De belangstelling voor vleesloos eten neemt toe, de vegetarische keuken is niet meer uitsluitend het domein van gezondheidsfreaks of alternatieve tofoe-evangelisten. Drie inventieve koks tonen dat het mogelijk is een feestelijk vegetarisch menu te creëren, met maximum 250 frank aan ingrediënten.

In de welvaartslanden heeft een ware voedingsrevolutie radicale veranderingen in de eetgewoonten teweeggebracht en er ontstond een nieuwe generatie vegetariërs. Hun keuken heeft niets te maken met de dogmatische vegetarische keuken van vroeger en diëten van bruine rijst en geroosterde noten, maar is een elegante en smakelijke cuisine verte. Wij vroegen drie getalenteerde koks om een vegetarisch menu samen te stellen uit vrij te kiezen ingrediënten die maximum 250 frank per persoon per menu mochten kosten.

Voor de tweelingbroers Kristof en Stefan Boxy is deze uitdaging een peulenschil. De twee zijn vanuit hun persoonlijke interesse voor groenten al vele jaren bezig met de vegetarische keuken. Zij creëerden heel wat wonderbaarlijke vegetarische gerechten en wisten met hun exquise kookkunst de meest verwende lekkerbek te epateren. Een half jaar geleden besloten de broers om hun kunstzinnige Kortrijkse restaurant nog uitsluitend te openen voor groepen en om zich verder te specialiseren als traiteur.

Alain Smet is de jonge, veelbelovende kok van restaurant Blink. Hij werd tot tweemaal toe getipt in de hitparade van de gastronomische ontdekkingen van 1998 in Trends. Alain Smet leerde de wereldkeuken in het Antwerpse restaurant Carrousel en liep stages in Frankrijk, New York en Italië. Hij houdt van avontuurlijke combinaties en kookt licht. Het restaurant Blink is te vinden in de dorpskern van Strombeek-Bever en is een concept van Eva Deroo. Blink heeft een eigenzinnige façade en interieur waarin veel staal is verwerkt. Een ijzeren loopbrug verbindt de twee eetzaaltjes op de eerste verdieping.

Het talent van Philippe van der Byl blijft verborgen voor de buitenwereld: de jonge keukenmeester van ’t Koetshuis kookt achter gesloten gordijnen in de vroegere dorpsapotheek van Westerlo, ‘parel van de Kempen’. De pillenwinkel werd een aperitiefruimte. Het voormalige woongedeelte werd omgetoverd tot een elegant gedecoreerd luxerestaurant, met achteraan een tuinterras met uitkijk over de vijver van het kasteel van Merode. Philippe van der Byl werd gevormd in De Engel (Balen), Clos Saint-Denis (Kortessem) en de Watermolen (Kasterlee). Philippe kookt Frans met een eigentijds en persoonlijk tintje.

Adressen:

– Traiteur Boxy’s: Minister Liebaertlaan 1, 8500 Kortrijk. Tel. (056) 22.22.05.

– Restaurant Blink: Sint-Amandstraat 52, 1853 Strombeek-Bever. Tel. (02) 267.37.67.

– Restaurant ’t Koetshuis: Polderstraat 11, 2260 Westerlo. Tel. (014) 54.24.24.

Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content