Ligging : In voort-borgloon, op het platteland I Sfeer : sober ouderwets I Reistijd : een uur rijden van Brussel I Prijs : goedkoop

door Pierre Darge / Foto’s PPI

De nacht was al een flink stuk gevorderd toen we op de kasteelhoeve de Tornaco arriveerden, maar Ronny was zoals afgesproken op post : in Limburg weten ze ook laat op de avond nog wat gastvrijheid is. We onderscheidden vaag de indrukwekkende contouren van de hoeve, en namen onze intrek in de zeer ruime kamer op de eerste verdieping. Die bleek aangenaam sober gemeubileerd en in de badkamer ontdekten we een alleraardigste lavabokast. Het was er compleet rustig, en buiten was ook de duisternis compleet. Het bed bleek verrukkelijk. De drukke wereld was opeens heel ver weg.

Ronny was jarenlang varkenshouder, maar dat bracht de jongste tijd nog nauwelijks brood op de plank. En de combinatie met een manege was verre van eenvoudig. Dus ging hij met vriend Ivo op zoek naar een andere uitdaging, en die vonden ze in Voort, waar een achttiende-eeuwse vierkantshoeve op een nieuwe uitdaging wachtte. De plek was al in de Romeinse tijd bewoond, werd later als afspanning voor paarden gebruikt en uiteindelijk als boerderij, met 300 hectare grond errond. Die activiteit duurde tot in 1988, toen de laatste boer met pensioen ging.

Ronny en Ivo kwamen er twee jaar geleden langs en zagen meteen de nieuwe uitdaging : gastenkamers, gecombineerd met een verblijf voor paarden. Nadat ze een jaar lang bezig waren met de restauratie (stallingen en hooizolders werden ruime kamers en badkamers…) gooiden ze in juli de deuren open. Ze runnen nu vijf kamers en koesteren een tiental haflingers en één echt Brabants trekpaard, Fleur, die ook de huifkar trekt. Bezoekers kunnen in kleine groepen en onder begeleiding met de paarden op stap. De jongens verhuren ook fietsen, maar wie minder ondernemend is, kan ook in de uitgestrekte tuin van de complete rust genieten.

Ronny straalt als hij over de paarden begint; zijn ouders en grootouders waren er op de boerderij al mee in de weer. Maar ook als gastheer mag hij er zijn. Bij het ontbijt wachten een heel bord verse aardbeien en een fles vers geperst appelsap. Er zijn broodjes en een paar genereuze plakken kaas en gerookte hesp. En omdat de meeste gasten toch de deur niet meer uit willen, kan er ook gedineerd worden. Maar daar waren we die avond natuurlijk veel te laat voor.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Info

Kasteelhoeve de

Tornaco telt vijf

gastenkamers die tegen 38 euro per persoon per nacht worden verhuurd. Wie maar één nacht blijft, betaalt 5 euro extra (15 euro extra voor een single). Op aanvraag wordt ook een driegangenavondmaal opgediend à 20 euro.

a

Kasteelhoeve de

Tornaco, Romeinse

Kassei 5, 3840 Voort, 012 67 26 00,

www.detornaco.be.

TIP

De kastelenroute, die zowel te voet, per fiets of met de auto kan worden verkend. Een tocht met de haflingers van het domein, ook voor neofieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content