DE RONDE VAN NAMEN

Zelf een boeketje samenstellen kan bij Fleurs à couper. Maar denk eraan : zonnebloemen vragen warm water. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Speciaal voor levensgenieters heeft de provincie Namen een overvloed aan mooie adresjes en boeiende initiatieven. Een smaakvolle ontdekkingstocht.

1. DE PLUKTUINEN

Zin om zelf je favoriete bloemenboeket te plukken in de velden ? Dat kan ! Afhankelijk van het seizoen kies je uit narcissen, tulpen, irissen, lelies, sieruien, pioenen, gladiolen, dahlia’s of zonnebloemen. Vrij te kiezen volgens eigen inspiratie. “Het concept bestond al in Duitsland en Zwitserland,” vertelt kweekster Maria Bommers, “en het verfraait niet alleen de natuur, het is ook milieuvriendelijk, want het bevordert de verkoop van lokale producten. Bovendien is het leerrijk en leuk, ook voor kinderen.” Er wordt vertrouwd op de eerlijkheid van de mensen : aan de ingang van het veld staat gewoon een zelfbedieningskassa.

Er zijn pluktuinen in Sombreffe, Gembloux, Floreffe, Upigny, Rhisnes en Saint-Marc, www.fleursacouper.be

2. IN DE BOCHT

Au Détour du Chemin, de oude vierkanthoeve in het dorpje Noville-sur-Mehaigne (857 inwoners) heeft veel verrassingen in petto, te beginnen bij een prachtige collectie designmeubelen en -objecten. Een adresje voor kenners, maar ook voor liefhebbers van mooie dingen en voor iedereen die zichzelf eens wil verwennen. Decoratie, woonaccessoires, keuken- en tuingerei, originele spelletjes. Er zit niet echt een lijn in, behalve dat Christophe en Véronique Lemage hun hart volgen. Al acht jaar is dat stel voortdurend op vondstenjacht. Geen hypes die zo weer overwaaien, maar mooie, eenvoudige voorwerpen die jaren meegaan.

Rue du Village 147, 5310 Noville-sur-Mehaigne (Eghezée), www.addc.be

3. STADSPICKNICK

Zin om op een originele manier de stad Namen te ontdekken en kennis te maken met haar inwoners onder het genot van een drankje en een hapje ? Dan doe je gewoon mee aan een van de stedelijke picknicks die sinds 2012 worden georganiseerd door de vzw Gau. Hoe werkt het ? Heel eenvoudig : elke deelnemer brengt iets mee om te eten, een deken en een bord. Er is een bar, er zijn themadagen en er is de nodige randanimatie, om het geheel extra op te fleuren.

Laatste picknick van dit jaar op zondag 31 augustus, van 12 tot 18 uur. Place de l’Ange, 5000 Namen, www.gaunamur.be

4. LEESFESTIVAL

Intime Festival is een fantastisch concept, gebaseerd op gesprekken met schrijvers. De tweede editie van dit festival op initiatief van Benoît Poelvoorde biedt een aantrekkelijk literair programma. Zo zal de actrice Dominique Blanc een fragment vertolken uit Les Années. Charles Berling zal een passage voorlezen uit Sur la scène intérieure de Marcel Cohen, Anne Consigny waagt zich aan Un barrage contre le Pacifique van Marguerite Duras, enz.

Van vrijdag 29 tot zondag 31 augustus. In het Théâtre de Namur, place du Théâtre 2, 5000 Namen, www.intimefestival.be

5. 1914, LE GRAND CABARET

Les Baladins du Miroir hebben hun sporen al verdiend als reizend toneelgezelschap. Hun professionele, betoverende voorstellingen spreken voor zich. Les Baladins zetten hun tent deze zomer op in Namen, op de esplanade van de Citadel. Veertien voorstellingen zijn er gepland van 1914, Le Grand Cabaret. We maken kennis met de Cippolinitroep, vier dagen voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, met de cancan en de bohemiens van Montmartre. Een verhaal over de liefde en de conflicten tussen kinderen en ouders.

Van 2 tot 17 augustus. Route Merveilleuse 64, 5000 Namen, www.lesbaladinsdumiroir.be

6. LOKAAL AANBOD

Een supermarkt die bijna uitsluitend producten uit de streek aanbiedt ? Het was de droom van Florence Trokay en Frank Mestdagh, en ze hebben hem ook waargemaakt. In mei 2013 ging de eerste D’ici van start met een aanbod dat minstens voor de helft bestaat uit producten uit een gebied van vijftig kilometer in de omtrek : zoals oude groenten van de Ferme du Vieux Tilleul uit Bierwart, artisanale wafels van Luc Mathot uit Celles of boter van de Ferme de la Bourgade uit Heure-en-Famenne.

Chaussée de Marche 940, 5100 Naninne, www.d-ici.be

7. COMPTOIR DE L’EAU VIVE

Dit kleine broertje van L’Eau Vive, het tweesterrenrestaurant van Anne en Pierre Résimont, wordt door Gault&Millau beschouwd als het puikje op het gebied van brasserieën. Hier lunch je aan een tafel of aan de toog. Een extra troef is dat je de geproefde ingrediënten, zoals wijn, brood, boter, kaas, ook ter plekke kunt kopen om mee naar huis te nemen.

Chaussée de Marche 584, 5101 Erpent, www.comptoirdeleauvive.be

8. HET IJSJESADRES

Tegenover de Maas, met een mooi zicht op de rots van Néviau, prepareert Arnaud Vanden Branden zijn zelfgemaakte ijs. Daarvoor ging hij in de leer bij de Italiaanse meester-ijsmakers van Bologna. Artificiële kleur- en smaakstoffen zijn in Fleur de Lait uit den boze. De voorkeur gaat naar de producten en vruchten van het seizoen, zoals Siciliaanse pistachenoten, vanille uit Madagaskar, karamel met gezouten boter en room, en natuurlijk de beroemde aardbeien van het eigen dorp Wépion.

Chaussée de Dinant 910, 5100 Wépion, www.fleurdelait.be

9. HET LEKKERE BOEK

Benoît Cloës wilde graag zijn culinaire passie uitleven, zonder zijn gezinsleven op te offeren. Dus opende hij in 2010 een culinaire boekhandel, Le Libraire Toqué. Hier vind je zo’n vijfduizend boeken over de grote chefs, de vegetarische keuken, streekgerechten, de moleculaire keuken… Werken die zowel bij professionals als bij gepassioneerde liefhebbers in de smaak vallen. De kers op de taart zijn de cursussen en workshops, waar je leert hoe je de boekenkennis in de praktijk brengt, met af en toe zelfs ervaren chef-koks uit de streek als docenten.

Rue du Marché 3, 5000 Namen, www.lelibrairetoque.be

10. BISCUITERIE DESTRÉE

Menigeen krijgt het water in de mond bij de gedachte aan de amandel- of chocoladekaramelkoekjes van Stephen Destrée. Natuurlijke ingrediënten, pure boter en geen bewaarmiddelen : dat zijn de kenmerken van de producten van deze succesvolle biscuiterie. “Ik speel graag met texturen en dat leidt tot knapperige koekjes, zandkoekjes, brownies…”, zegt de professionele patissier, die ook met thee gearomatiseerde lekkernijen maakt. Goed nieuws : zijn nieuwe werkplaats heeft nu ook een apart hoekje voor de directe verkoop aan particulieren.

Rue du Sacré Coeur 1, 5590 Leignon, www.biscuiteriedestree.be

11. SAX AND THE CITY

Dinant viert de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van Adolphe Sax. De wandeling die werd uitgestippeld onder de naam Sax & the City, waarbij de deelnemers meer vernemen over het leven en de uitvindingen van de beroemde Dinantenaar, werd uitgebreid met nieuwe haltes. Zo zullen er karikaturen, illustraties en striptekeningen opduiken in de etalages van bepaalde winkels. Opmerkelijk is ook de Clepsyder, de enorme saxofoon van meester-glasblazer Bernard Tirtiaux. Dit glazen kunstwerk zal de tijd aftellen tot 6 november, de dag waarop de uitvinder van de saxofoon geboren werd.

http://sax.dinant.be/sax-and-the-city

12. DE WATERTUINEN

De prachtige tuinen van Annevoie uit de achttiende eeuw zijn beschermd als Waals erfgoed. Velen komen hier wandelen en genieten van de rustgevende schoonheid, in een mengeling van Franse, Engelse en Italiaanse stijl.

Rue des Jardins 37a, 5537 Annevoie, www.annevoie.be

13. 6KM BROCANTE

De brocantemarkt van Temploux is bekend tot in het buitenland. Vaklui, verzamelaars en liefhebbers komen hier twee dagen en één nacht snuffelen tussen het aanbod. Het zes kilometer lange evenement bestaat al sinds 1978 en verwelkomt nu al bijna 1100 deelnemers. Op 23 en 24 augustus.

www.temploux.be/~brocante/index.html

14. HET MOOISTE TERRAS

De lang verwaarloosde tuin van het Maison de la Culture werd oorspronkelijk ontworpen door de gerenommeerde tuin-architect René Pechère. Dankzij het Europese project Lively Cities kon de plek helemaal worden opgefrist. Hier vind je vandaag het mooiste, aantrekkelijkste terras van Namen, met ligstoelen, spelletjes voor kinderen, gratis wifi, diverse randactiviteiten en zelfs foodtrucks op bepaalde middagen. De gezelligste plek van het stadscentrum.

Avenue Golenvaux 14, 5000 Namen.

15. CITRON GRENADINE

Er was eens een mama die haar gading niet vond in het aanbod van kleding en decoratieartikelen : te ouderwets of te saai, niks voor haar kinderen. Dus besloot Géraldine Michaux maar zelf een winkel te beginnen met kleding, accessoires, decoratie en andere zorgvuldig geselecteerde hebbedingen. In haar mooie winkel vind je vooral attractieve, speelse en kleurige artikelen. “Wat ik verkoop, moet comfortabel zijn, maar ik besteed ook aandacht aan de herkomst van de artikelen, met het accent op Europa”, verduidelijkt ze.

Rue des Fossés Fleuris 45, 5000 Namen, http://citrongrenadine.canalblog.com

16. CHIC & CASUAL

Ze heeft oog voor het gepaste kledingstuk. En mocht ze dat toch niet in huis hebben, dan is Natacha Magnet zo eerlijk om dat ook te zeggen. “Net daarom heb ik zo veel trouwe klanten”, zegt ze. In Coin de Rue, haar kleine winkel voor actieve vrouwen biedt ze een doordachte mix van chic en casual, met merken zoals Marie-Sixtine, Berenice, La Fée Maraboutée, No-nà en DenimStudio.

Coin de Rue, Rue Emile Cuvelier 32, 5000 Namen.

17. LA PETITE FERME

Je weet niet waar je eerst moet kijken, zo verleidelijk zien de producten van deze meester-kaasmaker eruit. Damien Avalosse streeft naar uitmuntendheid en behaalde al heel wat prijzen, zoals de gouden medaille als beste kaasmeester-affineur van België (2006) en de zilveren medaille op de wedstrijd voor kaasmeesters-affineurs in Lyon (2007). Zijn specialiteit : Brillat-Savarin gevuld met truffels. “Ik ga om de veertien dagen naar de vroegmarkt van Rungis. Daar bevoorraad ik me met uitzonderlijke producten”, zegt de man die ook levert aan gerenommeerde gastronomische restaurants in streek, zoals L’Air du Temps, Uppkök, Le Comptoir du Goût en L’Agathopède.

Chaussée de Marche 431, 5101 Erpent, www.la-petiteferme.be

18. OP REIS MET ROPS

Het Musée Rops, gewijd aan de grote Naamse schilder, tekenaar, illustrator en etser Félicien Rops, trakteert de bezoekers op de tijdelijke tentoonstelling En Route ! over de inspirerende reizen van enkele kunstenaars. Via een collectie schetsen, brieven, artikels en foto’s krijgen we een beeld van de buitenlandse avonturen van Félicien Rops en andere artiesten.

Tot 28 september. Rue Fumal 12, 5000 Namen, www.museerops.be

19. BOEKWINKEL PAPYRUS

Deze drie aangetrouwde nichtjes delen een boekenpassie. Al twee jaar geven Delphine Grégoire en Natacha en Catherine Mangez, met de hulp van Véronique Gillion, het beste van zichzelf in deze onafhankelijke boekhandel. Behalve voor individueel advies komen de mensen hier vooral voor de vele literaire ontmoetingen, activiteiten voor kinderen en leesgroepen.

Rue Bas de la Place 16, 5000 Namen, www.librairie-papyrus.be

20. HONDERD JAAR LATER

In het kader van de herdenkingen rond de Eerste Wereldoorlog pakt de Citadel van Namen uit met een openluchttentoonstelling. Via oude, grotendeels nooit eerder gepubliceerde foto’s wordt een beeld geschetst van het leven in de stad tijdens de bezetting. De beelden dienen ook als decor voor Comme en 14 à Namur, een eigentijds theatraal en muzikaal spektakel met respect voor de geschiedkundige feiten.

Tot 28 september, op de site van Terra Nova, route Merveilleuse 64, 5000 Namen, www.citadelle.namur.be

DOOR CATHERINE PLEECK & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content