vet opgeslagen. Dat vet nestelt zich op welbepaalde plekken zoals dijen, billen, buik, heupen en bovenarmen. En hoe meer vet, hoe groter de vetcellen. Ook een teveel aan afvalstoffen door een slechte bloedcirculatie, een minder functioneren van de lever of een verkeerde voeding wordt opgeslagen. De afvalstoffen klonteren samen met het vet en de vetcellen worden groter.

Cellulitis ontstaat wanneer veel grote vetcellen door een teveel aan vocht worden samengedrukt. Vervolgens worden die samengedrukte vetcellen ingekapseld door collageenvezels en ontstaan er clusters die een onregelmatige druk uitoefenen op het veerkrachtig bindweefsel : vandaar de zichtbare bobbels.

Cellulitis doorloopt verschillende stadia. Bij een lichte vorm is de huid nog glad en stevig. Alleen wanneer je rechtstaat, zijn geringe vervormingen te zien. Bij een middelmatige cellulitis zie je ook in een liggende positie duidelijke weefselverdikkingen, die bovendien pijnlijk zijn als erop gedrukt wordt. In de derde fase verschijnt een typisch huidbeeld met diepe putten en bulten en ontstaan er pijnlijke storingen in de bloedsomloop.

Wie er snel bij is, kan cellulitis terugdringen door gezonder en minder te eten en meer te bewegen (zwemmen bijvoorbeeld). Hierdoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en worden de afvalstoffen beter afgevoerd. Crash-diëten hebben weinig zin. Het gaat bij cellulitis niet zozeer om hoeveel je eet, maar om wat je eet. Eet zo weinig mogelijk vet en zout maar wel veel rauwkost, en drink minstens anderhalve liter mineraalwater per dag.

Wondermiddeltjes bestaan helaas niet. Bepaalde behandelingsmethoden geven behoorlijke resultaten, maar dan altijd in combinatie met andere voedingsgewoonten en meer lichaamsbeweging. Liposuctie, een esthetische operatie waarbij de vetcellen worden weggezogen via dunne canules, leidt tot een goed resultaat indien de behandelende arts met ultrasonen werkt, als hij de techniek in de vingers heeft en als de huid nog voldoende elastisch is. In het algemeen is zo’n operatie af te raden bij vrouwen ouder dan 45 jaar.

De afgelopen jaren zijn er heel wat crèmes op de markt gebracht. Ze kwamen in het kielzog van Dior Svelte, de crème die de markt een nieuwe impuls gaf met realistischer beloften. Dergelijke producten zijn gericht op afslanken en tegen het bobbelig uitzicht van de huid. De eerste claim is wat overdreven, afslanken met een crème blijft voorlopig een utopie. De afslankcrèmes maken de huid wel soepeler en ze pakken de contouren aan.

Regelmatig masseren, helpt tegen plaatselijke vetophopingen. Massagetoestelletjes die in de handel te koop zijn ( Clarins, Piaubert) baseren zich op één principe : speciale noppen of lamellen maken de weefsels los en stimuleren de microcirculatie. Ze worden gebruikt om cirkelvormig of opwaarts te masseren. Een massagebeurt met een luffa, touwhandschoen of borstel verbetert ook plaatselijk de bloedsomloop. Bovendien gommen ze dode huidcellen weg. Tijdens het masseren kan u een speciale zeep gebruiken en nadien een verstevigende crème of gel aanbrengen.

Kinesitherapeuten en schoonheidsspecialisten bieden deskundige massages aan waarbij flink wat druk wordt uitgeoefend op de weefsels, zodat vet en afvalstoffen worden verwijderd. Dergelijke massages vergen heel wat van de masseur in kwestie.

Daarom worden tegenwoordig ook zuignappen gebruik voor een vacuümmassage die met een regelbare onderdruk werkt. Dit is het geval voor SPM, een methode die vooral door schoonheidsspecialisten en enkele kinesitherapeuten wordt toegepast. Een vacuümpompje zuigt de huid op een zachte manier op, zodat er een betere doorbloeding ontstaat, en dat geeft meteen een verhoogde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en een betere afvoer van de opgestapelde vetten en afvalstoffen. In een tweede fase strijkt men met korte en snelle bewegingen over de huid en als de huid rood ziet, gaat men over tot de laatste fase, de lymfedrainage, zodat de losgemaakte afvalstoffen via de lymfebanen kunnen worden uitgescheiden. Na de behandeling, die ongeveer 45 minuten duurt, moet de patiënt 1,5 liter water drinken om de afvalstoffen te verwijderen.

Een andere manier om cellulitis aan te pakken, is LPG : een toestel waarmee de weefsels worden opgerold en weer ontrold, een soort kneedmassage waarvan de kinesist niet langer kramp in de vingers krijgt. LPG werd wetenschappelijk dubbel blind getest en in België bieden ongeveer 350 kinesitherapeuten de LPG-behandeling aan. Zij gebruiken LPG niet alleen tegen cellulitis, maar ook voor sportkinesitherapie waarbij de spieren worden bewerkt. Het LPG-toestel werd aanvankelijk ontwikkeld om rugklachten te behandelen, en wordt ook in de reumatologie gebruikt. LPG stimuleert de doorbloeding van de weefsels. Om de behaalde resultaten objectief te kunnen beoordelen, kregen de kinesisten een fotografisch evaluatiesysteem. De cellulitisbehandelingen met LPG hebben na drie tot vijf beurten een zichtbaar resultaat. Een kuur duurt gemiddeld 12 beurten. Of meer, dat hangt af van de ernst. Elke beurt kost ongeveer 1000 frank.

LPG Belgium : Generaal Dumonceaulaan 56, 1190 Brussel, tel. (02) 332.25.85.SPM : Bierynckstraat 4, 9600 Ronse, tel. (055) 20.91.61.

SPM-behandeling : goeie kans op een positief resultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content