De leeuwen : vier keer goud en een keer zilver

© Giorgio Zucchiatti / la Biennale di Venezia

Gouden Leeuw voor Beste Project van de Tentoon-stelling : Junya Ishigami.-

Wie ? De Japanse architect die in oktober de eregast is van Interieur 2010

Wat ? Hij bouwde in Venetië een vederlichte structuur uit draadjes, die het helaas de dag voor de vernissage begaf toen er een kat tegen liep, en daarna niet veel meer nodig had om een tweede en derde keer vernietigd te worden tijdens de eerste drie dagen van de biënnale.

Jurycommentaar ? “De jury wil de unieke en vastberaden visie van Junya Ishigami belonen. Zijn werk doorbreekt de grenzen van materialen, zichtbaarheid, dunheid, bouwkunde en architectuur zelf.”

Gouden Leeuw voor Beste Nationale Inzending : Bahrein. –

Wie ? Het ministerie voor Cultuur en Informatie van het koninkrijk Bahrein.

Wat ? De Golfstaat plukte een reeks vissershutten van op zijn stranden weg en plaatste ze in de Corderie van de Arsenale. In die hutten vertellen de gebruikers op televisieschermen over hun relatie met de kust, het water en deze hutten.

Jurycommentaar ? “De jury was verrast door de keuze voor een heldere zelfanalyse van een snel veranderende kustlijn. Hier zijn overgangsvormen van architectuur gepresenteerd als middelen om de zee terug te claimen als publieke ruimte. Een uitzonderlijk nederige, maar fascinerende interpretatie van het thema.”

Zilveren Leeuw voor Veelbelovend Jong Talent : Office Kersten Geers David Van Severen + Bas Princen.-

Wie ? Het Brusselse architectenbureau dat samenwerkte met de Nederlandse fotograaf Bas Princen.

Wat ? In zeven verschillende kamers tonen de architecten 21 perspectieven : architectuurfoto’s van Bas Princen naast fictieve architectuurcollages van Office KGDVS. Een afdak van lichte metalen pilaren met een soort zeildoek voor de rij kamers verbindt het geheel.

Jurycommentaar ? Met de bekroning wil de jury het potentieel van het architectenbureau én de jarenlange samenwerking tussen de architecten en de fotograaf belonen. Naar eigen zeggen is de jury vooral geraakt door de manier waarop ze een fotografische analyse en een architecturale ingreep verbonden hebben binnen één coherente visie, die bovendien perfect aansluit bij het thema van de biënnale. Bovenstaande leeuwen werden uitgedeeld door een jury met daarin Beatriz Colomina, Francesco Dal Co, Joseph Grima, Arata Isozaki, Moritz Küng en Trinh T. Minh-ha. De bestuursleden van de biënnale kozen eerder dit jaar al twee andere gouden leeuwen : Gouden Leeuw voor Carrière voor Rem Koolhaas en een Gouden Leeuw in Memoriam voor Kazuo Shinohara.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content