Na collageen, elastine, liposomen, niosomen, nanoparts en fruitzuren worden enzymen aangekondigd als de nieuwste mooimakers van onze huid.

Linda Raats Foto : Tony Stone Images

Enzymen als een ingrediĆ«nt in verzorgingsproducten, wat moeten we ons daar bij voorstellen ? Brigitte Petit, hoofd van de dienst toegepast onderzoek bij de L’OrĆ©al-groep, is goed geplaatst om het uit te leggen. Voor de vele merken van haar groep verdiept zij zich in de vakliteratuur, steeds op zoek naar interessante nieuwigheden die van pas kunnen komen bij het op punt stellen van cosmetica. ?Enzymen zijn katalysators van biologische systemen die alle chemische veranderingen in de huid bepalen?, aldus Brigitte Petit. ?Geen leven zonder enzymen, kan je het stellen. Enzymen zijn intelligent, ze passen zich constant aan veranderende condities aan. Vergelijk het met een vormeloze massa uitgerust met receptoren die moleculen vangen die getransformeerd kunnen worden. In 1833 wist men al dat er enzymen werkzaam zijn om zetmeel in suikers te veranderen, maar de naam enzym werd pas in 1878 voor het eerst gebruikt door de scheikundige Kuhn. Dat enzymen eiwitten zijn, weet men van in 1926, maar de grote doorbraak kwam er in de jaren ’50. Vanaf dan kan men van de enzymologie spreken.?

Volgens Brigitte Petit kennen we ondertussen ruim 3000 enzymen die in synergie of afzonderlijk werken. Op het niveau van de huid spelen enzymen een grote rol bij de bescherming en de afschilfering, ze beĆÆnvloeden de aanmaak van vetten en geven de cellen energie. Vandaar dat ze kunnen worden gebruikt in reinigingsproducten en beschermende crĆØmes. Toch blijkt de term enzymen sommige consumenten weinig vertrouwen in te boezemen. ?Wij hebben een tijdje geleden een rondetafelgesprek georganiseerd om te weten wat consumenten zich voorstellen bij de term enzymen. Daaruit bleek dat enzymen door vrouwen van middelbare leeftijd, geassocieerd worden met zeeppoeder. Ze denken dat het agressieve producten zijn. Met die vooroordelen kampen jongeren niet. Zij zien een enzym eerder positief, maar het is duidelijk dat er qua consumenteninformatie nog veel werk te doen valt. De boodschap van de fruitzuren en de liposomen is relatief eenvoudig in vergelijking met de werking van de enzymen.?

Toch vindt Brigitte Petit het wat voorbarig om met enzymen te schermen als de nieuwste, veelbelovende werkstof. ?Dat er nu zo de nadruk op wordt gelegd, is eerder een marketingstunt. Het zou natuurlijk schitterend zijn wanneer we op een of andere manier konden tussenkomen in de werking van enzymen, maar het is allemaal erg ingewikkeld. Wij passen de enzymentechnologie nog bescheiden toe. Ze zit verwerkt in Thermal S van Vichy en regelt daar de afschilfering van de huid. In Bienfait Total van LancƓme regelen ze het vochtgehalte van de huid.?

Daniel Maes, van EstƩe Lauder Research, doet eveneens onderzoek naar enzymen. ?Met de ontwikkeling van Resilience hebben wij een paar jaar geleden een boeiend onderzoeksdomein aangeboord. Dit huidverstevigend product heeft veel te danken aan de enzymentechnologie. Elastasen en collagenasen spelen een rol, zoals hun naam laat vermoeden, bij de afbraak van het collageen en de elastine in de huid. Deze enzymen worden door het organisme geproduceerd in geval van ontstekingen of irritaties zoals bijvoorbeeld zonnestralen, stress, pollutie. Deze enzymen zijn een beetje te vergelijken met de motorrijders die voor een ziekenwagen rijden. Ze zijn snel ter plaatse om de eerste hulp te bieden. Er is echter een probleem : eens afgebroken, worden het collageen en de elastine niet meer hersteld. Met koraalextracten trachten wij de werking van deze enzymen dan ook af te remmen. Wij hebben ons onderzoek toegespitst op manieren om enzymen te activeren die verantwoordelijk zijn voor de synthese van lipiden in de hoornlaag. Wij vonden een ingrediƫnt in een Aziatische plant, dat enzymen stimuleert die de productie van vetten in de huid verhoogt. Zo kunnen we dus de beschermlaag van de huid vernieuwen, van binnen naar buiten toe, met alle voordelen van een vochtverzorgende werking op lange termijn. Fruition Extra Multi-Action Complex profiteerde mee van de enzymtechnologie. Hier verminderen enzymen het ontstaan van lijntjes en schilfertjes en krijgt de huid een frisser aanzien. Het komt erop aan de huid zelf te doen werken.?

Over Bienfait Total zegt Edith Clar van LancĆ“me : ?Het basisidee is eenvoudig. We maken gebruik van de enzymen die van nature in de huid aanwezig zijn, om de actieve stoffen in onze verzorgingsproducten geleidelijk om te zetten. Niet-actieve moleculen activeren, dat is de filosofie. Op die manier kan men onstabiele bestanddelen die normaal degraderen toch in een crĆØme verwerken. Neem bijvoorbeeld beta-glycerofosfaat, onbruikbaar op de huid. Alleen het derivaat glycerol geeft een doeltreffende hydratatie, maar dat kan dan weer niet in cosmetica worden geĆÆncorporeerd. Het resultaat : Bienfait Total bevat beta-glycerofosfaat dat door de enzymen wordt versneden, bio-conversie dus, en omgezet in glycerol en die kan Ć  la minute in de huid dringen. Dat gebeurt geleidelijk aan, wat alweer interessant is, want op deze manier wordt de huid continu behandeld en kan ze precies de juiste hoeveelheid opnemen die ze nodig heeft.?

In de Benefiance-lijn van Shiseido zit een enzymen-stopper. Na zeven jaar onderzoek werd het actieve bestanddeel plasmine gebrevetteerd. Plasmine remt het enzym af dat verantwoordelijk is voor een droge huid.

Enzymen die elastine en collageen aantasten, worden in Protection Active van Chanel geneutraliseerd met flavonoĆÆden, bij Clarins speelt noctoferine’s nachts voor waakhond in Multi-Active Nuit. Het enzymenkapitaal van de huid wordt met Capture Rides van Dior gebruikt om de moleculen een andere richting te laten uitgaan en het degenereren van collageen en elastine een halt toe te roepen.

Vier essentiƫle oliƫn blokkeren de elastase, het enzym dat de elastine aanvalt in Futuressence van Rochas ; het ART-complex in het Sublilift Serum van Guerlain combineert anti-elastasen met collageenstimulatoren. Een enzym dat vrije radikalen neutraliseert zit in Symbiose, Bionuit en de zonneproducten van Biotherm.

Specifieke enzymen, bijvoorbeeld afkomstig uit ananas, die de cellen van de hoornlaag wegvreten, zitten in het gommasker van Juvena en heliotan in de zonneproducten van Lancaster zet de melanocyten tot meer activiteit aan.

Bij Christian Dior begon het onderzoeksprogramma over de enzymen in 1985 en het kreeg met Dior Svelte een duwtje in de rug. Hier wordt ingewerkt op de enzymen die vetten oplossen, net als in KinƩminceur van Yves Rocher. Voor Lift Minceur doet Clarins een beroep op keratoline om de hoorncellen sneller te laten afschilferen zodat het product beter kan indringen. Eenzelfde principe geldt voor de Fluide Biopurifiant van AnnayakƩ waarin proteasen de huid dunner en zachter maken zonder haar te irriteren.

Een enzymen-stimulator afkomstig uit watermeloen verzekert de hydratatie van de huid in de Gel Aux Trois Sources van Carita. Moisture On-Call van Clinique maakt gebruik van vitamine B6 en cafeĆÆne om de enzymen te stimuleren die verantwoordelijk zijn voor de productie van cholesterol en huideigen vetten. En in Visible Energy koppelt Yves Saint Laurent anti-vrije radikalen enzymen aan magnesium dat de huid stimuleert. Het resultaat is een beter beschermde huid en een stralende teint. Chemische filters werden weggelaten en vervangen door enzymactieve peptiden en ceramiden, wat de tolerantie van het product ten goede komt. Er bestaan twee versies : voor een droge of voor een gemengde huid.

En tenslotte zijn er de co-enzymen die onze huideigen enzymen een duwtje in de goede richting moeten geven : ze zitten in alle producten uit het La Prairie-gamma en ze stimuleren een vermoeide huid in CinƩtic van Carita.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content