De stekker eruit

An Vandevorst en Filip Arickx. © GETTY IMAGES

An Vandevorst en Filip Arickx kondigden op Valentijnsdag aan dat hun modelabel verdwijnt, zodat zij creatief kunnen zijn in andere projecten. Hoe kijken ze daar nu op terug?

“Onze bekendmaking kwam niets te vroeg”, zegt Arickx. “Een maand later had men onze stopzetting onvermijdelijk aan corona gekoppeld, terwijl onze keuze al in de zomer van 2019 vastlag. Nu konden we uitleggen waar het ons echt om ging, en zijn we tegelijk aan de enorme crisis in de modewereld ontsnapt.” Niet dat het duo zich nu verveelt: Arickx is al langer gebeten door het glasblazen, terwijl Vandevorst zich in haar passie voor muziek verdiepte. “We hebben bewust ons oude werkritme behouden. Onze vrije tijd is trouwens nog steeds beperkt: de verkoop van stukken aan musea, verzamelaars en het grote publiek is achter de rug, maar een modelabel afsluiten is een lang proces. Eind december mag het voor ons stoppen, het is tijd om iets nieuws op te bouwen. Voor details is het te vroeg, alles moet eerst op punt staan. We zijn even enthousiast als toen we twintigers waren, maar minder onbezonnen.”

De stekker eruit

En ook…

Jean Paul Gaultier (67) maakte eind januari zijn laatste buiging. Zijn modehuis werkt voortaan met gastdesigners, de Japanse Chitose Abe mag de spits afbijten.

— Het helse ritme van prêt-à-porter dwong het modelabel Peter Pilotto in februari tot een break. Ontwerpers Peter Pilotto en Christopher De Vos laten in het midden of, hoe en onder wiens leiding het label zal herrijzen.

— BVBA 32 nam deze zomer afscheid van het label Ann Demeulemeester, en daarmee ook van creatief directeur Sébastien Meunier. Die volgde De Meulemeester op in 2013, maar kon de nieuwe Italiaanse eigenaar Claudio Antonioli niet bekoren.

— Delvaux zwaait deze maand Christina Zeller uit, die om persoonlijke redenen vertrekt. Zeller werkte tien jaar bij het Belgische handtassenmerk, waarvan de laatste drie als artistiek directeur.

FNG, de modegroep met labels als Brantano, Miss Etam, CKS en Fred&Ginger, ging kopje-onder tijdens de coronacrisis. JBC neemt onder meer die laatste twee merken over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content