icons I santorini I griekenlandAan de westkant van dit vulkanische Cycladeneiland ligt een kleinschalig boetiekhotel dat enkel geschikt is voor fitte mensen. Wie geen bezwaar maakt tegen veel trappen, echt veel trappen, wordt beloond met rust en een adembenemend uitzicht.

Onze gasten gaan niet naar het strand”, zegt Kleos Deligiannis, de manager en bezieler van Icons. “Ze verkiezen de intimiteit van hun eigen terras, ze zijn op zoek naar rust en kalmte en degenen die terugkomen, doen dat ook omdat ze verslingerd zijn aan het meditatieve van het uizicht over de donkerblauwe caldeira.”

Santorina (Fira) en de kleinere eilanden Firassia, Aspronisi, Nea en Palea Kameni zijn alles wat overblijft van een vulkaan die tot de minoïsche tijd (zo’n 3600 jaar geleden) actief bleef. Santo-rini was een bedrijvig eiland met wijnbouw en veel scheepvaart. De wijnbouw bleef en nog steeds zijn er befaamde huizen als Boutari, Sigalas en Antoniou. Van de roemrijke scheepstijden blijven alleen de kapiteinsresidenties over, zoals in Oia ( spreek uit als Ija).

Buiten het seizoen wonen er nog maar weinig echte eilanders op Santorini. Het personeel in de hotels is meestal van Oost-Europese origine en die blijven er ook in de winter. De Grieken die hier zaken doen, vertrekken na het seizoen naar Athene of naar hun patrida elders in Hellas.

De stranden liggen aan de oostkant van het eiland en zijn vooral zwart, door het vulkanische zand. De standaard van een vijfsterrenhotel als Icons behouden is niet gemakkelijk aan de westkant van de caldeira. Alles vraagt veel moeite, want het hotel is een aaneenschakeling van kleinere huisjes op verschillende niveaus. Het serveren van het eten op het kamerterras, het afhalen van het bedlinnen, de was. Voor alles moet het personeel honderden traptreden op- en aflopen. Wie niet fit is, komt hier niet aan de bak. Bijna alles wat in de keuken wordt gebruikt, moet ook overzee aangevoerd worden. Niet verwonderlijk dus dat bij het einde van het seizoen er hier en daar een glas ontbreekt, de uniformen van het personeel niet meer echt kraakfris zijn. Maar de vriendelijkheid, de attenties en de zin voor detail van Kleos Deligiannis en zijn assistente maken veel goed. Wilt u de wijn van het eiland proeven ? Kleos organiseert dat voor u in het hotel of via een personal tour langs zijn beste relaties. Hebt u speciale wensen voor het eten, alles wat u verlangt, wordt zo ver mogelijk ingewilligd. Het allermooiste is allicht een romantisch diner voor twee in de kleine discrete eetkamer met openstaande luikjes die alleen een volmaakte sterrenhemel laten zien.

Bezienswaardigheden die geen mens hier mag missen zijn volgens Kleos : de opgravingen, de vuurtoren en het rode strand in Akrotiri, het dorpje Pyrgos en het klooster bovenop de Profitis Iliasberg. Ik zou daar zelf nog aan toevoegen : de galerie Mati van kunstenaar Yorgos Kypris in Firostefani waar u, als alternatief voor de overvloedig aanwezig toeristenkitsch, kunt kennismaken met hedendaagse Griekse kunstenaars. En natuurlijk Oia, het dorp tegen de noordwestelijke punt van het eiland gekleefd. Het liefst op een rustige dag in voor- of naseizoen of ’s avonds wanneer de dagtoeristen allemaal weg zijn. Van de talrijke winkeltjes daar moet u er maar één aandoen : Nakis, een juwelier-createur met zilver en halfedelstenen.

samengevat

8 Design

8 Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8 Zwembad

8 Restaurant

Wellness

Celebrity Spotting

Trendy

Kindvriendelijk

www.santorinicons.gr

Door Tessa Vermeiren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content