Dave Debal en Katje Berus verbouwden een computerwinkel tot het trendy eethuis Villared. Rood is de terugkomende kleur.

:: Restaurant Villared : Leenstraat 51, 8870 Izegem. 051 303858. Gesloten op woensdag, zaterdagmiddag en zondagavond. www.villared.be

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Een modieus eethuisje zoals Villared verwacht je niet op deze plek in Izegem. Bij het vallen van de avond ziet het rechthoekige, bakstenen gebouw er modern en een beetje geheimzinnig uit. Vanaf de straat zie je, boven een blauwe lichtstrook, de kok in zijn keuken. Door het keukentafereel, de neonreclame van Maes-bier voor de deur en het hogergelegen terras dat als een bootdek door een stalen balustrade is omgeven, doet het geheel denken aan een hyperrealistisch schilderij. Binnen wacht een warme, actuele inrichting, die vooral ’s avonds, wanneer de kaarsjes branden, tot haar recht komt. Muurpanelen van bruin hout met een verlichte nis, tafels met stoffen lopers, designbestek en rode waterglazen, en grillige gedraaide luchters met ijzeren tentakels en artistieke rode lampenkapjes brengen de gepaste sfeer om in deze intieme dining room ontspannen te tafelen. De muziek zorgt ervoor dat dit alles wordt overgoten door een loungesausje.

Klassiek repertoire

Katja Berus ontvangt gereserveerd : zij is eigenlijk tandtechnieker van beroep en kwam als jobstudent met de horeca in aanraking. Katja baatte, samen met haar man Dave Debal, het restaurant van de golfclub van Ieper uit. Dave Debal leerde het koksvak bij Ducasse in Parijs en in Dock’s Café in Antwerpen. In zijn eigen restaurant kiest de kok voor klassieke brasseriegerechten zoals garnaalkroketten (9,50 euro), zeetong meunière (22,50 euro) en gebakken Ierse rib eye (18 euro). Dit conservatieve repertoire vult hij aan met meer inventieve seizoengebonden suggesties.

In Villared kan de bezoeker veel kanten op, want klanten zijn al welkom voor één gerecht en een glas wijn. Voor de haastige eters is er een lunchmenu met voor- en hoofdgerecht, een karafje wijn en koffie voor 20 euro. Wij gingen voor het keuzemenu van drie gangen met wijnen en koffie (45 euro).

Om de honger te scherpen kwam een droge, witte Château Auris 2003 uit Corbières. Als voorgerecht waren er drie nootjes van sint-jakobsschelpdieren van vorstelijk formaat, gebraden en geserveerd met een smakelijke salade met blokjes rammenas, droogtomaat, zonnebloempit, avocadomousse en kerrievinaigrette. Er waren twee verschillende hoofdgerechten : een royaal stuk verse grietfilet op zwarte pasta met kerstomaatjes, al dente spaghetti van courgette en paprikasaus en, aan de andere kant, gebakken lamsfilet, met taai vlees, een cake van plakkende risotto met paddestoelen en sjalotsaus. Bij het vlees kwam de rode versie van Château Auris. Katja probeerde de banale wijnkeuze goed te maken door royaal te schenken. Doyenné-peer op korst van zanddeeg met jus van sangria vormde de afsluiting. Voor ons was Villared, ondanks enkele schoonheidsfoutjes, een goede aanwinst voor de streek.

vlot en modern eethuis

Keuken 7/10

Decor 7,5/10

Comfort 7/10

Service 6,5/10

Prijs/kwaliteit 7,5/10

Pieter van Doveren

Partner Content