Brigitte Raskin besteedt uren van bewondering aan de tennisster Andre Agassi. Sabine De Vos wil Billy Idol als standbeeld in haar huiskamer. Lea Van Hoeymissen ziet wel wat in een ontbijt met Mickey Rourke. Wendy Van Wanten denkt bij Brad Pitt aan onvoorspelbare avonturen en wilde romantiek. Dominique Fache valt voor de charme van Arno Klarsfeld. Boeiende vrouwen praten over mooie mannen.

TRUI MOERKERKE

FOTO’S : VAN PARIJS E.A.

Stel uw top-5 der mooiste mannen samen en vertel erbij waarom u ze mooi vindt. Dat was de opdracht. Buurmannen, echtgenoten en andere onbekenden waren uitgesloten, want daar heeft u als lezer niets aan. De geïnterviewden kregen enkele dagen bedenktijd. “Vijf ? Dat wordt een moeilijke opdracht, ” weet Dominique Fache van het modellenbureau Dominique, een dame die professioneel in mooie vrouwen en mannen handelt. “Wat kan je daar tegenover zetten, ” vraagt schrijfster Brigitte Raskin. “Ik zal er uren over tobben. Een nacht met de numero uno, is dat geen fair honorarium ? ” BRTN-prezentatrice Sabine De Vos wil alleen over grote, internationale namen nadenken. “Ik vind sommige mannen gewoon zeer mooi om naar te kijken, maar ik heb er totaal geen behoefte aan om die in het echt te zien. Ik kies dus niet voor Vlaamse mannen, kwestie van niemand op verkeerde ideeën te brengen. “

“Ik heb een veel langere top, ” zucht Lea Van Hoeymissen (van het BRTN-programma “Volle Maan”). TV-ster en zangeres Wendy Van Wanten valt niet zomaar voor een knappe man. “Maar als je dan toch namen wil hebben… “

De dames deden hun huiswerk en uiteindelijk bleek het met die mooie mannen nog mee te vallen. Maar gedisciplineerd een top-5 ineenboksen ? Veel kommentaar ja, veel pro’s en contra’s, lange aarzelingen. En slimme truukjes : een top-5 met zes mannen, de echtgenoot toch op de eerste plaats, vijf mannen, maar in omwisselbare volgorde.

De lijstjes maken één ding duidelijk : Belgische mannen, op een paar uitzonderingen na, zijn geen sant in eigen land en mooie politici blijken nagenoeg onbestaande. Grote winnaars zijn de sterren van het witte doek.

HET AANTREKKELIJKE-MANNEN-LIJSTJE VAN DOMINIQUE FACHE

1. de echtgenoot, dat spreekt voor zich.

2. Kevin Costner

3. Sam Shepard

4. Arno Klarsfeld

5. David Bowie

Ik spreek liever niet over mooie, wel over aantrekkelijke mannen. Mooi zijn betekent voor mij dat je via je fysiek kan uitdrukken wat je in je hebt. Dat geldt ook op professioneel vlak voor mannelijke modellen. Je kan natuurlijk niet om een aantal criteria heen standaardmaten, een goed geproportioneerd lichaam maar het belangrijkste is toch de uitstraling. Je moet zien dat ze zich goed in hun vel voelen.

In mijn persoonlijk lijstje vind ik Kevin Costner aantrekkelijk omdat hij de indruk geeft verschillende kwaliteiten te verenigen. Charmant, niet pretentieus, zacht, zeker geen macho. Ik denk dat vrouwen zin hebben om hem te beschermen, of door hem beschermd te worden. En bovenal ziet hij er “normaal” uit, een man die een gewoon familieleven leidt.

Sam Shepard heeft een mysterieuze kant. Je kan hem niet op een bepaald type vastpinnen. Hij is een intellektueel met een moeilijke fysiek groot, mager maar toch vind ik hem mooi.

De Parijse advokaat Arno Klarsfeld maakte een sterke indruk toen ik voor het eerst een foto van hem zag. Een rebelse kop, een wilde man. Zeer mannelijk ook, maar niet macho. Bovendien is het een interessante vent.

Omdat ik trouw ben aan mijn oude liefdes, staat David Bowie op het lijstje. De man heeft klasse, is intelligent, kreatief en zeer belangrijk hij evolueert. Hij heeft zich al verschillende imago’s aangemeten, steeds verrassend, soms van het ene extreem in het andere. Ik hou van mensen met uiteenlopende facetten in hun persoonlijkheid. Bowie is een klasse apart, dat kan je van bijvoorbeeld John Travolta niet zeggen.

HET MOOIE-KATEGORIEEN-LIJSTJE VAN WENDY VAN WANTEN

1. Gilles De Bilde

2. Brad Pitt en Greg Hanson

3. Tom Cruise en Roch Voisine

4. Robert De Niro

Het klinkt als een cliché, maar ik meen het wel : ik val niet zo direkt voor het uiterlijk van mannen. Ik kan ervan genieten, net zoals van een mooi kunstwerk. Maar me aangetrokken voelen alleen door een mooie kop, nee dat niet.

Als ik toch een aantal namen moet noemen : in de kategorie mooi, jong en onschuldig wil ik een sportvedette plaatsen die de jongste tijd niet meer uit het nieuws weg te branden is. Ik mocht hem zelfs van dichtbij bewonderen op “Het Gouden Oog”. Ik heb het natuurlijk over Gilles De Bilde : een frisse verschijning met de uitstraling van een wat verlegen kwajongen. Ik vrees dat zijn vriendin veel konkurrentie zal krijgen.

Akteur Brad Pitt en topmodel Greg Hanson een tegenhanger van de Claudia’s en Linda’s horen thuis in de kategorie mooie, jonge vagebonden. Ze spelen een beetje op een slordig imago. Brad met zijn halflang (soms lang) haar en alle twee met hun baard-van-drie-dagen, die hen overigens goed staat. Met hen ben je volgens mij zeker van onvoorspelbare avonturen en wilde romantiek. Ik zie er passionele minnaars in. Maar daar kan een mens zich natuurlijk in vergissen.

Voor de kategorie mooie, ideale schoonzonen dacht ik meteen aan Tom Cruise en Roch Voisine. Ze zijn zeer mooi, maar misschien te mooi, te perfekt, wat me saai lijkt. Het zou me echter niet verwonderen dat veel meisjes (en waarom ook geen jongens ?)’s nachts van Cruise en Voisine dromen.

In de kategorie niet meer zo jong, maar nog steeds met een krachtige uitstraling, geef ik de eer aan Robert De Niro. Om toch iemand van een vorige generatie op m’n lijstje te zetten. Hij heeft een krachtige, viriele en beschermende uitstraling. Tegelijk agressief en teder, een beetje wolf, een beetje schaap. Spannend.

HET PUUR-FYSIEKE-LIJSTJE VAN LEA VAN HOEYMISSEN

1. Mickey Rourke

2. Hugh Grant

3. Daniel Day-Lewis

4. Mel Gibson

5. Michael Douglas

Zo’n top-5 is moeilijk. Puur fysiek bekeken bestaan er wel meer mooie mannen. Maar bon, die vijf vind ik gewoon mooi. Jeff Bridges en Jeremy Irons (wat een charme en stijl) trouwens ook, maar die kunnen er dus niet meer bij.

Mickey Rourke in “Rumble Fish”. Daar wil ik ’s morgens eens bij wakker worden, of laten we het bij ontbijten houden. Maar ik las ergens dat hij onuitstaanbaar is, dat vind ik minder. Michael Douglas ziet er voor 50 nog goed gekonserveerd uit. Met het verouderen, worden mannen vaak aantrekkelijker. Hoewel Robert Redfort, die heeft duidelijk z’n mooiste dagen gehad.

Los van dit lijstje apprecieer ik vooral mannen die zin voor humor hebben. Ik ben zelf met een zeer humoristisch man getrouwd (uitgever André Van Halewijck, nvdr). Hij is grappig, zacht, maar zacht zonder een geitewollensok te zijn. Want daar kan ik absolúúút niet tegen. Fysiek bekeken, val ik op haar. Nee, geen borsthaar of haar op de rug, lijkt me wat vies, maar een getrimde baard en halflang haar. Ik ga wel lopen van mannen met een ringbaard of met zo’n baard als Béjart, net rond de mond. Gruwelijk. Een even grote hekel heb ik aan “plastieken” mannen, genre Tom Hanks en David Copperfield.

Een bril daarentegen, zegt me wel wat, zeker bij tv-mensen. Neem de journalisten Jan Balliauw en Bavo Claes. Ze zijn wat te mager, maar hun brilletje doet het.

Ik vind het ook belangrijk dat mannen speels zijn, een beetje deugniet. Dat is het aantrekkelijke aan Marc Uytterhoeven.

HET “DE VOLGORDE DOET ER NIET TOE”-LIJSTJE VAN SABINE DE VOS

1. Billy Idol

2. Clark Gable

3. Peter Coyote

4. Willem Dafoe

5. Keanu Reeves

Dat lijstje heeft me hoofdbrekens bezorgd. Maar laten we wel wezen, voor geen van de namen uit m’n top-5 heb ik een blinde adoratie. Ik hou niet stiekem fotoplakboeken bij. Trouwens als je me volgende week zou spreken, kan het lijstje er helemaal anders uitzien. Alleen Peter Coyote en Willem Dafoe zouden er zeker bij zijn.

Het ruige podiumbeest Billy Idol (met z’n “stekskes”-haar) heeft een mooie kop en is ongelooflijk gespierd. Helemaal het macho-type waar meisjes van 15 plat voor gaan. Maar hij is inderdaad mooi, zo onvoorstelbaar mooi. Zet hem als standbeeld in de living en je hebt er gegarandeerd uren kijkgenot aan. De mens lijkt me voor geen haar te vertrouwen, niet bepaald een type om mee te leven, maar leuk om naar te kijken.

Clark Gable komt bij mij over als een gentleman. Iemand om mee uit eten te gaan in een exclusief restaurant. Dan houdt hij vanzelfsprekend de deur voor je open, neemt hij je jas aan, schuift hij je stoel onder tafel en begint een beschaafde konversatie.

Peter Coyote en Willem Dafoe : dat zijn de echte mannen. Coyote heeft een onschuldige charme, iemand die je volledig van de wijs kan brengen. Denk ik toch. Hij ziet er lief uit, een man die geniet van boeken lezen en aan zee wandelen, de gewone dingen des levens. Dafoe maakte zwaar indruk in “Wild at heart”. Daarin was hij afschuwelijk toegetakeld, met zwarte tanden en zo, maar de karakterkop bleef overeind. Samen met vriendinnen, mannen kijken doen we samen, ga ik nu naar elke film met Dafoe.

Over Keanu Reeves valt niet veel te vertellen. Gewoon een mooie jongen. Net als Brad Pitt, maar die kon er niet meer bij. Ze hebben een mooi gezicht, een mooie mond en mooie ogen.

De uitdrukking in de ogen en de mond vind ik zeer belangrijk. Mannen zonder mond, met van die dunne lipjes, ik kan er niet tegen. Tenslotte zie ik bij mannen ook graag een zekere sensualiteit, vrouwelijkheid, hoe mannelijk ze ook zijn.

DE VIJF MOOISTE VAN BRIGITTE RASKIN

1. Andre Agassi

2. Marcello Mastroianni

3. Soulsister

4. Bruno Masure

5. Hans Van Mierlo

Andre Agassi is te jong, te gek, te wispelturig, maar met zo’n intense blik, stralende lach en vrolijke vitaliteit dat ik uren van bewondering aan hem besteed. Experts loven zijn benenspel en ballenplaatsing, ik zie wat in de hele man, mijn huidige favoriet.

Mijn eeuwige favoriet is Marcello Mastroianni. Zo’n ronde kin met stevige baardgroei is de perfekte kombinatie van yin en yang. Zijn leeftijd aksentueert zijn aantrekkelijkheid, een bril omlijnt zijn levenservaring.

Soulsister : twee mooie mannen onder één naam, wat een weelde. Blonde P.P. Michiels als pin-up en donkere Jan Leyers in close-up lijkt me een geschikte taakverdeling. En dan zijn het ook nog twee interessante mannen, wat een overvloed, en dat onder Bekende Vlamingen.

Bruno Masure, journalist van Antenne 2, ken ik enkel als knappe buste. In zijn blauwe ogen flikkeren lichtjes van 100 watt, sterker dan de 60 watt van Dirk Sterckx op de BRTN. Ook de glimlach van Masure, van verlegen tot ironisch, overtroeft die van zijn Vlaamse kollega.

Hans Van Mierlo vind ik zo’n schat van een grote loebas van een man, behorend tot een soort die alleen al door zijn schijnbare stoere schouderlijn vertedering wekt. Zoveel jongensachtige charme en geest in één persoon blijven bekoren, ondanks wallen onder de ogen of andere verslappingen.

Van links naar rechts, van boven naar onder : Kevin Costner, David Bowie, Sam Shepard en Arno Klarsfeld.

Van links naar rechts, van boven naar onder : Greg Hansen, Roch Voisine, Gilles De Bilde, Brad Pitt, Robert De Niro en Tom Cruise.

Van links naar rechts, van boven naar onder : Mel Gibson, Mickey Rourke, Michael Douglas, Hugh Grant en Daniel Day-Lewis.

Van links naar rechts, van boven naar onder : Willem Dafoe, Billy Idol, Clark Gable,Peter Coyote en Keanu Reeves.

Van links naar rechts, van boven naar beneden : Andre Agassi, Marcello Mastroianni, Bruno Masure, Hans Van Mierlo en Soulsister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content