De regels van het huis

1. Even niet © Coffeeklatch

De meubelen zijn gekocht en de muren kregen een laag verf. Maar hoe maak je je huis nu echt gezellig én Instagramproof? Vijf stylingtips van studio Coffeeklatch.

1. Even niet

Als je objecten groepeert, doe dat dan steeds met oneven aantallen. Drie of vijf voorwerpen ogen harmonieuzer dan twee of vier. Wat het kleurenpalet betreft, gebruik je het best slechts drie (maximaal vier) kleuren. Werk je met meer tinten, dan verlies je de eenheid. Je kunt ook een statement maken door verschillende objecten van dezelfde kleur samen te zetten. Gebruik in je styling niet alleen de typische woonaccessoires, maar ook gebruiksvoorwerpen, zoals servies.

2. GELE DRAAD

Zet niet op elke kast een vaasje, maar groepeer ze samen op één plek. Hetzelfde geldt voor kaders: ga niet voor eentje aan elke muur, maar hang er meerdere kriskras door elkaar aan één grote wand. Voor een harmonieus ogende zithoek kies je één accentkleur die je laat terugkomen. Zoals hier: een gele lijst aan de muur, een geel kussen in de zetel en een gele salontafel. Door die ‘gele draad’ oogt je zithoek minder rommelig. Een dressoir is een typische plek om accessoires op uit te stallen, maar waarom zet je er niet een paar op een sokkel naast de zetel? Vervang je fleece tv-dekentje door een mooie plaid en drapeer die nonchalant over je bank. De stof mag gerust wat kreuken, dat geeft extra volume.

3. CONTRAIR DOEN

Durf verschillende texturen te combineren, zoals ruwe en glanzende oppervlakken. Hier vormen de koperen lamp, klok en spiegel een mooi contrast met de leren schommelstoel en de ruwe voet van het bijzettafeltje. Kleed de leeshoek extra aan door een vaas op een stapel boeken te zetten. Hebben de ruggen alle kleuren van de regenboog? Leg ze dan met de paginakant naar voren. Met een spiegel en een sokkel (hier gebruikten we een betonnen buis) maak je in een handomdraai een fotogenieke bijzettafel. Werk af met gebruiksvoorwerpen of zelfs kleding, zoals een mooi jurkje aan een hanger of, zoals hier, een opvallende zijden sjaal.

4. ZWART OP WIT

Een lege eettafel is een ongezellig gezicht. Leg er wat boeken en accessoires op, maar probeer het er spontaan te laten uitzien. Een statische rij objecten oogt zelden mooi, dus speel ermee. Let op: het is een beetje zoals met een kapsel. Je moet er veel moeite in steken om het nonchalant te laten ogen. Door je te beperken tot één of twee kleuren, zoals hier zwart en wit, creëer je eenheid. Bekijk je setting eens als een landschap met een achtergrond, een middenplan en een voorgrond. Dat zorgt voor gelaagdheid en dus diepte.

5. GROEPSGEVOEL

Contrasten werken in huis, maar ook harmonie oogt mooi. Hier werd gekozen voor spullen die mooi glanzen en bovendien een ronde vorm hebben. Een leuk idee voor een feestelijk gedekte tafel. Om een spannend stilleven te maken van je favoriete decospullen, speel je het best met verschillende hoogtes. Je maakt het nog extra dramatisch wanneer je met sokkels werkt. Vermijd te grote hoogteverschillen, die doen je compositie als het ware uit elkaar vallen. Dan is het mooier om een soort trapje te vormen waarbij elk object een klein beetje groter of kleiner is dan het andere.

Tekst Iris De Feijter & Foto’s en styling Coffeeklatch

Voor een harmonieus ogende zithoek kies je één accentkleur die je laat terugkomen

Vermijd te grote hoogteverschillen, die doen je compositie als het ware uit elkaar vallen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content