Op de catwalk verschijnen elk seizoen sensationele trends. Maar hoe draagt u ze zonder voor clown te staan ? Ons team vertaalt de musts naar uw kleerkast.

Help, weer een miskoop ! Welke oplossingen zijn charmanter dan de vuilnisbak ?

Omdat er tal van mogelijkheden zijn, is het containerpark echt geen optie. Laat het afhangen van uw stemming. Gelooft u in het terugverdieneffect ? Zet uw miskoop dan op eBay (www.ebay.be), er zijn immers altijd mensen die wél houden van kanariegeel met blauwe details, die er wél in slaagden enkele kilo’s te verliezen om zich in dat zwarte mini-jurkje te wurmen, of die simpelweg miskopen verzamelen op zolder.

Bent u veeleer in een vrijgevige bui ? Breng dan uw miskopen naar een kringwinkel (www.kringloop.net) of laat ze gratis ophalen.

En dan is er ten slotte nog de ultieme oplossing : u wilt uzelf én anderen gelukkig maken. Hou dan een ruilavond met vriendinnen. Praktisch gaat het zo : wanneer u een mooi aantal miskopen hebt verzameld en u van uw vriendinnen hetzelfde mag verwachten, nodig ze dan uit voor een spetterende avond, waar voor een keer geen plastic opbergdozen of sexy lingerie verkocht worden, maar alles gratis, kleurrijk en vrolijk is. Iedereen moet evenveel kledingstukken meebrengen. Hang alles aan een rek. Dan kan het passen beginnen en maken alle deelnemers een lijstje met drie voorkeuren, waarop de plechtige verdeling volgt. Vlieg gelijkgezinde vriendinnen niet in de haren, maar hou het netjes en sluit compromissen. Zo gaat iedereen vrolijk in het nieuw naar huis.

Hoe kan ik mooi zwanger zijn zonder de klassieke zwangerschapskledij ?

Er zijn genoeg alternatieven te vinden voor de positiejurkstijl. Weekend Knack-styliste Audrey Heselmans raadt aan te investeren in een goede zwangerschapsbroek (of – jeans) en die te stylen met gewone kleren, als korte jurkjes, ruime tops en jasjes. Ook jurkjes met empire taille kunnen volgens haar perfect. Of verwen uzelf met topstukken van bekende labels, speciaal uitgezocht voor aanstaande moeders, door de eigenares van de boetiek Mamandelux (Volkstraat 35, Antwerpen 03 290 42 16) of Plus one (www.plus1.be) Voor wie de buik nog even kan laten groeien, tipt styliste Lieve Gerrits Cercle d’O, een luxecollectie in een concept store, die op 31 oktober wordt voorgesteld (www.cercledo.com)

Creatief besparen : geheime tips

Audrey Heselmans : “Investeer in enkele goede, duurdere basisstukken en combineer die telkens anders met goedkopere basics. Die laatste kunt u aanpassen, zodat u uw eigen jurkje niet tien keer per dag op straat tegenkomt. Zo kunt u de knoopjes veranderen, de ceintuur aanpassen, een jurkje omvormen tot een top of er details van het seizoen als linten en lovertjes opstikken. Gooi kledingstukken nooit weg, er komt immers altijd wel een revival waarbij u afgedankte stukken nieuw leven kunt inblazen. Bent u een echte fashionista ? Hou dan na ieder seizoen een uitverkoop waarop uw vriendinnen uw garderobe kunnen opkopen. De recette kunt u opnieuw investeren in het volgende seizoen.”

Waar vind ik een mooie budgethandtas van ongeveer 150 euro ?

De laatste jaren schieten de prijzen van leren handtassen de hoogte in, dit is dus geen eenvoudige opgave. Maar styliste Lieve Gerrits kan Cos (www.cosstores.com), de nieuwe luxelijn van de Hennes & Mauritzgroep warm aanbevelen, net als Massimo Dutti (www.massimodutti.com). Bij budgetvriendelijk én origineel denkt styliste Audrey Heselmans spontaan aan kleine boetieks als Baby Beluga (Volkstraat 1, 2000 Antwerpen, 03 289 90 60). Wie graag een avond wil pronken met een dure tas zonder het volle pond te betalen, kan ook handtassen huren bij Bags for Rent (www.bagsforrent.be). Dat concept komt, wat dacht u anders, van over de Atlantische Oceaan, en tracht nu onze streken te veroveren. Helaas voorlopig nog uitsluitend met klassieke modellen van Delvaux, Gucci en Louis Vuitton. Het goedkoopste model is de Gucci Wave Large Boston, die heeft u voor 30 euro per week of 75 euro per maand, exclusief portokosten.

Gezocht : flatterende jeans voor vrouwen. Met een taille op haar plaats en niet ter hoogte van de navel.

Kris Broeckx (jeanswinkel Originals Denim Heaven) : “Iedereen heeft een andere lichaamsbouw, model X van merk Y is dus niet voor alle dames flatterend, al beweren veel merken het tegendeel. Het is vooral belangrijk dat u zich laat adviseren door verkopers met een goede productkennis, die luisteren naar uw wensen. Voor elk profiel is er immers een perfecte jeans. Twee zaken zijn heel belangrijk bij een damesjeans : de taille en de achterzakken. De vorm, grootte en plaatsing van de achterzakken zijn cruciaal. Die kunnen zorgen voor de begeerde buttlift als ze redelijk hoog, centraal en met de bovenste hoeken licht naar het centrum toe gedraaid staan. Daarnaast speelt de taille een belangrijke rol. Vraag naar jeans met een specifieke belt loop : een band die op de jeans is gestikt en die een beetje naar binnen is gekanteld. Die zorgt ervoor dat de jeans aansluit op de rug, ook als u zich vooroverbuigt. Zulke jeans zijn dan ook ‘passe-partouts’ : ze staan perfect bij een 35-jarige vrouw met maatje 31 én bij een 14-jarig meisje met maatje 25.”

Originals Denim Heaven, Lombardenstraat 12, 2000 Antwerpen, 03 227 28 87

Waar vind ik jeans zoals in de ‘good old days’ : degelijk, zonder stretch en franjes ?

Kris Broeckx : “De markt van de dames- jeans wordt beheerst door vijf merken met een heel straf aanbod : Diesel, G-Star, Levi’s, Nudie Jeans en 7 For All Mankind. Bij hen vindt u jeans in alle soorten en maten, dus ook oerdegelijke, eenvoudige modellen. Ook iets minder bekende merken in het mainstream segment als Cheap Monday, Atelier LaDurance en Blue Blood hebben een mooie collectie, al behoren die laatste wel tot een wat hogere prijscategorie.”

Kan ik ergens degelijk stijladvies vinden over alle aspecten, van kleuren tot lingerie, helemaal aangepast aan mijn persoonlijkheid ?

Er zijn tegenwoordig heel wat stijladviesbureaus die u aanraden welke kleuren en kledingstijl bij u passen. Uiteraard hebben zij het internet veroverd en zijn ze dus maar een muisklik verwijderd.

Mogelijkheden : www.imagecontrol.be en www.imagelounge.be

Waar vind ik toffe schoenen voor grote en brede voeten ?

Een tip van Lieve Gerrits : Van Wonderen schoenmode (Sint Katelijnevest 57, 2000 Antwerpen, 03 225 01 14). Handig is ook hun online winkel, waar dames vanaf maat 42 en heren vanaf maat 47 hun gading vinden: www.vanwonderenshop.com

Als je geen hakken verdraagt, hoe zorg je dan toch voor een glamoureuze uitstraling ?

Audrey Heselmans : “Ballerina’s zijn de ideale oplossing : elegant en comfortabel, maar toch glamoureuzer dan om het even welke andere platte schoen. Tegenwoordig zijn er zoveel modellen en uitvoeringen, dat u de meest feestelijke outfit ermee kunt afwerken.”

Verkoopinfo zie p. 263

Ik vind een babydolljurk wel mooi, maar vrees dat men denkt dat ik hoogzwanger ben.

“Draag er een rolkraag onder, dat breekt het geheel, en combineer met hoge hakken voor een langer silhouet” De trendwijzer staat op ruiten, maar hoe voorkom ik dat mijn

outfit te druk wordt ?

“Combineer ruiten met eenvoudige stukken in een sobere kleur. Laat de kleur van de ruit terugkomen in een detail, je schoenen bijvoorbeeld. Verder kunt u ze, zoals op de foto combineren, met twee must haves van deze winter : lakleren accessoires en een legging.”

De rijbroek is terug in.

Hoe voorkom ik een te sportieve look ?

“Kleed uw outfit op met accessoires en goudkleurige details.”

Hoe draag ik een blouse met hoge kraag en strik zonder een strenge bibliothecaresse te lijken ?

“In combinatie met een short of sleehaklaarzen oogt zo’n blouse jonger en hedendaagser. Vermijd de combinatie met zwart. Bruin hoort volledig bij dit winterseizoen.”

Door Stefanie Van den Broeck I Foto’s Roger Dijckmans I Styling Lieve Gerrits

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content