Op een steenworp van de Sint-Lucasschool in Gent ligt een pand vol licht waarin Carlo Seminck meubels en interieurs ontwerpt.

:: Info : www.maat.be

Dit grote, dwars op de straat gelegen gebouw staat achteraan helemaal vrij. Het verschuilt zich in een achterafstraat zonder veel passage. “We ge- nieten rondom van een bijzondere lichtinval,” leidt Carlo Seminck me rond. “Zo’n ligging vind je niet gauw in een stad.”

Het pand lijkt wat op een oud landhuis. De kern is laat-middeleeuws, maar het interieur werd even voor en na 1800 in classicistische stijl heringericht. Sommige stijlelementen zijn nog uitgesproken à la Grecque, andere leunen meer aan bij het Directoire uit de late achttiende eeuw. “Ik hou van zulke gebouwen”, zegt Seminck. “De stijl is niet neutraal maar toch rustig, en het hele simpele grondplan, een middengang met aan weerszijden vertrekken, is perfect. Het werkt functioneel en visueel. Zet een deur open en de ruimtes vloeien in elkaar over. Maar je kan je ook makkelijk afsluiten. En door de talrijke ramen en deuren zijn de perspectieven mooi en geniet je overal van licht.”

Is het toeval dat de beschrijving van de woning net zo toepasselijk is op het meubilair dat Seminck ontwerpt ? In 2002 richtte hij samen met architect Stefaan Platteau de firma Maat op. Hoewel sommige van hun ontwerpen al in de jaren negentig in productie waren, kwam Maat pas onlangs goed op gang : het duurde enkele jaren om productie en design op punt te stellen. Nu zijn er een catalogus en een website, en wordt er in binnen- en buitenland verkocht. Het duo stelt Maat voor als een meubellijn die “hedendaags traditionalisme combineert met vakmanschap en vernieuwende creaties”. De hedendaagse vorm is traditioneel vervaardigd met massief hout, vooral eik. De productie gebeurt meestal ook in eigen land. “Maat is ook meer dan een collectief van Stefaan en mij. We betrekken er ook andere ontwerpers bij. Zo zitten er in de collectie ook meubelen van architect Geert L.M. Pauwels. We hebben wel wat gemeen, onze stijl is architectonisch.”

De tafels, banken en bibliotheken van Maat hebben net als moderne gebouwen een duidelijk architectonische structuur, wellicht omdat de ontwerpers architecten en interieurarchitecten zijn. Voor Carlo Seminck is ook het materiaal van belang : “Ik hou van wat robuustere proporties, geen frêle toestanden, en van degelijk hout. Van eik bijvoorbeeld, dat een mooie structuur heeft.”

Ook de keuken is een eigen ontwerp van Carlo Seminck. Ze werd voor het eerst voorgesteld op Interieur 2000, maar werd voor dit huis speciaal op maat gemaakt. Het kookeiland is van inox, de imposante dampkap doet tegelijk dienst als pannenrek. Dit is het concept van een traditionele grootkeuken, maar de afwerking is modern.

In de eetkamer staat een lange kloostertafel. Op de lage wandkast langs de muur kan je zitten. De eenvoudige Ikea-stoeltjes passen perfect in dit sobere kader. Mooi is ook de inkomhal met dambordvloer. En met de tafel, de bank en de zitblokken van Seminck. Ook de bibliotheekkast van Geert Pauwels in de living doet het goed in dit classicistische kader. Het contrast van de witte wanden en de donkere schouwmantels herhaalt zich in de combinatie met het donker gebeitste eikenhout.

Tekst Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content