Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Niet alleen onze ontwerpers scoren hoge toppen, ook de Belgische modellen zijn een begrip. Een overzicht van twintig jaar moois.

De jaren zeventig en tachtig

“Een gemakkelijke periode”, zegt Brigitte Durruty van het agentschap New. “Een blocnote, telefoon en kopieerapparaat volstonden bij wijze van spreken. De markt was veel lokaler en de modellen zelfstandiger : ze deden hun eigen haar en make-up en zorgden vaak zelf voor accessoires.”

1. Catherine Mattelaer (51)

( Dominique)

Catherine begon in 1975 en was een van de vaste Flair-gezichten, maar ook vaak te zien in Nederlandse en Franse tijdschriften. Ze liep defilés voor Hermès en deed campagnes voor KLM en enkele banken. Nu werkt ze nog af en toe als model en is ze consulente in een modezaak.

2. Ghislaine Nuytten (48)

( Models Office)

Toen ze in 1977 de eerste modellenwedstrijd van het Nederlandse Viva won, kon ze direct aan de slag bij Models Office. Ze was te zien in de Italiaanse Vogue, de Franse Elle en Votre Beauté en heeft een campagne voor Armani op haar cv staan.

Half jaren tachtig presenteerde ze het lifestyleprogramma Look op tv. Ghislaine werkt nog altijd als presentatrice, maar is ook journaliste en modecoördinator bij Plus-magazine.

3. Caro(line) Van De Walle (38) (Models Office)

Het eerste Flair-gezicht was Caro. Op haar zestiende ruilde ze de schoolbanken voor een modellenleven en was jaren in verscheidene Belgische en Nederlandse bladen te zien. Tegenwoordig werkt ze in een interieurzaak in Bornem.

4. Danièle d’Haese(New)

Danièle was de toenmalige ster van de catwalk in de Benelux. Ze werkte vaak voor tijdschriften, maar heeft geen campagnes op haar naam. Ze was een tijdje getrouwd met rockzanger Arno en werkt nu bij Bozar in Brussel.

5. Patricia Van Rijckeghem (38) (Models Office)

Tien jaar lang was Patricia het gezicht van Chanel : een van de langste exclusiviteitscontracten ooit. Later heeft ze ook campagnes gedaan voor Victoria’s Secret, Guess en Ralph Lauren.

6. Linda Deplacie (42)

We kennen Linda van de Spa-campagne, die in 1985 nog ophef maakte omdat er een blote borst te zien was. Vorig jaar deed ze die campagne opnieuw, om het (minimale) verschil aan te tonen met twintig jaar geleden. Tegenwoordig runt Linda een artiestenbureau en werkt ze als modeconsulente in een boetiek.

7. Gurmit (37)

(New)

Deze exotische schoonheid vluchtte in 1986 van Singapore naar Brussel om aan een gearrangeerd huwelijk te ontsnappen. Tijdens een reisje naar Parijs werd ze ontdekt als model en verhuisde ze om een veelbelovende carrière te beginnen : ze werd het gezicht en de muze van Yves Saint Laurent en liep alle haute-coutureshows van Parijs, New York en Milaan. Ze werkte met Steven Meisel, onder meer voor Vogue en Marie-Claire en is een tijdje getrouwd geweest met de Belgische beeldhouwer Olivier Strebelle. Nu woont ze in New York, waar ze juwelen ontwerpt die verkocht worden bij Bergdorf Goodman en Neiman Marcus.

1. Alain Gossuin

(40) (New)

Hoewel hij stylist was, werd Alain meer gevraagd als model. Hij deed veel tv-spotjes, liep vaak defilés en heeft campagnes voor Piaget, Mercedes, Dior en Armani op zijn cv staan. Met beroemde fotografen als Herb Ritts en Ellen von Unwerth werkte hij voor Vogue en andere internationale bladen. Eind jaren negentig ontpopte hij zich vooral in Frankrijk tot een bekend mediafiguur, wat hij vandaag nog altijd is.

2. Michel Dewindt (40)

(Dominique)

Net als Alain Gossuin was Michel een van de eerste internationale mannenmodellen. Hij werkte veel voor tijdschriften, waaronder Weekend Knack, en heeft campagnes gedaan voor Chanel, Armani, Valentino en het parfum Jazz van YSL. Nu is hij fotograaf.

Karine Soquet

(Dominique/New)

Vijftien jaar geleden was Karine Soquet te zien op vrijwel elke catwalk. Ze was een tijdje de muze van de Zes van Antwerpen en heeft voor hen model gestaan.

3. Laurence VH (33)

(Dominique)

Amper veertien was Laurence toen ze op de cover van de Franse Elle stond. Vrijwel alle andere damesbladen volgden en ook het aantal campagnes is niet min : Chanel, Bio van Danone, Scapa, Jacques Dessange, Martini en het parfum Tendre Poison van Dior. Ze werkt in Parijs nog altijd als model.

Micheline Van de Velde (Models Office)

Micheline was jarenlang het gezicht van Dior. Na haar modellencarrière probeerde ze het als actrice, wat haar een bijrolletje opleverde in Sabrina, een film met Harrison Ford. Ze woont nu in München.

Stevie ( Gee Models)

Stevie begon in 1984 als model en is dat bijna twintig jaar later nog. Ze heeft lang in New York gewoond, maar zou nu terug in België zijn. Ze heeft onder meer voor Max Mara gewerkt.

4. Alix Lowet (New)

Met haar pittig kort kopje viel Alix op half jaren tachtig : ze haalde er campagnes voor Armani, Esprit en Banana Republic mee binnen en de cover van de Franse Elle. Voor Harper’s Bazaar, Madame Figaro, Depeche Mode en Joyce werkte ze samen met Patrick Demarchelier, Aldo Fallai, OlivieroToscani en FrancisGiacobetti. Ze werkt nu zelf bij New.

De jaren negentig

“Begin jaren negentig beleefde de sector een boom, toen men van de modellen sterren maakte”, vertelt Brigitte. “Mooie gezichten kregen nu ook een naam : Claudia Schiffer, Carla Bruni, Naomi Campbell.” In die periode kwamen ook de Belgische modeontwerpers sterk opzetten, wat volgens Marie-Lou van Models Office de interesse voor de Belgische modellen wekte : “Wat Belgisch was, was goed.”

1. Ben Hembleme (New)

Begin jaren negentig combineerde Ben de catwalk met de boksring. Tussen de wereldkampioenschappen boksen door liep hij defilés in Parijs, Londen, Milaan en New York. Hij werkte samen met Aldo Fallai en Herb Ritts voor Vogue, Max en de campagnes van H&M. Armani, Gaultier en Valentino.

Ingrid Seynhaeve (28)

(Dominique)

Toen Ingrid in 1991 de Elite Models-wedstrijd Look of the Year wedstrijd won, was ze meteen in New York gelanceerd. De bikinispecial van Sports Illustrated betekende haar doorbraak. Ze stond voor de camera van Helmut Newton en Bruce Weber en was het gezicht van Guess, Victoria’s Secret, Anti-Flirt, J&B, Nivea Body en Ralph Lauren. Vijf jaar geleden liep ze nog in de defilés van onder anderen Ralph Lauren, Carolina Herrera, Oscar de la Renta en Emporio Armani. Ze heeft acteerambities en was te zien in Livraison à domicile.

2. Fabienne Terwinghe (36)

(Dominique)

Fabienne was jarenlang het gezicht van Helena Rubinstein, maar heeft ook defilés van Ralph Lauren gelopen en in de Italiaanse Elle gestaan. Ze woont in New York en werkt er bij Ford Models.

3. Simone van Baal (New)

Simone scoorde meteen in het buitenland. We zagen haar in de advertenties voor parfums (Herrera’s 212 for men en Allure van Chanel), lingerie ( Eres en La Perla) en verscheidene modemerken. Ze haalde de cover van de Spaanse Vogue en stond in Elle, Marie-Claire, Harper’s Bazaar. Ze defileerde al voor Ungaro, Paco Rabanne, Chanel, en Ferragamo. Ze werkt nu voor Ford in New York en Storm in Londen.

4. Nina Loyen (34) (New)

Dit Luikse kindvrouwtje studeerde drama en kunst toen ze gevraagd werd als model. Met succes : ze werkte met Steven Meisel, Steven Klein en Jacques Olivar, stond in Harper’s Bazaar en haalde de cover van de Italiaanse Vogue. Tegelijkertijd acteerde ze in films van Eric Lartigau en Eric Rohmer, wat ze nog altijd doet vanuit Parijs.

5. An Oost (24) (Dominique)

Met haar androgyne trekken is An een van de bekendste gezichten van de golf Belgische modellen die de wereld verovert. Ze is dan ook al vanaf haar achttiende aan het werk en verzamelt moeiteloos covers van exclusieve bladen als The Face, Mixt(e), I-D, de Japanse Vogue en meerdere modespecials van Weekend Knack. Met Steven Meisel, Steven Klein en Michael Janssen maakte ze de campagnes van Hugo Boss, Kenzo, Celine, de parfums van Versus en Gucci Rush 2,Gap en Calvin Klein.

6. Delfine Bafort (23)

(Models Office)

Als laureate van de Flair-modellenwedstrijd kreeg ze in 1996 meteen een contract bij Models Office. Nog geen jaar later deed ze internationale campagnes voor Balenciaga, DKNY, Gaultier, D&G en Calvin Klein Jeans. Ze loopt defilés voor de grootste merken en verzamelt covers van gerenommeerde bladen als Nylon, Dazed & Confused, I-D, Vogue, Cosmopolitan en ook Weekend Knack. Met Ellen von Unwerth, Mario Testino, David Sims, Craig Mac Dean en Patrick Demarchelier maakte ze al producties voor verschillende Vogue-edities, I-D, Numéro en Harper’s Bazaar. Binnenkort zal ze de hoofdrol spelen in Steve & Sky, de eerste langspeelfilm van haar vriend Felix van Groeningen.

1. Hannelore Knuts (22)

( Vision)

Deze Hasseltse met staalblauwe ogen was geregeld te zien in Weekend Knack, tot ze werd weggekaapt door onder anderen. Marc Jacobs, Eres, Moschino, Chanel, Yamamoto, Gucci en Gaultier. Ze was een tijdje het gezicht van Prada, loopt steevast de belangrijkste modeshows en heeft al samengewerkt met elke fotograaf met een beetje naam. Ook de lijst covers is eindeloos : maar liefst zeven Vogue-edities en de meeste cultbladen. Maar Hannelore is van meerdere markten thuis : ze fotografeert en ontwerpt leren tassen.

2. Ann Catherine Lacroix

(25) (Vision)

Ann Catherine heeft een intellectueel imago, dat ze bevestigde door een diploma politieke wetenschappen te halen tussen haar modellenwerk door voor merken als Chanel, Chloé, Calvin Klein, Jil Sander, Louis Vuitton, Balenciaga, YSL, en Hermès. Ze werkte met Steven Meisel, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, Solve Sundsbo en Terry Richardson samen voor de grootste Vogue-edities, Mixt(e), Numéro, I-D, V-magazine, The Face en Citizen K.

3. Tanga Moreau (25)

(Vision)

Tanga mocht na een half jaar al met Steven Meisel voor de Italiaanse Vogue werken, wat haar carrière in een stroomversnelling bracht. Ze was het gezicht van de parfums Jil (Jil Sander) en Romance (Ralph Lauren). Ze was een echte Ralph Lauren -girl, maar werkte ook voor Missoni, MiuMiu, Kenzo, Versus en Gaultier. Ze liep shows voor veel grote merken en was al te zien in allerlei Vogue- en Elle-edities, Numéro, W,L’Officiel en ook in Weekend Knack. Ze pendelt tussen New York, Parijs en Londen.

4. Roos Van Bosstraeten (20) (Vision)

Roos scoort met haar aparte romantische look, die vaak in Weekend Knack te zien was. Later vielen ook de zes grootste Vogue-edities voor haar charmes en verscheidene avant-gardebladen. Richard Burbridge, Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin boekten haar al voor talloze producties en campagnes (Balenciaga, Nina Ricci, YSL, Chanel, Louis Vuitton).

5. Tina Hebbelink (26)

(Models Office)

Ook voor Tina diende de modellenwedstrijd van Flair als opstapje. Behalve in Flair, zagen we haar op de cover van Weekend Knack en campagnes van Scapa, Gigue en Intima Cherry. Beroemde fotografen als Patrick Demarchelier en Aldo Fallai houden van haar natuurlijke, klassieke look.

6. Laurence Desbisschop (26) (New)

Haar verschillende gezichten vallen in de smaak bij zowel de meer klassieke merken als Armani, Jil Sander, Payot en Ralph Lauren als extravagantere labels ( Westwood, Comme des Garçons, Versace, Dior en Galliano). Naar verluidt heeft die laatste een zwak voor Laurence, voor wie zij ook de defilés liep. De covers van Weekend Knack, het Spaanse Gracia en de Nederlandse Marie-Claire, Elegance en Elle staan ook al op haar cv.

Na de millenniumwisseling

De laatste jaren is alles sterk geïnternationaliseerd. Volgens Brigitte zit internet daar voor iets tussen. “Klanten komen van heinde en ver en de meisjes werken overal ter wereld.” Marie-Lou vindt dat alles sneller, zakelijker en geconcentreerder verloopt. “Boekingen gebeuren vaker last minute, onderhandelingen die vroeger maanden aansleepten en de exclusiviteitscontracten lopen veel korter.”

1. Laura Delicata

(Dominique)

Laura heeft een speciale uitstraling die zich leent voor opvallende campagnes van onder anderen. Etro, Bottega Veneta, Calvin Klein en La Roche Posay make-up. U zag haar al eerder in Weekend Knack en in een videoclip van haar verloofde, JJ Johansen.

2. Inge Geurts (Vision)

Een klassieke schoonheid kun je Inge niet noemen, toch kaapt ze grote campagnes weg : de zonnebrillen van D&G, de zakken van Chanel en kleding van Kenzo, Rochas, Roberto Cavalli, Louis Vuitton en Jean-Claude Jitrois. Niet alleen damesbladen als Vogue, Marie-Claire en Elle zijn weg van haar aparte uitstraling, maar ook de hippere collega’s als Jalouse, Citizen K, Numéro, Surface, I-D, Flaunt en Nova gaan bij bosjes door de knieën.

3. Elise Crombez (20)

(Dominique)

Elise is de rijzende ster van de jongste lichting. Ze maakte haar debuut in Weekend Knack en had een jaar later al een exclusiviteitscontract voor Prada op zak. Ook Ralph Lauren, Jil Sander en Helmut Lang zagen iets in haar. Met Steven Meisel, Helmut Newton, Mario Testino en David Sims maakte ze producties voor Vogue, Jalouse, Numéro, Harper’s Bazaar.

4. Anouck Lepère (23)

( IMG Models)

Deze eigenzinnige studente architectuur vloog gewoon naar New York en gaf zichzelf twee maanden om het te maken. Haar lef werd meteen beloond met campagnewerk voor Calvin Klein, Chanel, Versus, Louis Vuitton en Marc Jacobs. Ze was het gezicht van Boss’ damesparfum Deep Red en heeft dit jaar een exclusiviteitscontract met Shiseido getekend. Haar werk met o.a. Vincent Peters, Craig Mac Dean, Stephen Sprouse, Steven Meisel, Mario Testino en Patrick Demarchelier verscheen in verschillende Vogue-edities, damesbladen als Marie-Claire en Harper’s Bazaar en lifestylemagazines (Jalouse, Nylon, Numéro,…). Anouck ontwerpt juwelen die onder meer te koop zijn bij Colette in Parijs.

5. Kim Peers (26) (Vision)

Kim belandde veeleer toevallig in de showroom van Jurgi Persoons en zo in de modewereld. Ze kreeg prompt een exclusiviteitscontract voor YSL in 2001 en was ook een van de Prada-gezichten. We zagen haar ook bij René Lezard, Paule Ka, H&M en Guerlain. Haar aparte look werd opgemerkt door Steven Meisel, Mario Testino, Mikael Jansson en Karl Lagerfeld en wordt, behalve door zowat alle Vogues, vooral gesmaakt door avant-gardebladen als Numéro, Citizen K, Mixt(e), Oyster, ID, V-magazine, Spoon, Arena, Jalouse, W, The Fashion en Dazed & Confused.

6. Jessica (19) (Models Office)

Haar engelengezicht viel in de smaak bij damesbladen als Elle en Marie-Claire, maar ook Weekend Knack en Sports Illustrated weten deze blondine wel te appreciëren. Jessica werkte al met Ellen von Unwerth en deed campagnes voor Guess, Clarins en Dior.

7. Ingrid Parewijck (24)

(Dominique)

Een vriendin introduceerde haar in de modellenwereld toen ze haar rechtenstudie niet meer zag zitten. Ze begon aan een blitzcarrière : in twee jaar tijd wist ze beroemde fotografen als David Sims, Bruce Weber en Vincent Peters te overtuigen, stond ze in Harper’s Bazaar en de Franse Vogue en haalde ze twee covers bij Weekend Knack. Ook het lijstje campagnes is niet mis : Ralph Lauren, Biotherm, Naf Naf, Chanel, de parfums van La Perla, Kenneth Cole en de nieuwste van Guerlain : L’Instant. n

Sofie Albrecht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content