In bad met… Antonio, Patricia, Michel of Philippe. Het nieuwe badkamermeubilair heeft een naam. Getekend door designers overstijgt het de pure functionaliteit. Wij selecteerden de interessantste projecten van de afgelopen maanden.

WaterDream – Patricia Urquiola, Jean-Marie Massaud, Erwan en Ronan Bouroullec û Axor

Axor presenteerde in Milaan WaterDream 2005, het meest dromerige en op de toekomst gerichte project. Hoewel, van een echt project is misschien nog geen sprake, aangezien het lang niet zeker is of de ideeën ooit gerealiseerd zullen worden en hun weg naar de consument zullen vinden. Axor vroeg de designers om ‘een visionaire droombadkamer’ te realiseren.

Voor de broers Bouroullec wordt die ruimte tot het absolute minimum herleid : ze kozen voor het meest minimalistische de-sign en simplificeerden op radicale wijze de relatie tussen de diverse objecten. Die zijn onderling verwisselbaar en kunnen dus in oneindig veel variaties gecombineerd worden om te beantwoorden aan de individuele smaak en behoefte van de gebruiker. In mijn ogen een beetje kaal, maar wel mannelijk.

Massaud koos voor een organische aanpak. Hij creeerde een ruimte met een hoog zengehalte, waarin het water heel natuurlijk aanwezig is. Een verzonken bad, kranen als een witte schelp waaruit het water opborrelt en een open haard suggereren comfort en ontspanning.

De meest poëtische benadering is die van Patricia Urquiola. Zij plaatste traditionele voorwerpen in een totaal nieuwe context en gebruikte daarin onopgemerkte componenten, vreemde materialen en technologieën. De badkamer werd omgevormd tot een feeëriek bos van douches, fonteinen en kranen ( fittings). De kikkers, vlinders, libellen en vogels die dit bos bevolken, geven het geheel een extra sprookjesachtig tintje.

Ass Tile û Alessandra Carlota Alessi û Alessi Tyles by Steuler

Een buitenbeentje is de eerste tegelcollectie van Alessi. Ze vormt het sluitstuk bij Il Bagno Alessi, het badkamerconcept dat de Italiaanse designer enkele jaren geleden introduceerde. Een team van zes ontwerpers – Alessandro Mendini, Guido Venturini, Kristina Lassus,Christoph Radl en Alessi’s dochter Alessandra – liet zich vooral inspireren door de typische merkmotieven zoals het gestileerde Girotondo-mannetje. Enige onverwachte, gedurfde ontwerp is de Ass Tile van dochter Alessandra. Zij nam haar eigen lichaam als uitgangspunt en fotografeerde haar fraaie billen voor een grafische tegel in grijstinten die herinneringen oproept aan de klassieke trompe-l’oeil. Tegelijk werd ook een bijpassende collectie bad- en keukenlinnen gelanceerd, met dezelfde herkenbare motieven als thema.

Emani by Antonio Citterio û Keramag

De Italiaanse architect Citterio tekende eerder al 500 by A. Cittero voor Keramag, waarin hij een centrale rol toebedeelde aan de 500 mm als maat. Emani– letterlijk : uitstraling – is het logische vervolg hierop. “Luxe is de kunst om de momenten en de plaatsen van ons bestaan te beleven volgens onze eigen smaak”, luidt het filosofische uitgangspunt van de collectie. De badkamer kan zo’n ruimte zijn. Warmte, harmonie en evenwicht vormen de leidraad van deze collectie. Daarom koos Citterio voor de wastafels en baden het ovaal als basisvorm. Tijdloos en uitgepuurd, is dit een collectie met potentieel om een klassieker te worden.

Strip û Michel Boucquillon û Aquamass

Het Belgische Aquamass realiseerde enkele jaren geleden twee badkuipen die Matali Grasset voor het Hi-Hotel in Nice tekende. Het gaat verder op die ingeslagen weg. Onder de noemer Labels. Design edition by Aquamass presenteerde het vorige maand in Milaan een bad van de vrij ongekende Belgische architect en designer Michel Boucquillon. Boucquillon, van Canadese afkomst maar in België opgegroeid, houdt van sobere lijnen en van openheid. De puurheid van de vorm verdoezelt op geen enkele manier de wijze waarop dit bad in elkaar zit. Eigenlijk is Strip gewoon een groot, omgeplooid blad waarin een verzinking is gemaakt die rust op de lange zijden. Opmerkelijk is dat het bad is gemaakt uit Corian, een exclusief materiaal dat aangenaam zacht aanvoelt en dus uitermate geschikt is voor baden. Verkrijgbaar in twee kleuren : zwart en wit.

F1 û Porsche Design Team û Sphinx en Grohe

“Een open badkamer wordt, samen met de slaapkamer, een leefruimte waarop je je stempel kan drukken en waaraan je je eigen identiteit kan geven.” Met die vaststelling in het achterhoofd vroegen de sanitairspecialisten Sphinx en Grohe de Oostenrijkse Porsche Design Studio van F.A. Porsche een totaal nieuw badkamerconcept te ontwikkelen. Het resultaat is F1, dat een combinatie wil zijn van functionaliteit, comfort, duurzaamheid en kwaliteit. Qua vormgeving wordt F1 gekenmerkt door grote volumes en opvallend schuine vlakken. De uitstraling is krachtig en robuust, wat nog geaccentueerd wordt door de ruime opbergmeubels in massief eikenhout. Diezelfde lijn wordt helemaal doorgetrokken in de kranen. In het F1-gamma vind je bijvoorbeeld voor het eerst een tweegreepsmengkraan die je met één hand kan bedienen en waarvoor een totaal nieuwe techniek werd ontwikkeld om ze te produceren.

Starck X û Philippe Starck û Duravit

Voor de derde keer – in 1994 werd Starck 1 gepresenteerd, in 1998 volgde Starck 2 – heeft Philippe Starck een volledig nieuw badkamerconcept voor Duravit en Axor. Voor Starck X, zoals de nieuwe collectie heet, koos de beroemde Fransman de kubus als basisvorm voor zowel het bad als de wc en de wasbekkens. Verrassende blikvanger is het royale bad (180 x 90 cm). Het heeft een omlopende buitenrand met ingebouwde lichtelementen die je via een afstandsbediening van kleur kan doen veranderen. Andere bijzonderheid is dat de wateroverloop opgevangen wordt door echte witte stenen (geïmpregneerd met een vuilafstotende stof) in de buitenliggende rand. Basiskleur van de Starck X is wit, met enkele zorgvuldig gekozen kleuraccenten. Zo heeft de binnenafwerking van de kastjes vier kleuren : geel, wit, zwart en platina in hoogglans.

Tekst Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content