Roze panty’s zijn terug. Wie ze aantrekt, moet er starende blikken en luide commentaren bijnemen. Alsof dat een modeliefhebber kan tegenhouden.

Toen in oktober vorig jaar de zomermode werd voorgesteld, keek de verzamelde pers wat onwennig naar de roze panty’s bij Gucci, de netkousen bij Prada en top of the bill: roze netkousen, bij Gucci en Prada. Omdat de voorstellen van Tom Ford en Miuccia Prada kwamen, de Zeus en Hera in fashion, durfde niemand tegen te spreken. Maar een modeoog verandert snel, profession oblige. Tijdens de Milanese modeweek in februari, schafte ik mij bij Gucci een roze panty aan. “Eén?” vroeg de verkoopster. Ze maken het niet vaak mee dat iemand voor zo weinig geld (net geen 500 frank) aan de kassa gaat aanschuiven tussen de fortuinen spenderende Japanners. De panty werd keurig ingepakt en, dit terzijde, vervolgens heb ik met mijn Gucci-draagtas door Milaan geflaneerd alsof er een peperdure slangenleren handtas inzat.

De panty reisde mee naar de defilés in Parijs, maar bleef onuitgepakt. Vestimentaire koudwatervrees. Terug in Brussel werd deze vrees onder impuls van de eerste lentezon overwonnen. Een roze cardigan, een grijs rokje en een roze panty. Het moet toch kunnen, zou u denken.

“Oh neen, na die orthopedische schoenen (doelend op mijn geliefde bottines van A.F. Vandevorst, tm) nu dit.” Dat was nog voor ik thuis de deur uit was. De rest van de dag varieerden de reacties tussen een beleefd-twijfelend “Het heeft wel iets” en een duidelijk “Het is affreus”. Op de redactie werd erover gediscussieerd, met voors en tegens. ’s Avonds brachten de kousen de baas van een Leuvens restaurant even van de wijs. Betrapt op staren voelde hij zich verplicht iets te zeggen. Het werden de gevleugelde woorden “je kousen hebben dezelfde kleur als je pull”.

Al bij al waren alleen de collega-modejournalisten onvoorwaardelijk enthousiast. Zeker als ik hen wees op een klein maar belangrijk detail: de discrete, donkerroze sierletters ter hoogte van de linkerenkel die het magische woord Gucci vormen. Hoe AbFab kan een panty zijn? Ik plande meteen een bezoek aan de Brusselse Gucci-boetiek. Wat u er ook van denkt.

Van roze panty’s naar netkousen is voor een doorgewinterde pantydrager een makkie. Neen, geen gewone zwarte, maar liefst aubergine, bordeaux of natuurlijk… roze, al zijn die in België niet makkelijk te vinden. Een creatieve mogelijkheid is zwarte netkousen aantrekken boven een gewone roze panty. Modieuzer bestaat niet.

Horen we u tegenspreken? Durft u de uitdaging niet aan? Bedenk dan dat er tussenstappen mogelijk zijn voor u aan het grote werk begint. Waarom draagt u niet een keer een roze panty of een fleurige netkous onder een jeans? Dat vleugje roze of netkous dat uit uw pumps of sandalen komt piepen, bezorgt uw outfit meteen een modieuze upgrade. En dat voor een paar honderd frank. Nooit was een high fashion trend zo binnen ieders bereik. Kopen!

Trui Moerkerke / Foto’s Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content