DE OOGST VAN JANUARI

'Bergère', een van de bedden van Paola Navone voor Letti&Co. © GF

NA DE NIEUWIGHEDEN VAN DE INTERNATIONALE MEUBELBEURS VAN KEULEN PRESENTEREN WE U DEZE WEEK DE OOGST VAN DE PARIJSE MEUBELBEURS MAISON & OBJET.

NIEUW MERK

Met Letti&Co. lanceerde de Italiaanse Gervasoni-groep op Maison & Objet een nieuw beddenmerk. Artistiek directrice Paola Navone ontwierp voor de eerste collectie tien bedden, die zowel op vlak van de afmetingen, de structuur als de afwerking sterk personaliseerbaar zijn. Alle modellen zijn zowel in een enkele als een dubbele versie verkrijgbaar. Door ook verschillende types matrassen en ergonomische kussens aan te bieden wil Letti&Co. voor al zijn klanten een ideale slaapplek creëren.

MAGISCH ZETELBED

Met zijn zetelbed speelt het Italiaanse meubelmerk Molteni in op kleinere behuizing. Net als de gelijknamige tovenaar uit het kinderboek The wizzard of Oz creëerde designer Nicola Gallizia met Oz een ‘magisch’ meubel : als de zetel een bed wordt, verdwijnen de armleuningen en komt het verstelbare hoofdbord tevoorschijn.

www.molteni.it

JONG TALENT

Ook meubelontwerper Stephan Lanez greep Maison & Objet aan om een nieuw merk te lanceren. “Marcel By is voortgevloeid uit een van mijn architecturale projecten. Op vraag van bouwheer Jean- Jacques Lejal creëerde ik ook meubelen voor het project, die we nu samen als Marcel By op de markt brengen.” Daarnaast trok het duo jong talent Samuel Accoceberry aan. Voor Marcel By creëerde de Franse designer spiegels met 2, 3 of 5 facetten. Daarnaast schakelde Lanez hem ook in voor dat andere merk waar hij artistiek directeur van is, het jonge Franse tapijtenlabel Chevalier édition. Als gastdesigner ontwikkelde Accoceberry een reeks kleurrijke, sterk grafische tapijten.

EENVOUDIGE LAMPEN

Met een gloednieuwe collectie lampen van twaalf designers wil Hélène Forestier het bedrijf van haar overleden man Bernard Forestier herlanceren. Zo ontwierp de Israëlische designer Arik Levy, die sinds 1997 samen met Pierro Lionni in Parijs de studio L-Design runt, onder andere de lampen Dom en Flat voor Forestier. Zowel qua techniek als materiaal stelt Levy eenvoud centraal.

www.forestier.fr

GLAZEN BIOTOOP

Het Turkse Gaia & Gino presenteerde deze Glasscape, een handgemaakt glazen landschap voor vissen.

www.gaiagino.com

VISUELE PERFECTIE

Naar aanleiding van zijn tiende verjaardag stelt de architectuur- en designstudio Nendo, die door het Britse magazine Wallpaper is uitgeroepen tot designer van het jaar, in het centrum van Parijs zowel bij de Carpenters Workshop Gallery als bij Galerie Pierre-Alan Challier tentoon. Een fascinerende lichtheid, een subtiel zoeken naar evenwicht en een spel met onze visuele perceptie kenmerkt hun werk.

www.nendo.jp/en

ALUMINIUM ZONDER NAAD

Een meubel ontwerpen voor een specifieke plek is een dankbare opdracht. De Franse Christophe Pillet kreeg in Hotel Sezz in Saint-Tropez de kans om bedden, tafels, stoelen te bedenken. “Ik wilde simpele meubelen, geraffineerd en passend bij een badplaats”, aldus de ontwerper. “En vooral licht, zwevend in de ruimte.” Hij werkte onder meer samen met de Amerikaanse fabrikant Emeco, dat voor hem stoelen en barkrukken van gedeeltelijk gerecycleerd aluminium maakte. Zonder naad. Samen werkten ze een uitgebreidere collectie uit die nu in Parijs werd gepresenteerd.

www.emeco.net

JAPANSE TECHNOPOËZIE

Net als veel Japanse designers slaagt ook Tokujin Yoshioka erin om een sterke poëtische kracht te combineren met hoogtechnologische materialen. In zijn sculpturen onderzoekt Yoshioka zijn fascinatie voor vormloze elementen zoals licht en kristallisatie. “Ik laat de natuur mijn werk afmaken, ze bezit een schoonheid die de menselijke verbeelding ver overstijgt”, stelt de gastdesigner van de hal Now ! Design à vivre op Maison & Objet.

www.tokujin.com

Op 29 februari presenteren we u in Knack Weekend de nieuwe ontwerpen van de Belgische merken en ontwerpers op de internationale meubelbeurzen.

Samenstelling Elien Haentjens en Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content