?Een handtas wordt steeds meer gezien als een deel van een kledingsilhouet. Als de finishing touch bij een tailleur of jas.? Carine Koelman-Barlovatz van Finintrade maakt de handtassencollectie van Olivier Strelli en werkt daarvoor nauw samen met de ontwerper.

Trui Moerkerke

Ik ben een Strelli-fan van het eerste uur. Zijn collectie inspireerde me om er handtassen bij te maken. Ik heb een afspraak met hem gemaakt. Hij wilde het wel proberen.? Carine Koelman-Barlovatz is gedelegeerd bestuurder van Finintrade, een lederwarenfabrikant met atelier in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Mevrouw Koelman heeft tien jaar ervaring in de tassensector en sommige van haar ambachtslui werken al dertig jaar in de luxelederwaren. Het Strelli-experiment sloeg meteen aan, tot tevredenheid van beide partijen. Via een licentie-overeenkomst maakt Finintrade elk seizoen een tiental nieuwe modellen, en de handtassen die het de voorbije seizoenen opmerkelijk goed deden ondertussen al twaalf blijven in collectie.

Carine Koelman omschrijft de samenwerking met Olivier Strelli als zeer nauw. ?We krijgen in avant-première de stalen te zien van de stoffen waarmee hij zijn collectie zal opbouwen. Van daaruit kiezen wij onze kleuren. Als we het daarover eens zijn, wordt gepraat over de vormen en modellen. We doen dit nu vier jaar, onze stilisten hebben de Strelli-lijn in hun vingers. We stellen prototypes voor en als we het fiat krijgen, kunnen we met de productie beginnen.?

De afgelopen jaren zijn vrouwen een handtas echt als een mode-accessoire gaan beschouwen. ?Een handtas wordt gezien als een deel van het totale silhouet?, zegt Carine Koelman. ?De finishing touch bij een tailleur of een jas. Vandaar dat het tassenaanbod veel kleurrijker is dan vroeger. Je droeg een bruine of zwarte tas en misschien marineblauw voor de zomer. Maar daar stopte het. Nu volgen tassen de modekleuren.?

In de wintercollectie zijn saffraan en aubergine de topkleuren. De mosgroene en zwart/witte tassen liepen minder goed dan verwacht. ?Met die laatste kleuren zijn we waarschijnlijk te vroeg voor de Belgische vrouw. Het mosgroen sloot nochtans perfect aan bij enkele stukken uit de kledingcollectie. Maar de lederwarenzaken, en die kennen hun klanten, hebben het nauwelijks aangekocht. Aubergine en saffraankleurige tassen daarentegen vlogen de deur uit.? De Strelli-handtassen worden verkocht in 80 verkooppunten in België, in gespecialiseerde lederwarenzaken en de Strelli-boetieks. Tegen de eindejaarsfeesten zal voor het eerst ook een serie leren portefeuilles, sleutelhangers en agenda’s in de winkel liggen. ?Ze passen perfect in het handtassengamma. We hebben dezelfde leersoorten en kleuren gebruikt.? Voor Olivier Strelli werkt Finintrade alleen met volnerfleder een topkwaliteit , afkomstig van een leerlooierij bij Malmédy. ?Tevoren haalden we ook leer uit Italië en Spanje. Maar als je verschillende leveranciers hebt, is het moeilijker om een constante kwaliteit te waarborgen. En Malmédy is vlakbij, dat scheelt. We willen echt controle houden over ons basismateriaal. De praktische eisen die aan een tas worden gesteld, zijn immers hoog : vrouwen leiden een actiever leven, de tassen moeten tegen een stoot kunnen.? Carine Koelman maakt zich sterk dat een Strelli-handtas er over 10 jaar nog mooi, zelfs mooier, zal uitzien. ?Het leder wordt soepeler en krijgt een mooie patina. Je moet een handtas natuurlijk wel verzorgen. Glad leer (geen nubuck of daim) kan je met een vochtige doek en Marseille-zeep proper maken. Ik raad ook aan om een handtas niet maanden aan een stuk elke dag te dragen. Dan verslijt je ze onvermijdelijk. Wie de tas af en toe eens, beschermd door de hoes, in de kast zet, zal er veel langer plezier van hebben.?

Modellen uit de wintercollectie ’96.

Carine Koelman-Barlovatz : Handtassen volgen nu de modekleuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content