De ondernemer achter de kok
Dit weekend start op Kanaal Z de vijfde reeks van het succesvolle kookprogramma Masterclass in een geactualiseerde format. Ianka Fleerackers presenteert vijf topkoks en ontvangt hun boeiende gasten.
DOOR PIETER VAN DOVEREN
Naast informatie over economie en business brengt Kanaal Z nieuws over de brede actualiteit, met in het weekend ook ontspanningsprogramma’s. Koken blijkt in de vrije tijd een geliefde bezigheid van heel wat bedrijfsleiders en andere hardwerkende mensen. De foodies zijn niet alleen geïnteresseerd in het koken zelf, maar ook in het reilen en zeilen in de horeca. Daarom gaat actrice/presentatrice Ianka Fleerackers in de nieuwe reeks Masterclass op zoek naar de mens en de ondernemer achter de kok. Zij haalt vijf chefs naar de studio die niet alleen kunnen koken maar die ook iets te vertellen hebben. Die koks brengen telkens een gast mee en ook die hebben hun verhaal. Zoals de succesvolle horecadesigner Lieven Musschoot, brouwmeester Rudi Ghequire van Rodenbach, wijnkenner/kok Peter Van den Bossche van Brasserie Latem, zakenman/bassist Michel De Coster of Jacques Masy, specialist in natuurlijke wijnen. Uiteraard komt het koken zelf uitvoerig aan bod: per uitzending demonstreert de chef de bereiding van een bijzonder gerecht in detail, met alle keukengeheimen die erbij komen kijken. De recepten zijn telkens na de les te vinden op www.knack weekend.be/culinair. Wij stellen u alvast de vijf topkoks voor.
Masterclass op Kanaal Z : vanaf 20-21 oktober, telkens in de weekendlus, tot en met 22 december. De recepten vindt u online.
Creatief talent Laurent Folmer (rechts) is samen met zijn broer Vincent de drijvende kracht achter het gastronomisch restaurant Couvert Couvert in Leuven. De twee kregen een opleiding als patissier en gingen in de leer in toprestaurants (Fauchon, Marc Meneau). Het was fijnproever Wouter Vandenhaute (topman van tv-productiebedrijf Woestijnvis) die Laurent ontdekte als supertalent en voor hem een restaurant op maat bouwde in Heverlee. Beiden betrachten originaliteit en in 2002 verwierf Laurent een Gouden Garde als Meest Inventieve Kok in de Knack Restaurantgids.
Axel Colonna-Cesari’s grootouders stamden af van adel en de familie bezit nog steeds een kasteel in Corsica. De kok zelf hecht daar niet veel belang aan, respect moet je verdienen is zijn motto. Hij begon op jonge leeftijd in het kustrestaurant van zijn ouders en reed op zijn vrije dagen naar Brussel, waar hij bij Bruneau in de leer ging. Axel was executive chef-kok van de restaurants en feestzalen van L’Auberge du Pêcheur, waar hij leerde organiseren. Vorig jaar opende hij zijn eigen restaurant, Cent Pour Cent, in Sint-Katelijne-Waver, waar hij stilaan alle registers opentrekt.
Christer Elfving is de bijzondere eend in de bijt. Hij verwierf bekendheid als populaire radio- en tv-chef en is auteur van bestsellers als Wappaz, Absoluut Christer en Christer Elving kookt de elementen. Christer was eigenlijk voorbestemd om professioneel golfspeler te worden, veranderde van richting, volgde een avondcursus schilderen en trok met 50 frank op zak vanuit Scandinavië naar Antwerpen. Om wat bij te verdienen ging hij eerst als fietsenmaker aan de slag maar zijn passie voor smaken en geuren leidde hem af naar de culinaire wereld. Hij opende enkele trendy restaurants en werd een succesvolle tv-kok.
Vincent Tibau wordt in de wandelgangen van het parlement ‘de kok van de Wetstraat’ genoemd. Hij werd professioneel opgeleid in Ter Duinen. Zijn carrière nam een verrassende wending toen hij werd aangenomen als privékok voor ministers. Vincent kookt op hoog niveau en kent de voorkeur van politieke BV’s zoals Karel De Gucht, die houdt van culinaire experimentjes, of Patrick Dewael, die liever een klassiek vissoepje eet. Vincent is ook een gerespecteerd wijnkenner.
Broes Tavernier (30) is de zoon van voormalig ‘groen’ minister Jef Tavernier. Hij volgde koksschool in Spermalie, specialiseerde tot banketbakker in Ter Groene Poorte en startte zijn loopbaan bij Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen, waar hij drie jaar werkte. Vervolgens deed Broes drie jaar ervaring op in ’t Molentje in Zeebrugge, twee jaar in Hof van Cleve en twee jaar als chef in Bistro Refter en als souschef van De Karmeliet. Zo iemand kan koken! In de Knack Restaurantgids 2013-2014 krijgt hij de Gouden Garde Jong Beloftevol talent als chef van zijn nieuwe restaurant ’t Vijfde Seizoen in Aalter.
In Masterclass gaat Ianka Fleerackers op zoek naar de kok en zijn verhaal
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier