Marché 17 kwam in de plaats van ’t Heelal. Het is een vlot, kosmopolitisch wijnrestaurant met lage drempel. Het eethuis ligt aan de Grote Markt van Turnhout en neemt de gelijkvloerse verdieping in van een zeventiende-eeuws tolhuis. Aan de voorkant is een straatterras en aan de achterkant een tuinterras. In Marché 17 kan je, bij mooi weer, dus vele kanten op. Dat geldt ook voor de culinaire keuze, want het repertoire op de spijskaart is allesbehalve benepen. Bij de gevarieerde, gepersonaliseerde gerechten vol zuiderse smaken treft men vegetarische gerechten en zelfs een Thaise tom ka kai-soep. De gemotiveerde chef-kok is Erica Herrijgers. Zij is autodidact in de keuken en gaat met feeling en durf te werk. Zij bereidt vol overgave en met trots een carpaccio van blauwvintonijn met mousse van ventresca (buikfilet van tonijn), een krul mojama (gedroogde tonijn) en dressing van limoen en basilicum, of zij combineert op vel gebakken victoriabaars met tomatensalsa met bieslook en pesto van zwarte olijven en siroop van aceto balsamico. Echtgenoot Marc Peeters heeft de zaal onder zijn beheer en bewaakt de wijnvoorraad, die is opgeslagen in de bovengrondse kelderkamer met glazen deur. De collectie vriendelijk geprijsde wereldwijnen is met zorg samengesteld. In Marché 17 wordt de klant niet tot grote consumptie gedwongen : voor de matige drinkers zijn er een twaalftal wijnen per glas beschikbaar.

Wij kwamen op een drukke maandagavond, hielden van de zuivere hedendaagse inrichting en de zachte jazzmuziek en voelden ons onmiddellijk thuis. Het was 19.20 uur en aan de tafel naast ons werd de rekening gevraagd : op dat uur moet in Antwerpen, Brussel of Gent de avond nog beginnen. Wij kregen de spijskaart en vonden geen menu. Vaste klanten weten dat er op maandag- en donderdagavond een verrassingsmenu van vier gangen wordt geserveerd voor de democratische prijs van 30 euro. Neem je daar, zoals wij, de wijnen bij, dan ben je 45 euro kwijt. De maaltijd werd geopend met een goed gemaakt glaasje chardonnay met een vleugje eik (Les Salices van Lurton uit de Pays D’Oc). In het bord kwamen sint-jakobsschelpdieren, aan de weerbarstige textuur te beoordelen afkomstig uit Canadees blik en opgediend met salade, parmezaan en aceto balsamico. Het piepjonge meisje dat het gerecht inzette kreeg de woorden aceto balsamico niet over haar lippen en begon van ellende te stotteren. Wij kregen medelijden en durfden haar nauwelijks voor een tweede keer naar het bestelde water te vragen. Een glaasje riesling van Jean Sipp uit Ribeauvillé volgde en daarbij kwam een lekkere, tijdloze bereiding van al dente gegaarde asperges, bieslookmousseline en gerookte zalm. Als derde wijn was er een Borsao, Campo de Boria, een intense Spaanse rode met flinke afdronk, die zich goed voelde bij een royale portie smakelijke filet van pata negra-varken met kruidenpuree, Spaanse pepertjes en braadjus met een lepeltje honing. Aardbeien met mascarpone en een krokant gebakken deegkoekje, en een lichtverteerbare rekening van 92 euro voor twee sloten deze smakelijke maaltijd af.

KOSMOPOLITISCH WIJNRESTAURANT

Keuken 7

Decor 7

Comfort 6,5

Service 5

Prijs/kwaliteit geproefde menu 8

PASSIE VOOR KOKEN EN WIJNEN

Chef-kok Erica Herrijgers en echtgenoot Marc Peeters zijn in Turnhout geen onbekenden.

Erica studeerde boekhouding maar haar passie lag in de keuken. Marc Peeters was vooral geïnteresseerd in wijnen.

De twee hadden samen een krantenwinkel en omdat Erica niet te houden was, werd tegenover de Warande het restaurant ’t Heelal geopend. Negen jaar terug verhuisden potten en pannen naar de Grote Markt. Anderhalf jaar geleden werd ’t Heelal omgebouwd tot wijnrestaurant Marché 17.

WIJNRESTAURANT MARCHÉ 17

Grote Markt 17

2300 Turnhout

014 42 78 99.

Woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Lunch drie gangen 28 euro.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content