Poeder is de finishing touch van elke make-up.

PRODUCTIE : TRUI MOERKERKE FOTO : DIANE HENDRIKX

Alleen al de beweging : met een mooie poederborstel los poeder opnemen, eventjes afkloppen op de handpalm en dan het gezicht royaal poederen. Pure verwennerij, een beweging die zelfs een ochtendhumeur kan verdrijven. Ook de beweging die bij compactpoeder hoort, is fascinerend. Het poederdoosje met spiegel in de ene hand, met half-gestrekte arm voor het gezicht, en met de andere hand even de neus bijpoederen met een sponsje. Universeel elegant.

De mens poedert zich sinds mensenheugenis. Eeuwen voor Christus werd al geëxperimenteerd met kalk, porseleinaarde, krijt… om een zo blank mogelijke huid te hebben. En wie herinnert zich uit de geschiedenisboeken niet de prentjes van Lodewijk XIV en zijn gevolg : wit gepoederde gezichten, als een masker.

De vooruitgang in de scheikunde zorgde er begin deze eeuw voor dat cosmetica in het bereik van steeds meer vrouwen kwam. Het gebruik van poeders steeg enorm. In de loop van deze eeuw werden poeders geperfectioneerd. Met de hoogtechnologische poeders is veel mogelijk : van de fond de teint fixeren tot imperfecties van het gezicht camoufleren. Ze beschermen onze huid bovendien tegen agressieve invloeden van buitenaf. Een overzicht van de mogelijkheden :

Los poeder wordt over het hele gezicht gebruikt voor een matte en egale afwerking van de make-up. Wie fond de teint gebruikt, kiest best voor een transparant poeder. Wacht wel tot de fond de teint goed droog is. Een vleugje mat poeder op de oogleden, voorkomt dat de oogschaduw uitloopt. Een kleine hoeveelheid poeder op de lippen zorgt ervoor dat de lippenstift langer houdt.

Compact poeder heeft dezelfde functies als een los poeder. Het is wel makkelijker mee te nemen in de handtas, om tijdens de dag de make-up bij te werken.

Sinds enkele seizoenen is de combinatie fond de teint en poeder tegelijk een succesformule. Met een droog sponsje aangebracht, is het resultaat een lichte make-up. Een nat sponsje zorgt voor een dekkender effect. Ideaal ook voor retouches tijdens de dag.

Met zonnepoeder kan een gezonde vakantiekleur het hele jaar door. Wordt gebruikt meteen na de dagcrème, voor een natuurlijk resultaat, of na de fond de teint om er echt stralend uit te zien. Opgelet : wees nooit kwistig met zonnepoeder. Diep oranje strepen op het gezicht, het is geen zicht.

Met een wit, groen, mauve of roze corrigerend poeder, aangebracht op de fond de teint en voor het los (of compact) poeder, worden imperfecties gecorrigeerd en de huid helder gemaakt. Wit geeft een bleke huid meer helderheid, roze licht een vale huid op, mauve geeft meer warmte aan een matte huid en met groen worden de rode couperosevlekken bestreden.

Op deze pagina : vier corrigerende compactpoeders (Rose Scandinave, Vert Tendre, Juste Mauve en Blanc Porcelaine) van Christian Dior. Hiernaast : de compactpoeders, van boven naar onder : Poudre Invisible Compacte van Shiseido, Poudre Teintée Bronzante (02,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content