Kenny Burssens is slechts 23 jaar oud en weet toch al alles over wijn. Hij opende Invincible, een wijnrestaurant met beknopte spijskaart.

De tip komt van de sympathieke wijnwijsneus William Wouters van het Antwerpse wijnrestaurant Pazzo. “De formule is los en de baas is tof, maar wat hij op ’t Zuid zoekt begrijp ik niet”, babbelde Wouters er op los. De Beste Sommelier van België vindt dat er een hemelsbreed verschil is tussen de mentaliteit aan de zuid- en de noordkant van Antwerpen : de zuidkant is snob en stijf, de noordkant is maritiem en dat betekent volgens Wouters dat men buiten komt om plezier te maken. William Wouters kan het weten, maar toch konden wij niet aan de verleiding weerstaan om wat later naar ’t Zuid te trekken en bij Invincible binnen te stappen.

Hedendaagse chic

Het restaurant kwam in de plaats van een pitabar en heeft een sobere, rechtlijnige en zorgvuldig uitgelichte inrichting, die te omschrijven valt als ‘hedendaagse chic’ of ‘nieuwe deftigheid’. De bar neemt een centrale plaats in. Er klinkt jazzy muziek en Kenny Burssens blijkt een uitzonderlijk vlotte boy, die zijn bezoekers in een mum van tijd in zijn zak heeft. Eigenlijk is Kenny Burssens een beetje een kloon van William Wouters en is zijn formule een kloon van de Pazzo-formule. In beide restaurants draait veel rond sfeer en rond de wijnvoorstellen van de baas. Net als handige William, weet Kenny Burssens zijn wijnvoorstellen gewiekst af te stemmen op de smaak en de portemonnee van zijn klanten. Beide heren stammen uit een horecageslacht.

Eten kan je in Invincible ook, met het bord rechtstreeks op het hout van de bar of van een van de naakte tafelbladen. De spijskaart is beknopt en de prijssetting is zo dat je er mag van uitgaan, dat al wat op het bord komt, minstens in orde is. Kenny Burssens is immers op zijn jeugdige leeftijd al een allround horecaman : hij werkte in de eetzaal en de keuken van de beste eethuizen, zoals Bokkedoorns in Overveen (Nederland), Bruneau in Brussel en Paddock in Keerbergen. Hij behaalde de titels van maître sommelier en wereldwijnmeester.

Oude keuken in nieuwe omgeving

Wij kregen lekker, warm granenbrood en een bakje mooie olijfolie om te dippen. Wij kozen twee verschillende voor- en hoofdgerechten en lieten Kenny de wijnen kiezen. Bij een bladerdeegtaartje met kikkerbil, slak en kabeljauw met room- en waterkerssaus (11,50 euro) kwam een Alaia 2000, Vino de la Tierra de Castilla y Léon, als sappige, Spaanse rode wijn met veel rood fruit en bescheiden houtlagering, gemaakt van 80 procent tempranillo en 20 procent merlot (4 euro per glas). Ook waren er wangen van zeeduivel met lintspaghetti en paprikasaus (10 euro). Beide voorgerechten misten kruiding. Hoofdgerechten waren : een boerse kaasgratin van kabeljauw met witloof en aardappelpuree, zwemmend in een romige wittewijnsaus (18,50 euro) en met zorg gegrilde runderhaas met whiskykruiden, machtige stiltonsaus, in huis bereide frieten en gemengde sla (21 euro). Hierbij kwamen twee wijnen, waar wij ons hart aan ophaalden : een zuivere en krachtige Domaine Grand Veneur Les Champauvins Vieilles Vignes als sprekende Côtes du Rhône (2,50 euro per glas) en een Guardian Peak 2002 als vlezige en elegante shiraz van de Westerse Kaap van Zuid-Afrika (4,50 euro per glas).

Wij zaten en dronken goed, maar vonden deze ‘oude’ keuken in een ‘nieuwe’ omgeving maar zozo. Zo’n professional als Kenny Burssens moet je wel krediet geven. Bij navraag bleek dat de jonge ondernemer pech had gehad met zijn keukenploeg, die nu wordt bijgestuurd. In Invincible ligt de nadruk nu wat te expliciet op wijn !

:: Wijnrestaurant Invincible : Pacificatiestraat 3, 2000 Antwerpen, 03 294 48 78. Gesloten op zondag en maandag.

wijnrestaurant

Keuken6/10

Decor 7/10

Comfort 6,5/10

Service 7,5/10

Prijs/kwaliteit 6/10

Pieter van Doveren

Partner Content