De medina van Hammamet

vakantiegevoel

Tekst en foto’s Myriam Thys

De medina van Hammamet lijkt op een ommuurde vesting, maar binnenin is de eenvoud van de wit-blauwe huisjes bijna poëtisch. Het unieke ervan is dat ze aan zee ligt. De zon schijnt en ik drink thee op het terras van café Sidi Bhoudid, dat zich tegen de stadsmuur aanvlijt. Met zijn dertig hectaren is de medina slechts een tiende van die in Tunis. Er leven nog tweeduizend mensen, in de zomer worden dat er vierduizend want de oude stad is populair bij buitenlanders.

“Het lijkt alsof je op een schip zit”, lacht de gids. “Soms zie je de dolfijnen van op je terras uit het water opspringen.” Wonen in de medina wordt steeds modieuzer, dus de prijzen rijzen de pan uit. Het fort (negende eeuw) is het oudste gedeelte. Het heeft lange tijd dienstgedaan als kazerne voor de Fransen. De rest werd pas in de vijftiende eeuw door de Spanjaarden gebouwd. Door de Bab el Bled (Poort van de Stad) loop je meteen de soek binnen. Daarrond heeft zich een spinnenweb van straatjes gesponnen.

ASM is ook hier bezig met het restaureren en beschermen van al wat waardevol is. Hotels worden geweerd, alleen het verhuren van kamers is hier en daar toegestaan. De organisatie kijkt ook nauwgezet toe dat de binnenstad niet één grote soek wordt, want het is in de eerste plaats een plek om te wonen. Lichtreclame en verlichte uithangborden zijn verboden binnen de stadsmuren. Moderne invloeden worden mondjesmaat toegestaan. Wel wordt er elke maand Les artistesd’Hammamet georganiseerd, waar je werk kunt bewonderen van plaatselijke kunstenaars.

Sidi Bouhdid Café : een gezellig terras tegen de stadsmuren aangevlijd, waar je thee kunt drinken en iets eten. Veruit het leukste adres.

La Barberousse : toeristisch restaurant, op enkele eettentjes na het enige binnen de stadsmuren. Je kijkt er uit op zee. Een huis uit de achttiende eeuw, waar ook de echte Hammametkeuken wordt geserveerd. Onder het restaurant is er een wijnbar, waar je uitsluitend Tunesische wijnen kunt drinken.

Dar Zayane, 3 rue Sidi Abdallah : boetiek die er meteen uitspringt. Alle ceramiek is handgemaakt en de voorwerpen in gehamerd koper zijn origineel : simpel, met mooie kleuren en een hedendaagse toets. Geen eenheidsworst zoals in de rest van de soek, het ligt er ook iets buiten en op een eerste verdieping.

Kunstgalerie Zayane, net naast de boetiek : vooral moderne kunst.

Museum Dar Hammamet : in een straatje tegenover de galerie ligt er een klein kostuummuseum. Slecht onderhouden en als museum stelt het niets voor, maar een aantal van de bruidsjurken die er hangen, zijn van historische waarde.

Gelimer : restaurant van Dar Hayet, ingericht als een lounge met Arabische muziek en met lekker eten en goede wijnen. Tunesisch-Frans met een hedendaagse toets.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content