Maak van dit kantoor een gezellige woonst, luidde de opdracht voor interieurstyliste Jeanne van de Meulengraaf. Met grote fotoprints, kleurrijke vintage en grappige details boetseerde ze deze loft in Antwerpen tot een ontspannen plek om te wonen.

De loft bevindt zich in residentie Guldenberg aan de Scheldekaai in Antwerpen, op een steenworp van het Noorderterras. Doordat het gebouw eerst als kantoorgebouw dienstdeed, is er onder andere een ruimte met een zes meter hoog plafond. De flat werd ingericht voor expats of tijdelijke huurders. De interieurstyliste kreeg de opdracht om de intimiteit te versterken, zodat je nooit het gevoel krijgt in een tijdelijke woonomgeving te vertoeven.

Erg bijzonder is dat je boven binnenkomt, en vervolgens via een wenteltrap afdaalt naar de leefruimte en keuken. Zelden krijg je een dergelijk spectaculair perspectief te zien. De leefruimte baadt in een zee van licht. En door de vensters geniet je van het uitzicht over de stad. Boven, naast de inkom, vind je de slaapkamers, de dressing en de badkamer met zithoek en inloopdouche.

Interieurstyliste Jeanne van de Meulengraaf hanteert een eigenzinnige decoratiestijl. Ze houdt van een mix van vintage en nieuw design. De vintage sprokkelt ze bijeen in kringloopwinkels en op vlooienmarkten. “De sfeer is heel eigentijds, zonder al te veel duur design. Mensen zijn bang om dat te gebruiken”, legt ze uit.

Aan de muren hangen grote foto’s die ze zelf heeft gemaakt in Antwerpen, de stad is voor haar een schier onuitputtelijke inspiratiebron. “De foto met graffiti nam ik ergens in een zijstraatje van de Kloosterstraat. Het is een detail van een oude witte deur, dat ik uitvergroot heb. Voor de grote foto achter het bed, die met de barbiepoppen, ben ik gewoon met mijn toestel boven een standje gaan hangen op een rommelmarkt. Ik heb niets geënsceneerd, de poppen lagen daar gewoon.” Ze fotografeert veel en overal. In steden ontdekt ze de ideeën voor haar interieurs.

INTIEME HOEKJES

Ze vindt zithoeken heel belangrijk in een interieur en kiest ervoor om er verschillende te creëren, indien er voldoende plaats is. In de grootste bakent een zwartlederen bank van Rolf Benz de plek af. Nonchalante kussens en een oude kelim maken het zwarte leder minder hard. Met de chaise longue van de sofa maakte Jeanne op een andere plek een aparte zithoek. Daarvoor schilderde ze een oud tapijt helemaal wit, een knipoog naar het werk van Martin Margiela.

Met zo’n hoge ruimte moet je opletten dat die niet te koud aanvoelt, onderstreept Jeanne. Maar als je hier ’s avonds de schemerlampen aansteekt, dan wordt deze leefruimte bijzonder sfeervol en intiem. Vóór haar komst waren de wanden van het kantoor wit. Door sommige muren donker te schilderen, creëert de styliste extra diepte.

Ook in de hal is er een zithoek met een leuk rond tafeltje en een tapijt van Bloomingville. Het is een plek om te relaxen als je uit de badkamer komt. Er valt overal wat te zien, van foto’s tot originele objecten. Jeanne van de Meulengraaf : “Ik zie onmiddellijk wanneer iets ‘fout’ staat. Ik heb het tweemaal meegemaakt dat ik mensen heb tegengehouden om te verhuizen. Gewoon een goede kleur op de muren doet wonderen, of meubels verplaatsen. Waarom voelt een ruimte goed aan of niet ? Zit de circulatie goed ? Dat is belangrijk om te weten. Waarom ga je in een restaurant of café het liefst tegen de muur zitten ? Vaak is de oplossing simpel : mensen willen behaaglijkheid voelen.”

Info : www.jm-style.com, www.soulsuites.com.

DOOR INGRID ALLAERTS & FOTO’S GUY OBIJN

De flat werd ingericht voor expats of tijdelijke huurders

Als je ’s avonds de schemerlampen aansteekt, wordt de grote leefruimte plots erg sfeervol en intiem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content