De Gentse kunstbeurs Lineart neemt een nieuwe start met lezingen, happenings en zelfs tentoonstellingen in de stad. Er is ook plaats voor etnische kunst en fotografie.

Nu de internationale kunstbeurzen als paddenstoelen uit de grond schieten, wakkert de concurrentiestrijd aan. Daarom kiest Lineart voor een andere aanpak, met een nieuwe projectleider en opvallende initiatieven : van 30 november tot 4 december wordt Gent dé kunststad van Vlaanderen. Tentoonstellingsmaker Ward Caes (44) voert een grondige herpositionering door : “Met Tour&Taxis en Art Brussels heb je in de hoofdstad een goede antiek- en hedendaagse kunstbeurs. Wij gaan ons profileren als een beurs voor hedendaagse én moderne kunst. Die begon precies in 1907, met het tableau Les demoiselles d’Avignon van Picasso. We beginnen met die periode. Er komt dus geen impressionisme op de beurs, wel wat erop volgde : de hele twintigste eeuw.”

Toch ook hedendaagse kunst?

Die is er ook bij, Lineart wordt een fusionbeurs, we beperken ons niet tot schilderkunst, maar brengen ook fotografie, keramiek, etnische kunst en zelfs design. Geen industrieel design, maar beperkte oplagen. Voor alle disciplines werken we samen met specialisten. Zo brengt de Galerie De Buck een tentoonstelling over een tiental hedendaagse Vlaamse zilversmeden. Rond deze disciplines bouwen we showcases uit die worden geselecteerd door een galeriehouder, gepatroneerd door een conservator. Voor De Buck wordt het Johan Valcke van Design Vlaanderen. Voor de etnische kunst wordt Marnix Neerman gepatroneerd door Jan Van Alphen van het Etnografisch Museum Antwerpen. Adriaan Raemdonck brengt een showcase over Jan Cox, gepatroneerd door Paul Huvenne van het Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen. Christophe Ruys van het Fotografiemuseum patroneert de fotografie. In totaal zijn er zeven showcases, extra tentoonstellingen dus.

Nog meer verschillen met vroeger ?

Op de vorige beurs waren er museumtentoonstellingen. Het publiek wist niet meer wat er wel te koop was. Die lijn wordt duidelijker : Lineart 2007 is een koopbeurs. De kwaliteit zal ook wat hoger liggen, nu werken we enkel met galeries, vroeger konden kunstenaars individueel tentoonstellen.

Omdat er tijdens die week 25.000 mensen naar Gent komen, moeten we hen meer aanbieden. Met de Gentse Kunstweek komt er een kruisbestuiving tussen de beurs en de stad. Op verscheidene locaties in de binnenstad gaan er lezingen door over de kunstmarkt of zelfs beleggen in kunst, alsook happenings en tentoonstellingen. Sommige direct gelinkt aan de beurs, zoals de expo van Carmen Dionyse in het Caermersklooster. Maar ook de academie en de uitgesproken hedendaags georiënteerde Existentie vzw werken mee.

Voor alle uitgebreide informatie over Lineart en de Gentse Kunstweek verwijzen we naar de site : www.lineart.be.

De beurs en de kunstweek : van vrijdag 30 november tot dinsdag 4 december, dagelijks van 11 tot 19 uur in Flanders Expo Gent.

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content