Voor de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’ staat dit keer geen product centraal, wel een stijl. ‘Eigentijds koken’ is het thema, de keuze aan ingrediënten is dus ruim. De jury is op zoek naar lichte bereidingen met zuivere smaken en frisse toetsen.

Uit de honderden recepten die enthousiaste hobbykoks elk jaar inzenden voor de door Weekend Knack georganiseerde kookwedstrijd, zal de jury tien finalisten selecteren. Samen met hun keukenhulpje zullen zij op zaterdag 6 december 2008, tijdens Kokerello in Flanders Expo, voor publiek om de begeerde titel strijden. Er zijn tal van prijzen te winnen, waaronder waardebonnen van keukengereispecialist Demeyere en professioneel materiaal van onder meer Bulthaup en Saeco. Verder krijgt de nieuwe Hobbykok van het Jaar als extra erkenning de kans om een dagstage te volgen bij drie buitengewone tweesterrenchefs. Een unieke gelegenheid om de aroma’s en georganiseerde drukte van een topkeuken op te snuiven, om eigentijdse ideeën op te doen en creatief te stelen met de ogen. Deze exclusieve culinaire droomprijs is mogelijk dankzij de sympathieke medewerking van Bart De Pooter (Pastorale, Reet), Stephane Buyens (Le Fox, De Panne) en Viki Geunes (’t Zilte, Mol).

Zo’n superkrans kreeg ook de vorige winnaar, Bruno Couwenberg, Hobbykok 2008. Hij liep drie dagen mee in de voetsporen van drie topchefs. “Als winnaar werd ik bedolven onder de prijzen, maar de mooiste was mijn bezoek aan de drie-sterrenchefs”, vertelt de hobbykok met een enthousiasme alsof hij het gisteren beleefde. Hij neemt er zijn schriftje vol notities bij en laat een tsunami aan impressies op ons los. “Een prachtige belevenis waar ik nog van nageniet. Als je aan de restauranttafel zit, besef je niet wat er achter de schermen gebeurt. De interactie met de drie topchefs maakte een enorme indruk. Ieder heeft een persoonlijke visie op topgastronomie en een systeem om dat ook in de praktijk te vertalen. Ze waren heel open, vertelden honderduit en luisterden naar al mijn vragen. Het is een lust voor het oog om te zien hoe supergeorganiseerd ze werken. Ik heb ook veel mogen proeven zodat ik overdonderd werd door smaakimpressies.”

Drie topervaringen

In De Karmeliet viel Bruno Couwenberg vooral de stilte op, zelfs tijdens het drukste moment van de dag. “Je zou er bij wijze van spreken een muis kunnen horen lopen, al kan dat in zo’n supercleane keuken natuurlijk niet. Geert Van Hecke is een chef die zeer goed communiceert en met een groot aanvoelen. Als er een hapering in het raderwerk of een foutje dreigt, anticipeert hij. Hij werkt veel met lokale topproducten en combineert exquise producten en alledaagse ingrediënten die altijd wel van superieure kwaliteit zijn. Peter Goossens van Hof van Cleve is een bijzonder aimabel en rustig man. Hij toonde me vele kleine kneepjes van het vak. Zijn borden zijn uitgekiende presentaties vol ritmische patronen. Jammer dat de gasten niet zien hoe de borden afgewerkt worden want dat is een boeiend schouwspel. In de keuken van Oud Sluis voel je de adrenaline stromen. Er heerst een heel aparte, intense sfeer die je begrijpt als je ziet wat Sergio Herman allemaal in een hels tempo op het bord tovert. Zijn creaties zijn scherp en detailrijk gepresenteerd. Ongelofelijk hoe hij alles onder controle houdt en uit al die producten maximale smaak en textuur haalt.”

Meer info over de wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’ op p. 91

Door Willem Asaert Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content