De kunst van het weglaten
TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE
Jules van Gaalen is een gepassioneerd man die opgroeide in de horeca en als vanzelf daarin verder wilde en al snel naar verschillende adressen uitvloog. Jules schopte het onder meer tot adjunct-directeur van Hotel Des Indes in Den Haag. Acht jaar geleden besliste hij om op eigen benen te staan en vond in zijn eigen baas een eerste medestander. Hij had haarscherp voor ogen wat hij wilde.
“Een adres waar ik zelf heen zou gaan als ik een vrije dag had, al kende ik toen niet zo’n plek. Een hotel-restaurant met een charmante bediening, rustig gelegen, waar je een goed glas wijn kunt drinken zonder met hoofdpijn naar buiten te gaan vanwege de prijs. Waar de prijs en de beleving juist in harmonie zouden zijn.”
Harley-rijder en zeiler Van Gaalen vond met zijn vrouw Joséphine de juiste plek in Heeze, een kwartier rijden van Eindhoven.
“De plaats was oké, maar chique, duur, deftig en stijf en er kwam geen hond. Behalve op zondag: drie echtparen en een pianist. Ik sprak een bevriend architect aan die van die dure villa’s deed, legde hem uit dat ik een gezellige tent wilde, maar geen geld had.”
Jules en zijn vrienden haalden uiteindelijk het tapijt weg, krabden de lijm van het parket en de architect ontwierp leuke houten tafels met een zwart gelakt metalen onderstel. Uit de vele schilderijen die op zolder stonden, selecteerden ze er een half dozijn met bloemen op. Later kwam er aan de tuinzijde een terras met luifel “waar het de hele zomer feest is”.
Wie in de hostellerie Van Gaalen langskomt, merkt het meteen: dit is een zaak met een ziel en een warm hart. Het is er heerlijk en gezellig dineren. Op tafel komt een keuken met Italiaanse toetsen, waar de gast, in afwachting van de serieuze zaken, zichzelf bedient met crostini, een fles olijfolie van eigen import, grof zeezout en look.
“Ik volgde cursus in Italië, haalde twaalf jaar geleden de eerste olijfolie rechtstreeks binnen. En besliste dat ik gewone dingen ongewoon goed wilde doen, noem het de kunst van het weglaten.”
De veertien kamers zijn bijzonder comfortabel, behoorlijk ruim, zeer functioneel en met erg goede bedden. En toch missen ze de gezelligheid van de herberg die al in 1802 de deuren opende.
“Er wordt aan gewerkt”, zegt Jules bij het afscheid.
‘Hostellerie Van Gaalen’ telt veertien kamers. De luxekamers die er als kleine suites uitzien kosten 85 euro, de standaardkamers 75 euro. Voor het ontbijt wordt 9,50 euro per persoon gerekend. Er bestaan ook drie arrangementen waarin een drie-, vier of vijfgangendiner is inbegrepen. Die kosten 79,50 tot 106 euro per persoon, inclusief overnachting en ontbijt. ‘Hostellerie Van Gaalen’, Kapelstraat 48, NL5591 Heeze, Nederland, +31 40 226 35 15, fax: +31 40 226 38 76, site: www.hostellerie.nl
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier