Wat

De rugschool is een groepstherapie voor mensen met rugklachten.” Zo staat het in de dikke van Dale. Concreet betekent het dat je in drie tot tien lessen leert rugbewust te bewegen. In België bestaan er zo’n dertig, meestal verbonden aan een ziekenhuis, die zich sinds kort hebben verenigd in de Belgische Rugscholen Vereniging vzw. Omdat ons zittend beroep belastend is voor de rug, wilden we hierover wel het fijne weten. Via de vereniging kregen we enkele namen van ziekenhuizen en na enig zoekwerk kozen we voor het AZ Sint-Augustinus in Antwerpen, dat een paar maanden geleden met een rugschool begon. Aan de telefoon verwelkomt lesgeefster Hilde Van Deun ons geruststellend: “De meeste deelnemers hebben een operatie gehad, ze hebben specifieke rugaandoeningen of chronische klachten. Maar niets belet iemand om preventief de reeks te volgen.”

Onze bevindingen

“Buik intrekken, bekken kantelen en je spierkorset opspannen. De spieren rondom je bekken zijn belangrijk. Goed opgespannen vormen ze een natuurlijke ondersteuning van de rug.” De aanwijzingen van Hilde Van Deun, kinesiste van opleiding, worden op enig gegiechel onthaald. Na een theoretische anatomieles zijn we aan het praktische gedeelte begonnen. Tillen en oprapen, tanden poetsen en slapen, afwassen en stofzuigen. “Je moet echt diep door je knieën gaan om iets van de grond te tillen. Is de doos te zwaar, plaats dan je ene knie op de grond. Zo heb je meer steun, houd je je rug recht en kun je makkelijker heffen.” Hilde doet het voor, daarna zijn wij aan de beurt.

“Hé, je kromt je rug helemaal!” wijst een van de andere deelnemers. Ik voel me betrapt. Ik dacht nochtans dat ik het goed deed. “Heb je je spierkorset goed opgespannen?” vraagt Hilde, terwijl ik met een krat sta te oefenen. Nee dus.

Die concrete oefeningen maken de tongen los. Hoe kan ik op een goede manier mijn veters knopen? Hoe kan ik mijn rug ontlasten tijdens een receptie? Hoe kan ik mijn bureau rugvriendelijk organiseren? Welk bed is een goede keuze? Aan het eind van de rit tolt mijn hoofd van de informatie. De daaropvolgende dagen ben ik me uiterst bewust van elke beweging die ik maak. Telkens weer denk ik: oei, dat doe ik fout. Vier weken na de cursus ben ik alweer veel vergeten. Maar ik ga wél iedere keer door de knieën om iets op te rapen of te tillen. Kortom: het absolute minimum.

Prijs

In het AZ Sint-Augustinus in Antwerpen omvat de rugschool drie sessies van telkens 2,5 uur. Daarvoor betaal je 1500 fr., waarvan de ziekteverzekering niets terugbetaalt. Op andere plaatsen organiseert men meer lessen, waardoor natuurlijk ook de prijs zal variëren.

Info

AZ Sint-Augustinus, Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk. Tel. 03-443 30 11. Fax: 03-443 39 95.

Belgische Rugscholen Vereniging vzw, secretariaat, 258 av. P. Pastur, 6032 Mont/s/Marchienne. Tel. 071-47 27 72. Fax: 071-43 86 75.

Hilde Verbiest Foto’s Lieve Blancquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content