Ons land heeft een stevige reputatie op het vlak van sierteelt. Wij selecteerden voor u twintig kwekers voor wie kwaliteit en originaliteit primeren. Wat u ook zoekt, van fruitbomen en geurige groenten tot eenjarigen en bamboe, u zal het vinden.
Jean-Pierre Gabriel
Wat hebben de grootste bamboekwekerij ter wereld en de tuin vol een- en tweejarige planten van een onderwijzeres die bezeten is van schoonheid, met elkaar gemeen ? In beide gevallen gaat het om mensen die het vak van plantenkweker beoefenen met een buitengewone beroepsernst. In die zin nemen ze deel aan wat men de heropleving van onze tuinbouw noemt. Want zowel nu als in de vorige eeuw de glorietijd van grote persoonlijkheden als Linden, Van Houtte, Van Geert of Verschaffelt is het hier, bij ons, dat het gebeurt.
Sedert het verschijnen van het boek Tuinen in Vlaanderen in 1986 (het allereerste in zijn soort in het Vlaamse land) is er heel wat veranderd, zowel wat het plantenaanbod als wat de bewustwording betreft. Zoekend naar de drijvende krachten daarachter, komt men in de eerste plaats terecht bij Robert en Jelena De Belder. Het werk dat zij verrichtten in het Arboretum van Kalmthout, de vensters die zij openden op de plantenwereld door onbekende of in de vergetelheid geraakte soorten in de belangstelling te brengen…, het heeft de meeste landschapsarchitecten, tuinliefhebbers en beroepstuiniers beĆÆnvloed. Op de tweede plaats komen verenigingen zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Irisvereniging of, recenter nog, de Vlaamse Vaste-Plantenvereniging. Ze zijn weliswaar minder bekend bij het grote publiek, maar deden wĆØl de gedachte ingang vinden dat de botanica en de tuinbouw zoveel fantastische planten te bieden hebben en dat ze vaak veel moois kunnen stellen tegenover de eentonigheid van de eenjarige perkplantjes of de Forsythia-massieven.
In navolging van Courson in Frankrijk doken de tuinbeurzen en de dagen van de zeldzame collectieplanten op : nog maar eens Kalmthout, daarna Celles, Bokrijk, Beervelde, Hex en vele andere. De nadruk ligt daarbij vooral op de kwaliteit van de plantenkeuze van de exposanten. Het is dus geen toeval dat u de meeste kwekers die Weekend Knack hier voor u selecteerde precies daar ontmoet. Deze selectie is immers niet willekeurig. Ze is het resultaat van verscheidene jaren werk, contacten en bezoeken, vastbesloten als we waren om de kwekers te vinden die zƩlf de planten produceren en dus meer doen dan de doordeweekse garden centers. Het is door zelf variƫteiten of cultivars te kweken dat men het best weet hoe de planten zich gedragen, voortplanten, bestand zijn tegen wind, droogte of koude. Planten die hier gekweekt zijn, hebben bovendien de tijd gehad om zich aan onze weersomstandigheden aan te passen.
De kwaliteit, de originaliteit en de omvang van hun assortiment hebben meegespeeld in onze keuze. Een aantal onder hen kweken ook voor vaklui, dus voor tuinondernemers en winkels. Daarom zijn hun kwekerijen vaak tijdens het weekend open, het enige moment van de week dat het personeel een beetje tijd heeft voor u.
Hun catalogi zijn niet louter een prijslijst, maar een werkinstrument dat u naast al dan niet geĆÆllustreerde naslagwerken kan leggen om de tuin van uw dromen gestalte te geven. Vaak wordt daarvoor een bescheiden prijsje gevraagd om te vermijden dat te veel papier en energie verloren gaan.
Sommige kwekers stellen zelfs kleine technische fiches ter beschikking of geven demonstraties in snoeien, bijvoorbeeld. Opendeurdagen zijn schering en inslag. Ze worden vaak georganiseerd wanneer de mooiste bloeiers daadwerkelijk in bloei staan. Een bezoek aan bepaalde kwekerijen in juni of september is beslist even begeesterend en inspirerend als een bezoek aan een mooie tuin.
wilde planten en groenten
Alles voor de natuurlijke en de biologische tuin, dat is wat Christine en Freddy Sparenberg aanbieden in hun kwekerij van wilde planten en groenten. En dat aanbod bevat 350 inheemse plantensoorten, hoofdzakelijk vaste planten : onderhoutplanten, waterplanten, klimplanten, perkplanten. Tot hun lievelingsplanten behoren onder meer kaasjeskruid (Malva alcea) en wilde cichorei.
Een stukje van hun kwekerij hebben ze speciaal aangelegd om kinderen van 6 tot 14 jaar vertrouwd te maken met deze magische wereld. Voor kleine groepen worden ook geleide bezoeken georganiseerd.
Al wie dol is op wilde grasvelden en een landelijke sfeer, moet hier echt ons genetisch patrimonium komen ontdekken. Voor Freddy Sparenberg is dit een echte passie, die hij deelt met zijn collega van de Cruydenhof, Hugo Messiaen.
Freddy Sparenberg, Ecoflora, rue de Genval 42, 1331 RosiĆØres. Tel. (02) 652.07.78. Fax : (02) 653.78.34.Open van maart tot juni en van september tot november op woensdag en donderdag van 13 u.30 tot 18 u.30 ; vrijdag en zaterdag van 9 tot 18 uur. Van december tot februari en in juli en augustus op donderdag en vrijdag van 13 u.30 tot 18 uur, zaterdag van 9 tot 13 uur. Opendeurdagen : 21-22.6 van 9 tot 18 uur.Catalogus : 3 postzegels van 17 frank.
statig bamboe
Jan Oprins heeft een bedrijf dat nog in volle ontwikkeling is en zoveel mogelijkheden heeft, dat hij handen en tijd te kort komt. Sinds hij met de hulp van universitaire laboratoria gestart is met het kweken van bamboe in vitro, via deelweefsels, heeft het familiebedrijf zo’n vlucht genomen dat hij de grootste bamboekweker ter wereld is geworden. Hij kweekt in vijf landen : BelgiĆ«, Nederland, Spanje, Frankrijk en Zuid-Afrika. Daar is hij, op een boogscheut van Kaapstad, in een van de interessantste projecten gestapt, namelijk de herbebossing van een gebied in Transvaal.
Dat betekent niet dat hij zijn kwekerij in Rijkevorsel laat voor wat ze is. Met de hulp van zijn broer en zijn medewerkers biedt hij er de mooiste bamboeverzameling die in België te vinden is, zowel wat de collectie als wat de productie betreft. Zijn assortimentslijst bevat een honderdtal variëteiten, de grootste daarvan Phyllostachys nigra of aurea bijvoorbeeld in verschillende afmetingen, tot 5 à 6 meter. Zijn kwekerij heeft ook een mooi aanbod van struiken (zoals Hydrangea) en bomen, waarvan vele in grote afmetingen.
Jan Oprins, Oprins Plant, Sint-Lenaartsesteenweg 91, 2310 Rijkevorsel. Tel. (03) 314.41.28. Fax : (03) 314.78.98.E-mail : joprins@oprins.beZaterdag open van 9 tot 16 uur. Assortimentslijst : gratis.
bijzondere eetgewassen
Wie geregeld plantenmarkten afschuimt, kent zeker Peter Bauwens. Na zijn studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent begon hij met zijn eerste tuinbouwexperimenten. In de tuin van zijn grootmoeder plantte hij smakelijke bosaardbeien uit en loten van een soort roze aalbessen, die er al groeiden. De plantenkweker in spe mocht trots zijn op zijn eerste resultaten en experimenteerde voort als liefhebber, terwijl hij in Antwerpen een artistieke baan had. De jongste jaren wijdt hij zich uitsluitend aan zijn kwekerij, waar honderden schatten te vinden zijn, verbazingwekkende dingen en enkele boeiende verrassingen ook. Ze staan allemaal in zijn catalogus, die als ondertitel kreeg : ?bijzondere eetgewassen en blad-geurplanten?. Daarin hebben tomaten, eierplanten en pompoenen een mooi aandeel.
Tijdens de voorjaarsplantendagen in Beervelde (9 tot 11 mei) pakt hij altijd uit met een bijzonder thema. Dit jaar zijn dat eierplanten en lampionbessen. Het wordt een kleurrijk plantenaanbod van witte, groene, paarse en rode eierplanten, samen met Physalis-soorten voor zoute en zoete bereidingen.
Peter Bauwens, De Nieuwe Tuin, Trompwegel 27, 9170 De Klinge. Tel. en fax : (03) 770.78.16. Open op de zaterdagen 19 en 26.4 ; 3, 17, 24 en 31.5 ; 6 en 13.9, en 13.12 van 9 tot 17 uur. Verder alleen na afspraak. Catalogus : 3 postzegels van 17 frank.
een- en tweejarigen
Lieve Adriaensens lanceerde zich in een van de moeilijkste domeinen van dit vak (omdat het weinig bekend is), namelijk eenjarige en tweejarige planten. Deze onderwijzeres, die altijd creatieve vakken heeft onderwezen, had zich evengoed kunnen uitleven in de schilderkunst of de beeldhouwkunst, maar het werden planten. Drie jaar geleden stapte ze uit het onderwijs om van haar hobby haar beroep te maken. Ze heeft een schitterende, gedetailleerde catalogus van ongeveer 300 planten, met onder meer een uitgebreide keuze Nicotiana (siertabak), maar ook Salvia, de eenjarige saliesoorten die mooie snijbloemen opleveren.
Lieve Adriaensens, Silene, Bosstraat 144, 9255 Buggenhout. Tel. en fax : (052) 33.64.04.Open van 15.4 tot 18.10 (gesloten van 28.7 tot 17.8) op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur. Zaterdag van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur. Opendeurdagen : 1.5 en 25-27.7, van 10 tot 18 uur.Catalogus : 5 postzegels van 17 frank (50 frank in de kwekerij).
fruit : oude variƫteiten
Bij Freddy De Gussem zat het al in de familie. Enkele jaren geleden nam hij de fakkel over van zijn vader en zijn oom, en als enige in de sector is hij erkend hofleverancier.
Zijn catalogus en zijn prijzen staan op gelijke voet met die van zijn collega’s van het Plantencentrum in Wetteren, het grootste kwekerscentrum van Vlaanderen, en hij heeft een uitgebreide keuze bomen en heesters. Men moet absoluut bij De Gussem zijn voor goede fruitbomen en -struiken, voor klein en groot fruit. Hij heeft bijvoorbeeld de oude variĆ«teiten in voorraad, die geselecteerd werden door de befaamde Charles Populer uit Gembloux en die goed bestand zijn tegen ziekten.
De Gussem, Serskampsteenweg 256, 9230 Wetteren. Tel. (09) 369.02.75. Fax : (09) 368.20.35.Open van maandag tot vrijdag van 8 tot 11 u.45 en van 13 tot 18 uur ; zaterdag van 8 tot 11 u.45. Bestellingen moeten geplaatst worden twee tot drie dagen voor afhaling. Catalogus : gratis.
nieuwe geuren en smaken
Het oude woord Cruydenhof zegt al genoeg over de passie voor tuinen van Hugo Messiaen. Hij heeft een voorliefde voor tuinen vol vaste en aromatische planten. Zijn catalogus ziet er heel verzorgd uit en vermeldt in het rood alle nieuwigheden. Bovendien duidt hij op een plannetje aan waar de planten in zijn kwekerij te vinden zijn. Hij heeft een uitstekend aanbod van vaste planten en interesseert zich ook voor aromatische kruiden en probeert de mensen warm te maken voor nieuwe geuren en smaken zoals balsemwormkruid, een van de oudste beschreven planten, vroeger gegeerd om zijn geur (voor het balsemen van dode lichamen) en zijn geneeskracht. Om het publiek vertrouwd te maken met zijn wereldje organiseert hij in de lente elk laatste weekend van de maand opendeurdagen met lezingen op zondag.
Hugo Messiaen, Cruydenhof, Wettersesteenweg 194, 9520 Bavegem (Sint-Lievens-Houtem). Tel. (09) 362.82.81. Fax : (09) 362.46.31.Open van maart tot juni en van september tot november, elke zaterdag van 9 tot 16 uur. Opendeurdagen : 26-27.4, 24-25.5 en 28-29.6. Zondagse lezingen : snijbloemen als vaste plant (27.4), keukenkruiden-nieuwigheden (25.5) en schaduwplanten (29.6), telkens om 11 en om 14 uur. Catalogus : gratis.
miskende vaste planten
Jan Spruyt en zijn echtgenote bouwden in twintig jaar tijd de belangrijkste vaste-plantenkwekerij van BelgiĆ« uit. Hun catalogus bewijst dat ze hun best doen om een rijke keuze en veel variatie aan te bieden. Jan Spruyt studeerde voor tuinbouwingenieur in Vilvoorde. Na zijn studies koos hij voor vaste planten net op een ogenblik dat die een beetje in de vergeethoek waren geraakt. Nog altijd zet hij zich in voor weinig bekende en miskende planten zoals Trollius ‘Alabaster’ die de omslag van zijn nieuwste catalogus siert. Men kan er ook niet genoeg krijgen van de grote vezameling Hosta en grassen.
Jan Spruyt vormt nu een prachtig duo met zijn zoon Nik, die ook tuinbouwingenieur is en zijn opleiding kreeg aan de uitstekende school in ’s Hertogenbosch. Bezoekers worden er prima ontvangen, er staan wagentjes ter beschikking en er werd veel zorg besteed aan de etiketten.
Jan Spruyt-van der Jeugd, Vaste-plantenkwekerij, Mostenveld 50, 9255 Buggenhout. Tel. (052) 33.37.76 Fax : (052) 33.73.15.Open op vrijdag (voor particulieren) van 8 tot 12 en van 13 tot 15 uur. In maart, april, mei, september, oktober en november ook op zaterdagen, van 8 tot 12 uur. Opendeurdagen : derde weekend van september, zaterdag en zondag van 9 tot 18 uur.Catalogus : 100 frank (biljet of postzegels).
voor zware grond
Landbouwingenieur waters en bossen Walter Vanderstraeten werkte tien jaar als adviseur van siertelers voor rekening van een groot bedrijf gespecialiseerd in fytofarmaceutische producten. Toen hij op een mooie dag vernam dat een van zijn collega’s, Peter De Coninck, het voor bekeken hield en zijn eigen kwekerij wilde openen aan de kust, dacht hij ?Waarom ik niet ??
In 1993 vestigde hij zich op een stuk land van 1,5 ha dat hij van zijn schoonvader had gekregen. Walter en zijn vrouw Christine begonnen een nieuw leven. Ze verkochten hun huis en kwamen op de kwekerij wonen. Walter Vanderstraeten kweekt en reproduceert nu zelf een duizendtal soorten en variƫteiten van vaste planten, met de nadruk op planten voor zwaardere grond. Hij heeft een mooi assortiment Hosta, Ligularia, Rodgersia, Primula (sleutelbloem) en Euphorbia (wolfsmelk).
Walter Vanderstraeten en Christine Magnus, Bruckeveld, Breestraeten 211, 1785 Merchtem. Tel. (052) 37.50.46. Fax : (052) 37.50.47. Open voor particulieren op zaterdagen in de lente en de herfst, van 9 tot 17 uur. Opendeurdagen : 27 en 28.9.Catalogus : 3 postzegels van 17 frank.
zeldzaamheden
Koen Delaey is een nieuwkomer. Hij is bezeten van zeldzame planten en legde zijn eerste proeven van bekwaamheid af in zijn verzameltuin. Dat deed hij uit pure liefhebberij. Dit is nu het tweede jaar dat zijn kwekerij ook voor het publiek toegankelijk is en dat hij een heel verzorgde catalogus uitgeeft met een nauwkeurige en volledige beschrijving van elke plant.
De charmante kwekerij van Koen Delaey en zijn echtgenote bevindt zich achter hun woning. Engelse invloeden zijn er duidelijk merkbaar.
Koen Delaey, Sollya, Proosdijstraat 56, 8020 Hertsberge. Tel. en fax : (050) 27.95.96.Open van 15.3 tot 15.6 en van 15.8 tot 31.10 : woensdag tot vrijdag van 14 tot 19 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur. Verder alleen op afspraak. Opendeurdagen : derde weekend van mei en september.Catalogus : 150 frank.
schatkamer vol bomen
De kwekerij De Ceder is een van die bijzondere plekjes waarvan men bij voorbaat weet dat men er een vondst zal doen. Het lijkt wel de schatkamer van Ali Baba, waar zeldzame bomen en struiken worden verzameld. Volgens de bescheiden mening van Antoon Bultinck zelf omvat zijn catalogus ?een schat aan zeldzame planten die men elders moeilijk kan vinden?. Zowel voor coniferen als voor loofbomen en struiken wordt u er werkelijk verwend. Niet te missen : zijn ongelofelijk aanbod van esdoorn en Cornus.
Antoon Bultinck, De Ceder, Gentsesteenweg 5, 9520 Vlierzele. Tel. (053) 80.15.08.Open van maandag tot zaterdag van 8 tot 17 uur. Catalogus : gratis.
hosta’s : een passie
Ignace van Doorslaer behoort tot een uitstervend ras. Hij is een liefhebber in de ware zin van het woord Ć©n een man van cultuur in alle betekenissen. Hij bezit een enorme plantenkennis, het resultaat van jarenlange ervaring. Lang voor de Hosta-beurs deze plant bij alle West-Europese tuiniers in aanzien deed stijgen, verzamelde Ignace ze al. Het is dus geen toeval dan zijn persoonlijke verzameling meer dan 450 verschillende variĆ«teiten en cultivars telt. Hij weet dus ongeveer alles van deze planten. Zijn prijslijst bevat er zo’n 150-tal. In zijn kwekerij ontdekt u nog een van zijn passies, de Agapanthus, waarvan hij een tachtigtal winterharde cultivars bezit. Wie de voornaamste plantenmarkten in ons land bezoekt, kan zijn stand niet missen.
Ignace van Doorslaer, Kapellendries 52, 9090 Gontrode-Melle. Tel. (09) 252.11.23. Fax : (09) 252.44.55.Open na afspraak : maandag tot zaterdag tussen 9 en 17 uur en zondag tussen 9 u.30 tot 12 uur. Plantenlijst : gratis op aanvraag.
bomen, groot en klein
Van Acer campestre tot Zelkova serrata is de plantenlijst van Dirk BenoƮt een streling voor het oor en het oog. Ja maar, zal u zeggen, het zijn alleen maar bomen. En wat doe ik met een kastanjeboom in mijn tuintje van een voorschoot groot ? Welnu, uitgerekend op de lijst van de 65 Aesculus of paardekastanjes die hij kweekt, staan er enkele die niet hoger worden dan twee meter. En als u van lindebomen houdt, dan hebt u ook keuze genoeg, hij heeft er meer dan 80 verschillende.
Bloesems in de lente, prachtige gekleurde bladeren in de herfst, zijn ook criteria waarmee u kan spelen.
Dirk BenoƮt is een man die met zijn tijd meegaat. Op zijn website reserveerde hij enkele bladzijden waarop iedereen heel snel de informatie uit zijn bijzonder originele catalogus kan vinden.
Dirk BenoƮt, Pavia, Roterijstraat 18, 8540 Deerlijk. Tel. (056) 71.78.76. E-mail : pavia@ping.be Internet : http://wwwping.be/pavia Open op zaterdag van 8 tot 12 en van 13 tot 18 uur. De bloei van de Aesculus, in de tweede helft van mei, moet u gezien hebben (even bellen voor een afspraak). Voorraadlijst : postzegel van 32 frank.
wolfsmelk en andere vaste planten
Tien jaar onverdroten inspanningen hebben geloond. Dirk en Chris De Swaef mogen zeggen dat ze de mooiste kwekerij van het Pajottenland hebben. Toen ze afstudeerden in Vilvoorde (waar ze de studies van tuinarchitect en tuinbouwingenieur combineerden) zijn ze begonnen van niets. Er was alleen een voormalige weide. Via mondelinge reclame slaagden ze erin een plaatselijkecliƫnteel op te bouwen, vooraleer ze hun uitstekende keuze van vaste planten in heel het land bekend maakten. Momenteel produceren ze een assortiment van 1100 vaste planten, zoals Euphorbia (wolfsmelk), waarvan Dirk een mooie verzameling aan het aanleggen is.
Dirk De Swaef-Meersman, Ilingenstraat 74, 1750 Lennik. Tel. (02) 532.12.52. Fax : (02) 532.18.47.Open op zaterdag van 8 tot 12 en van 13 tot 15 u.30. Van december tot februari en in juli en augustus alleen’s morgens. Opendeurdagen : 13-14.9 van 8 tot 16 uur. Catalogus : 100 frank (biljet of postzegels).
bestand tegen weer en wind
Zes jaar geleden was Peter De Coninck nog kaderlid in een fytofarmaceutisch bedrijf. De files op de ring van Brussel en die van Antwerpen behoren nog tot zijn slechte herinneringen aan die tijd. Zijn echtgenote had toen een bloeiende praktijk als kinesitherapeute. Ze verdienden goed, maar waren met dat leventje niet tevreden. Toen ze een zondag aan de kust waren, vernamen ze dat er een kwekerij over te nemen was in Veurne. Goed gelegen, vlakbij de afrit van de autoweg, en met heel veel potentieel. Het koppel hoefde niet lang na te denken. Peter was van opleiding landbouwingenieur waters en bossen en hield veel van planten. Bovendien interesseerde hij zich in hoge mate voor ecosystemen. Een deel van de kwekerij ging hij toespitsen op planten die in kustgebieden gedijen, dus bestand zijn tegen de wind en in zand kunnen groeien : Elaeagnus x ebbingei (groenblijvende olijfwilg), Baccharis halmifolia en Griselinia bijvoorbeeld. Zijn initiatief was meteen een succes. De kustgemeenten zijn z’n beste klanten geworden.
Peter De Coninck, Iepersesteenweg 112, 8630 Veurne. Tel. (058) 31.33.35. Fax : (058) 31.52.39. E-mail : de. coninck. veurne@flanderscoast.beOpen van maandag tot zaterdag, van 8 tot 12 en van 12 u.45 tot 18 u.30.Catalogus : gratis (portokosten : 3 postzegels van 17 frank).
rozen : oude en nieuwe
Een bezoek aan de kwekerij van Rudy en Anne Velle in Oudenburg is telkens weer een feest. Deze kwekerij is immers gespecialiseerd in rozen. Het aanbod in hun catalogus is zeer uitgebreid : snijbloemen, bodembedekkers, struiken, klimrozen… En dat in verscheidene genres, zowel botanische soorten als oude rozen en, niet te vergeten, de schitterende creaties van Louis Lens, die ze hebben opgevolgd. De commentaren bij alle variĆ«teiten zijn zeer adequaat.
Rudy en Anne zijn siertelers in hart en nieren, met veel respect voor de traditie. Je kan ze alles vragen, ze staan je bij met raad en daad. In juni organiseren ze geleide wandelingen tussen de rozen in bloei en elk jaar in maart geven ze snoeidemonstraties.
Rudy Velle, Lens Rozen, Redinnestraat 11, 8460 Oudenburg. Tel. (059) 26.78.30. Fax : (059) 26.56.14.Open november tot mei alle dagen (uitgezonderd zondag) van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur ; andere maanden alleen op vrijdag en zaterdag. Bezoek aan de kwekerij in bloei : 14 juni (op verscheidene tijdstippen, reserveren noodzakelijk). Snoeidemonstraties in samenwerking met de Koninklijke Vereniging ?De Vrienden van de Roos? : de eerste zaterdag van maart. Catalogus : 50 frank.
fruitige leibomen
Twee maanden werkt Jan Dequidt nu al in de kwekerij van zijn broer Bart, in dat prachtige landschap rond de Kemmelberg. Broer had dringend versterking nodig. Tuinbouwingenieur Bart Dequidt kan intussen al bogen op vijftien jaar ervaring in een zeer veeleisende teelt, zowel op het gebied van verzorging als van mankracht, namelijk de kweek van fruitbomen, en meer bepaald leibomen. Hij neemt daarmee de fakkel over van de broers Chotard (Gosselies), die over enkele maanden met pensioen zullen gaan. Omdat hij zo milieuvriendelijk mogelijk wil werken, kweekt hij bijna uitsluitend volgens de biologische methoden. Het is dus ook logisch dat hij de oude inheemse, ziektebestendige variƫteiten uit Gembloux in zijn aanbod heeft, waaronder 65 appelrassen, 35 peren, 20 pruimen, 12 kersen, 5 perziken en verder abrikoos, kweepeer, mispel, moerbei, tamme kastanje en walnoot.
Bart Dequidt, Nieuwstraat 70, 8956 Kemmel. Tel. (057) 44.63.49. Fax : (057) 44.82.94.Open van 1.11 tot 31.3 : woensdag, vrijdag en zaterdag van 8 tot 12 en van 14 tot 18 uur (zaterdag tot 16 uur).Bart Dequidt organiseert ook fruitproeverijen en geleide bezoeken zoals aan de Ferme du HĆ©ron in Villeneuve d’Ascq. Hij schreef een praktische brochure over ?De teelt van fruitbomen?.Prijslijst : 3 postzegels van 17 frank (50 frank in de kwekerij).
magnolia-parels
BenoĆ®t Choteau is de enige Franstalige kweker in deze selectie, maar hij is dan ook enig in zijn soort. Zijn catalogus vermeldt tegenwoordig 2500 variĆ«teiten. Bovendien kan hij op bestelling ook andere planten produceren, die nog zeldzamer of nog minder bekend zijn. Hij is een enthousiast verzamelaar en heeft een klein arboretum waar 3500 verschillende soorten en variĆ«teiten geplant staan. Onbegonnen werk om hier zelfs maar de belangrijkste op te sommen. U moet echter weten dat BenoĆ®t Choteau zowel in BelgiĆ« als in het buitenland naam heeft gemaakt op het gebied van Japanse esdoorns en Prunus, waarmee hij eigen kruisingen realiseert. Maar ook magnolia’s en Wisteria’s zijn pareltjes in zijn onmetelijk assortiment.
BenoƮt Choteau CECE, avenue LƩopold III 12, 7130 Bray (Binche). Tel. (064) 33.82.15. Fax : (064) 36.94.62.Open vrijdag en zaterdag van 9 tot 12 en van 13 u.30 tot 18 uur.Geleide bezoeken aan zijn verzameling na afspraak, elke eerste zondag van de maand, van 10 tot 12 uur. Catalogus : gratis.
van helleborus tot pioen
Op het gebied van vaste planten is Maurice Vergote in Belgiƫ een grote meneer. Zijn catalogus is altijd tot in de puntjes verzorgd en op de omslag prijkt nu de foto van een Helleborus. Dat is zijn grootste, maar niet zijn enige specialiteit. Men vindt in zijn kwekerij ook prachtige exemplaren van Buxus, al dan niet gesnoeid. Om bepaalde planten die echt de moeite zijn, beter bekend te maken hebben Maurice Vergote en zijn echtgenote een dienstverlening bedacht, die het midden houdt tussen advies en plantenlevering. Ze stellen hun klanten voor potten en bloembakken te vullen met kleine struikjes zoals Hebe of Choysia en andere, interessante vaste planten. Ze bieden een zomerselectie aan en zes maanden later een winterselectie. Het staat de klanten dan vrij die bakken te behouden of de planten over te planten in volle grond.
Zet nu al een bezoek aan zijn kwekerij op uw lijstje voor volgend jaar, want Vergote is van plan zijn assortiment pioenen en boompioenen aanzienlijk uit te breiden met nieuwe, in Europa nog onbekende soorten, die hij rechtstreeks vanuit China invoert.
Maurice Vergote, Wilgenbroekstraat 60, 8020 Oostkamp. Tel. (050) 38.76.83. Fax : (050) 39.20.62.Open van maandag tot zaterdag van 9 tot 12 en van 13 tot 18 uur. Opendeurdagen : de hele maand februari doorlopend, voor de Helleborus.Catalogus : 100 frank, enkel ter plaatse verkrijgbaar.
hosta’s klein en groot
Een grote kwekerij van vaste planten in volle ontwikkeling, dat is het bedrijf van Guido Van de Steen in het Wetterse, de streek die bekend is voor de sierteelt. Zeker in september moet men ze bezoeken om er de bloemenpracht te bewonderen die zich voor je ogen ontrolt als een reusachtig tapijt.
Op het plantenweekend in Beervelde (9-11 mei) wil Guido uitpakken met iets buitengewoons, in de geest van de stands waarmee de Engelse kwekers naar de beroemde Chelsea Flower Show trekken. Naar hun voorbeeld wil hij er, met de hulp van een landschapsarchitect, een stand opzetten die eruitziet als een artistiek aangelegde ondergroei vol Hosta’s.
Al jaren specialiseert hij zich in Hosta’s. Vorig jaar bijvoorbeeld had hij een opbrengst van 55.000 stuks, afkomstig van wel 55 verschillende cultivars.
Guido Van de Steen, Kapellekouter, 9230 Massemen. Tel. (09) 369.94.33. Fax : (09) 368.22.50.Open van maart tot november, op zaterdag van 8 tot 12 en van 13 tot 16 u.30. Opendeurdag : 28.9.Catalogus : 100 frank (biljet of postzegels), verzending gratis.
originele oranjerieplanten
Met Pieter en Carine Ingelaere vormt Dirk Verbeke een dynamisch trio. Zij zijn erin geslaagd op de meest elegante wijze tuinmeubelen, siervoorwerpen en planten te combineren. Naast het plantenaanbod vindt met er dus ook banken, potten in terracotta of in gietijzer, en zelfs een uitstekende selectie boeken. Dirk Verbeke is verantwoordelijk voor de planten, hij is een voortreffelijk sierteler, altijd op zoek naar nieuwe of originele planten, die hij meestal vindt bij specialisten in Engeland en Wales. Elk jaar gaat hij met een kleine groep plantenliefhebbers op verkenning naar het beste van wat Groot-Brittanniƫ te bieden heeft. Ook streeft hij ernaar sterke en goed ontwikkelde planten aan te bieden, die eenmaal in de tuin onmiddellijk opvallen. Greenhouse Nurseries heeft zich ook een stevige reputatie opgebouwd inzake planten voor terrassen en oranjeries.
Greenhouse Nurseries, Legeweg 370, 8200 Sint-Andries-Brugge. Tel. (050) 31.40.32. Fax : (050) 31.29.38.Open van maandag tot zaterdag van 9 tot 12 en van 13 u.30 tot 18 uur. Opendeurdagen : 1-4.5, tussen 9 en 18 uur. Plantenlijst : gratis.
Boven van linksaf : Jan Oprins, Lieve Adriaensens en Hugo Messiaen. Onder van linksaf : Peter Bauwens en Freddy De Gussem.
Boven van linksaf : Jan Spruyt, Koen Delaey en Dirk BenoƮt. Onder van linksaf : Antoon Bultinck, Walter Vanderstraeten en Ignace van Doorslaer.
Boven te midden van Achillea : de familie De Swaef. Links : Peter De Coninck specialiseerde zich in kustplanten.
Bart en Jan Dequidt (boven) leggen zich toe op het kweken van leibomen. Rudy en Anne Velle kweken rozen, in de beste Lens-traditie.
Helleborus is de grootste, maar niet de enige specialiteit van Maurice Vergote (boven). BenoƮt Choteau is naast kweker ook een enthousiast verzamelaar van bomen.
Van linksaf : Guido van de Steen en Dirk Verbeke.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier