De reis, niet de bestemming, primeert aan boord van de MS Europa, volgens de ‘Berlitz Cruise Guide’ het enige ‘vijfsterrenplus’ cruiseschip.

Toen de MS Europa in 1930 op zijn maidentrip van Hamburg naar New York het snelheidsrecord op de trans-Atlantische vaart verbeterde, streden de pakketboten nog om de prestigieuze Blauwe Wimpel. Vier generaties cruiseschepen later is niet langer snelheid, maar luxe de maatstaf. Al zes jaren op rij pronkt de zesde MS Europa, sinds 1999 het vlaggenschip van rederij Hapag-Lloyd, met de titel “enige vijfsterrenplus cruiseschip” volgens de prestigieuze Berlitz Cruise Guide.

Met slechts 408 passagiers (en ongeveer 275 personeelsleden) lijkt ’s werelds beste een veeleer klein cruiseschip. Maar schijn bedriegt ; geen ander schip biedt per passagier zoveel ruimte. Een kajuit is hier een ruime suite, met walk-in dressing, marmeren badkamer met bad én douche en – vooral – een eigen terras waar het in de ligstoelen goed toeven is. Met zoveel privéruimte is de drijvende hotelsuite een perfect schuiloord. “Soms zie ik gasten alleen bij het in- en uitschepen”, vertelt Annick Claeys, verantwoordelijke voor de excursies. “Elke dag kun je kiezen uit een zestal excursies, waarbij de populairste in een vroege vogel-versie (met vertrek voor 9 uur) en een latere – voor langslapers – georganiseerd wordt. Volwassenen dienen hun excursies bij te betalen, maar de uitstapjes voor kinderen en de opvang in de Kinderclub aan boord zijn gratis.”

Ook zonder excursies valt er aan boord voldoende te beleven. Vanzelfsprekend is er een zwembad, een sauna, een spa annex schoonheidssalon en een fitnessruimte aan boord, met een persoonlijke trainer voor ochtend- en avondsessies. Origineel is de golfsimulator, om onder deskundige begeleiding je swing te oefenen.

Professionele gastartiesten verzorgen dagelijks een ruim aanbod van lezingen, romantische pianoconcerten tijdens het aperitief, blues- of jazznachten in de Clipper Lounge en klassieke concerten, een show of een gala-avond in de Europa Lounge. Mijn kennis van single malts spijker ik bij tijdens de degustaties in de Havana Bar. De vier uitstekende restaurants, onder meer een Italiaans en oostersespecialiteitenkeuken, waarborgen hoogstaande culinaire ervaringen. En de bediening, die maakt op de MS Europa het verschil : als aan de galatafel blijkt dat een bejaarde dame haar leesbril vergat, offreert de ober haar in een oogwenk een zilveren dienblad met een assortiment brillen van verschillende sterkte. Uitstekend, danke sehr.

Praktisch

De MS Europa vaart de wereld rond, van de Cariben tijdens onze winter naar de Middellandse Zee in de zomer via Nieuw Zeeland, Australië, Azië, India en het Midden-Oosten. Prijzen vanaf 2290 euro per persoon voor 4 dagen, vanaf 4490 euro per persoon voor 10 dagen.

samengevat

Design

8 Authentiek

8 Rustig

8 Romantisch

8 Zwembad

8 Restaurant

8 Wellness

Celebrity Spotting

Trendy

8 Kindvriendelijk

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content