De Lange Klarenstraat

Van lekkere koffie over hippe kantoorartikelen tot design spullen voor je kat of hond: voor elk wat wils in De Lange Klarenstraat. © Wouter Van Vaerenbergh

Het korte straatje dat de Meir met de Lange Nieuwstraat verbindt, ligt er al sinds de dertiende eeuw, maar beleeft nu een bescheiden revival bij de jeugd.

Koffie-en lunchzaak Coffeelabs zit er sinds eind 2012 en werkte als hipster hangout wellicht het succes in de hand. “We vonden het een ideale verbindingsstraat tussen het bruisende studentencentrum en de rest van de stad”, zegt CEO Nicolas Verellen. Intussen moesten ze de zaak al meermaals verbouwen tot de huidige 300 m2 grote koffie- en lunchplek. “De straat is nu een bruisende, levende brug tussen verschillende wijken. Daar zijn we fier op.”

Ook Ling-Ming Fan, CEO van 8tea5, is fan: “Toen we in 2013 op zoek gingen naar een geschikte locatie voor ons eerste bubbletea-filiaal, liepen we heel toevallig langs dit hoekpand. Het was liefde op het eerste gezicht. De buurt sprak ons heel erg aan. Dankzij Coffee Labs, Harlem, Lockwood en Think Twice hangt er een alternatieve, trendy sfeer. Mensen die aan de drukke Meir willen ontsnappen, komen hier vaak even op adem.”

Kantoorhandel Brouwers Zonen & C° verhuisde in 1985 al naar hier. “De zaak zit al sinds 1840 in deze buurt omdat er op de Lange Nieuwstraat heel veel firma’s gevestigd waren – toen ons doelpubliek. De laatste vijftien jaar is er veel veranderd”, weet Paul Brouwers. “Er zijn nu veel meer studenten, waaraan we onze winkel hebben aangepast. Wij leveren nog steeds aan bedrijven, maar de winkel richt zich nu vooral op studenten en winkels uit de buurt.” Skateshop Lockwood koos de straat om een heel andere reden: “Het is dicht bij het theaterplein, de beste skatespot van Antwerpen, en het is een verbindingsweg naar de universiteit”, verklaart eigenaar Lina Fredriksson. “Wij waren hier pioniers, op een kapper en broodjeszaak na was er amper een andere winkel. Het is leuk dat er veel zaken zijn bijgekomen, maar het zou nog fijner zijn mochten er ook aan de overkant winkels zijn in plaats van kantoorruimtes.

Karin Weuts opende vijf jaar geleden de bakstenen versie van haar webshop Purrfect Design, gespecialiseerd in spullen voor katten en honden. “Lockwood, T2, 8tea5, CoffeeLabs en Brouwers ken je vermoedelijk al, maar er is ook nog ’t Winkeltje”, tipt ze. “Het is nog een echte traditionele broodjeszaak, terecht de populairste van de regio.” “We zijn hier al meer dan twintig jaar”, bevestigt zaakvoerder Marleen Geudens. “We wonen ook boven de zaak. Tijdens de werkuren is het een gezellig drukke straat, ’s avonds is het rustig.”

“De straat ligt bij de Meir en is makkelijk te vinden”, vult Karin Weuts aan. Er komen meerdere trams voorbij en Q-Park shopping Meir is vlakbij. De Meir is tof, maar de leukste winkeltjes vind je in de zijstraten!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content