Contrasten en een ongeremde stijlenmix zijn de basisprincipes in het interieur van Henning Kern, de Deense juwelenontwerper. Kunst, antiek en huiden zijn de ingrediënten en het resultaat verandert voortdurend.

In de woning van HenningKern wisselen schatten uit een ver verleden af met Deens design en moderne kunst. Henning Kern is ontwerper bij juwelenfabrikant Dyrberg / Kern. In zijn flat op de vijfde verdieping, met uitzicht op de Frederiksberg van Kopenhagen en de typische oude gebouwen van die wijk, heeft hij een eigen leefwereld gecreëerd. Zitmeubelen van Le Corbusier, moderne kunstwerken, koehuiden, oude lampen… gecombineerd met veel zin voor esthetica en humor.

Naast de deur van de living staat een jachtstoel met een vachtje erop gedrapeerd. Het is een meubel dat door zijn stijl en vorm de aandacht trekt. De woonkamer zelf is moeilijk te beschrijven, de stijl definiëren is onbegonnen werk. In de kamer bevinden zich enkele oude glazen lampen, afkomstig van een vlooienmarkt in New York, naast meubilair door Klaus Wettergren ontworpen voor een Batman-film uit de jaren tachtig.

Andere lampen werden, gewoon als experiment, versierd met dierenhuidprints. Voorts zie je hier kandelaars, vossenhuiden en leren fauteuils in een zeer evenwichtige mise-en-scène. Dit is geen opsomming maar een vluchtige schets van de buitengewone en zeer complexe mix van rariteiten en kunstvoorwerpen waarmee deze flat van 120 vierkante meter is gevuld.

“Zwart en wit zorgen voor opvallende contrasten, maar ik hou ook van metaalkleuren en neutrale tinten”, zegt de bewoner. Het gebouw werd opgetrokken in 1898 en deze verdieping was oorspronkelijk de droogzolder voor de bewoners van de lagere verdiepingen. In de jaren 1930 werd ze omgebouwd tot appartement. Henning Kern benadert interieurs zoals zijn eigen ontwerpen. In beide gevallen streeft hij naar een persoonlijke stijl, hij bewijst een neus te hebben voor moderne trends. Die zijn gemakkelijk aan te wijzen, omdat ze voortdurend toegevoegd worden aan Hennings interieur. Voor zijn beroep reist de man veel en hij brengt graag boeiende dingen mee naar huis. Op basis van het gekozen kleurenpalet is hij erin geslaagd een geheel te creëren waarin vormen, stijlen en schakeringen vrijelijk contrasteren.

“Mijn huis blijft een work in progress. Ik zoek voortdurend nieuwe looks en combinaties. Dit is allicht de reden waarom mijn schilderijen nooit een plaatsje aan de muur krijgen, maar in een wonderlijke wanorde rond de open haard blijven staan.”

Mannelijke en vrouwelijke elementen contrasteren schitterend, zowel in de binnenhuisarchitectuur als in de juweelontwerpen van Henning. Het is zoals yin en yang : het ene accentueert het andere en vice versa, en benadrukt het evenwicht tussen beide polen. “Ik maak er geen geheim van dat ik hou van contrasten en ik ben gewoon wég van een mix van stijlen, vormen en structuren.” n

Tekst Lykke Foged l Foto’s Niels Harving

Het appartement werd in de jaren ’30 ingericht op de droogzolder van een 19de-eeuws flatgebouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content