Voor de negende editie van de Knack Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller ontving de jury meer dan dertig thrillers. Vijf ervan werden genomineerd en strijden in de laatste rechte lijn voor de prijs.

Met de negende jaargang van de Knack Hercule Poirotprijs werden de acht juryleden andermaal zwaar op de proef gesteld. Niet alleen kregen ze tussen november vorig jaar en eind september van dit jaar meer dan dertig spannende romans te lezen, na een eerste kwalificatieronde bleven nog zeventien titels overeind, waaronder twee boeken van Pieter Aspe en twee van Luc Deflo. Na de volgende ronde werden uiteindelijk vijf titels genomineerd. De auteurs van die thrillers stellen we u voor, in alfabetische volgorde.

Pieter Aspe mag dan al een gevierd auteur zijn, slechts één keer kon hij de begeerde prijs winnen. Hij werd wel nog vijf keer genomineerd. Dit jaar stuurde hij twee thrillers in. Het was vooral Alibi dat bij de jury zo in de smaak viel, dat een nominatie vanzelfsprekend leek. In het boek gaat de wagen van de hoofdrolspeler, tijdens filmopnames voor een nieuwe politieserie, op een parkeerterrein in de vlammen op. Als blijkt dat zich daarin een verkoold lijk bevindt dat met handboeien aan het stuur is vastgeketend, wordt het echt spannend. Een eerste spoor leidt naar Antwerpen waar een groot deel van de speurtocht naar vermiste personen zich afspeelt. Een fijnproever voor de liefhebbers van Van In, Versavel en Hannelore. Om Carine Neels niet te vergeten.

Patrick De Bruyn is aan zijn vijfde misdaadroman toe en neemt ons in Verdoemd mee in de hallucinante wereld van een vrouw met een druk beroeps- en privéleven die in een verstrooid moment in een aanrijding betrokken geraakt. Die aanrijding en de poging om aan de werkelijkheid te ontsnappen voert haar binnen in een andere, ijzingwekkende realiteit die de auteur meesterlijk weet te beschrijven. Een ongemakkelijk makend, spannend boek over verdriet en machteloosheid, waarin De Bruyn, die eerder al twee keer genomineerd werd voor de Knack Hercule Poirotprijs, zich een meester in het genre toont.

Luc Deflo kan een indrukwekkend parcours voorleggen, maar slaagde er nooit in de ultieme prijs te halen. Met Ademloos zet hij opnieuw een indrukwekkende thriller neer, waarin commissaris De Decker en zijn team een bende pedofielen weten te ontmaskeren. De opdracht lijkt een succes maar De Decker beseft dat de voornaamste schakel ontbreekt : de klant. Als de commissaris ingaat op een dubieus voorstel van Hubert Devroe, de spierbundel van de groep misdadigers, werkt hij zichzelf in nesten. Een merkwaardig verhaal met verrassende wendingen die het hele systeem op de helling zet. De auteur schetst deze situatie op een schitterende manier, zoals hij dat ook deed in zijn eerdere werk, en hoopt daarmee eindelijk de begeerde prijs te winnen.

Mieke Deloof haalde bij haar debuut twee jaar geleden met Duivels Offer meteen de eerste prijs binnen. Met Labyrint van de waan gunt ze ons een kijk achter de coulissen van het Wenen van 1914, waar het geheime genootschap Sodalitium Pianum, zeg maar de fundamentalistische katholieken, de lakens probeert uit te delen. In de Steinhofkliniek, waar rijke patiënten verblijven, probeert Ksaveri Ignatz, jezuïet en geheim agent, een en ander te voorkomen. Een indrukwekkende en zeer goed gedocumenteerde thriller over de intriges van een kerk die haar gezag in gevaar ziet komen. Een roman, gekruid met prachtige dialogen, waarin een onderkoeld machtsstreven centraal staat.

Herman Portocarero waagt zich voor het eerst aan een thriller, al voelt niet iedereen het boek als een thriller aan. Dat komt omdat de spanningen ‘onderhuids’ liggen en zich op fraaie wijze onder de oppervlakte bewegen van dit schitterende en intrigerende portret van New York. Er wordt een waaier van boeiende karakters ten tonele gevoerd en onverwachte wendingen zijn geen uitzondering. Maar houdt de eersteling in het genre van schrijver-diplomaat Portocarero voldoende spanning in om de eerste prijs weg te kapen ?

De uitreiking van de Knack Hercule Poirotprijs heeft plaats op woensdag 1 november om 11 uur op de Antwerpse boekenbeurs. Diezelfde dag leest u in Weekend Knack ook een interview met de winnaar.

Door Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content