De Familie De Naeyer woont sinds drie generaties op de priorij van Conques en koppelt er gastvrijheid aan een hoogstaande culinaire verwennerij.

:: Prieuré de Conques, Rue de Conques 2, 6820 Florenville, 061 41 14 17, www.conques.be, info@conques.be

Vanavond verblijven we op een zeer historische en zeer spirituele plek diep in de Ardennen. In de zevende eeuw al liet Saint-Remacle, bisschop van Maastricht, in Conques een klooster oprichten. Vijf eeuwen later werd de priorij aan de cisterciënzer monniken van Orval geschonken, die er een rust- en studiehuis bouwden. Ze bleven er tot aan de Franse Revolutie, toen ze verjaagd werden en nooit terugkeerden. Tussen 1900 en 1924 streken Franse cisterciënzers er neer, die het vervallen gebouw restaureerden en aan de overzijde van de weg een theologieschool begonnen.

In de jaren dertig werd er een kleine herberg geopend, maar de Tweede Wereldoorlog zorgde voor nieuwe vernielingen. Tot een industrieel uit Lebbeke het vervallen geheel kocht en in 1942 de handen uit de mouwen stak om de boerderij en de visteelt draaiende te houden. Zijn zoon opende er een hotel in 1964 en diens zoon nam in 1997 de fakkel over.

Francis De Naeyer is een aimabel man van weinig woorden die in belangrijke Franse eethuizen meedraaide, en zelf vijftien jaar een eigen hotel in Rochefort uitbaatte alvorens in zijn geboortehuis in Conques terug te keren. Toch is een verblijf op die plek niet altijd een pretje. “De winters duren hier lang, het klimaat is streng en daarom sluiten we in januari en februari. Maar dat betekent nog geen vakantie : we blijven ook ’s winters bezig met dit pand, dat in 1732 zijn huidige vorm kreeg en waarvan de restauratie nooit ophoudt.”

De familie baat er achttien kamers uit, waarvan tien in de priorij en acht in de résidence van de ouders, die in de tuin werd opgetrokken. Een drie eeuwen oude linde werpt er zijn schaduw af, en zwanen en eenden zwemmen in de vijver. We overnachten in kamer negen, op de tweede verdieping van de Prieuré. Gezellig en functioneel, maar met veel nieuwerwets meubilair zodat van enige stijleenheid geen sprake is. Ook in het salon lopen de stijlen dooreen, maar ongezellig is het er niet, omdat de Prieuré zo’n aparte plek is en de gastronomie er op een hoog peil beoefend wordt. ’s Avonds, als we de specialiteit van het huis, de wilde truiteaubleu, hebben geproefd, keren we terug naar de tuin die aan de Semois grenst om er een sigaartje te roken, van de rust van de Ardennen te genieten en te proberen iets op te vangen van de rustgevende spiritualiteit die er eeuwenlang aanwezig was.

De Prieuré de Conques telt achttien kamers die vanaf 109 euro per nacht worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Tekst Pierre Darge I Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content