De selectie

© MICHEL VAEREWIJCK

VIOGNIER 2010, ORIGINE PAARL, WELLINGTON

8900 flessen, 13,94 % alcohol en 5,31 g/l restsuiker, 8 ton/ha.

De wijnstokken werden acht jaar geleden aangeplant in oost-westrichting zodat de zon over de toppen van de planten scheert en er schaduw is voor de trossen. Irrigatie gebeurt spaarzaam en de rijpheid wordt zorgvuldig gecontroleerd. De typische smaak- en geurcomponenten ontwikkelen zich immers bij rijpe druiven. Toch wordt het sap geënt met een speciale gist met aromatic capabilities, op hout vergist, twee maanden met schilcontact gehouden en dan acht maanden op Franse eik. De kleur is fris geelgroen. De neus doet aan riesling denken, met een gewichtige onderbouw. Smaak met mooie lengte en friszuur met het hele register van fruit maar onherkenbaar als viognier. Goede wijn op zich.

CHARDONNAY 2010, ORIGINE ELGIN

6200 flessen, 13,5 % alcohol en 2,24 g/l restsuiker, 7 ton/ha.

Het weer was mild in 2010 en er werd geoogst bij volle rijpheid zodat het typische fruit tot ontwikkeling kon komen. De helft van de oogst werd vergist met een zone-eigen gist, voor textuur en mondvulling; de andere helft met een commerciële giststam, voor fruit en frisheid. Een derde van de wijn onderging een malolactische omzetting na schilcontact gedurende 80 dagen. De wijn werd nog negen maanden gelagerd op Franse eik. Hij oogt fris geelgroen en heeft een frisse neus, goed herkenbaar als chardonnay, met een ernstige onderbouw. Smaak van stevige chardonnay met goed geknoopte lengte en een toets van hout. Goede wijn met meursaultkarakter.

ORCHESTRA 2008, ORIGINE WEST-KAAP

6800 flessen, 14,4 % alcohol en 2,44 g/l restsuiker, 45 % cabernet sauvignon, 20 % merlot, 20 % cabernet franc, 10 % petit verdot en 5 % malbec.

Na de alcoholgisting werd een eerste selectie gemaakt en twaalf maanden gelagerd. Een tweede selectie ging nog eens zes maanden op eikenhout. De wijn werd samengesteld in bordeauxstijl, met de bedoeling om een complete blend te maken met een toets van new world fruit aroma. De wijn heeft een goede, sombere kleur met een frisse nuance en een statige cabernetneus, die openbloeit na opschudden. De smaak is lekker, met lengte, fris maar niet zwaar, en goed geknoopt.

We proefden nog een Petit Verdot 2008, ook friszuur met wat dominant hout in de aanspraak en een toets van onrijp-heid. En een Shiraz 2009, met de kleur van inkt en helemaal niet animaal, eerder fijn genuanceerd en met grote lengte en lekker in de mond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content