Wat is je sterkste wapen in het verleidingsspel ? Je zwakste plek ? Hoe een langdurige relatie combineren met een spannend liefdesleven ? Heb je een favoriet hulpstuk ? Wat is de pikantste situatie die je ooit hebt meegemaakt ? Deze en vele andere vragen stelden we aan vier deskundigen : Ilse Nackaerts, Dirk Draulans, André Van Halewyck en An Nelissen.

HDe meeste vertoningen van De vaginamonologen in de Antwerpse Arenbergschouwburg zijn uitverkocht. Alleen op 27 en 28 april zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Daarom is er een extra voorstelling op 2 mei.

H Uitgegeven bij Van Halewyck :

Eve Ensler, De vaginamonologen. Vertaald door Peter Perceval, 64 blz., 7,50 euro.

Ilse Nackaerts, Spannende seks. Van aarbei tot zweepje, 244 blz., 17,50 euro.

Onlangs verscheen bij Van Halewyck het nieuwe boekje van Ilse Nackaerts : Sextalk. Ins en outs van de oude en nieuwe seksuele wereld, 192 blz., 15 euro.

Ilse Nackaerts : “Verleid door een macho op pantoffels.”

Op wolken van verliefdheid drijft ze, sinds ze, nauwelijks twee maanden geleden, de man van haar leven heeft ontmoet. Ilse Nackaerts, 31 jaar, journaliste en auteur van Spannende seks.

Ilse : “Zijn eerste mailbericht heeft me meteen verleid. Op een grappige manier vroeg hij me uitleg over een masturbatietechniek in mijn boek. Ik antwoordde hem, en prompt kreeg ik een lief en verrassend mailtje terug. Zo raakte ik in hem geïnteresseerd. Zijn volgende verleidingsstap was een uitnodiging voor een Thais etentje bij hem thuis. Geweldig vond ik dat, nog nooit had een man voor mij gekookt. Terwijl hij de groenten waste en sneed, en de heerlijkste gerechten bereidde, moest ik toekijken, ruiken en proeven. Een heel erotische ervaring. De rest van de avond verliep subtiel, voorzichtig, aandachtig, traag. Tot vijf uur ’s ochtends hebben we zitten kletsen, tot hij mij voorzichtig vroeg of hij naast mij mocht komen liggen. Toen heb ik ‘ja’ gezegd.”

” Ik heb een grote mond, maar een klein hartje. Zo durf ik nooit de eerste kus te geven. Zo durf ik ook nooit te geloven dat een man oprecht in mij geïnteresseerd is. Op verleidingsvlak ben ik niet erg feministisch. Ik verwacht dat de man de vrouw verleidt, net zoals hij op restaurant de wijn hoort te proeven. Begrijp me goed, nadat een man de eerste stap heeft gezet, durf ik het wel aan om zelf initiatief te nemen.”

“Vermoeiend en uitputtend is het om opnieuw verliefd te zijn. Dit is een periode vol adrenaline en hoogtepunten. Uitkijken naar zijn telefoontjes, voortdurend naar de gsm grijpen, massa’s sms’jes versturen. Verlangen, hunkeren. Nerveus en onrustig zijn als hij niet in de buurt is. Eén nacht alleen slapen is een ware straf. Als ik verliefd ben, voel ik mij een klein meisje. Zo kan ik, met de beste wil van de wereld, mijn lief niet lang en diep in de ogen kijken. Dat vind ik te overweldigend.”

“Twee maanden zijn we nu samen. Op mijn twintigste had ik zes jaar tijd nodig om uit te maken of iemand bij me paste. Nu, op mijn dertigste, volstaan drie maanden (glimlachje). Op dit moment wacht ik nog even af, maar wie weet, misschien wonen we volgende maand wel samen.”

“Hoe ik kan weten dat dit de man van mijn leven is ? Door de vibes als hij er is. Door allerlei kleine dingen die me vertederen. In de buitenwereld is hij zo stoer, zo assertief, heeft hij zo’n grote mond, maar aan mij bekent hij dat hij graag in zijn dolfijnenpyjama de bloemetjes water geeft. In de zon, met de poes op schoot, valt hij in slaap. Hij speelt Stratego en kookt graag. Normaal val ik niet op huiselijke types, maar deze macho op pantoffels vind ik onweerstaanbaar. Heerlijk toch om samen op café te gaan en Stratego te spelen. En als hij wint, vind ik dat vreselijk, maar tegelijk denk ik dan blij : ‘Hij is slimmer dan ik.’ Zo fier als een kind laat hij mij soms zijn werk zien. Dan bevestig ik hem, en is hij apetrots.”

“Volgens mij zit de kunst van het verleiden in de lichaamstaal. Als jong meisje was ik gefascineerd door een boek van Julius Fast. In De taal van het lichaam las ik dat de essentie van het verleiden in kleine dingen zit : een subtiel gebaar, een vluchtige aanraking, even langs een arm of een schouder strijken, net iets langer dan gebruikelijk in iemands ogen kijken. Jarenlang heb ik die tips bewust in praktijk gebracht, en ik verzeker je : ze werken ! (denkt na) Misschien ben ik daar zelfs te ver in gegaan, want op een dag verweet een jongen me dat ik een allumeuse was. Sindsdien ben ik wat gaan dimmen, en tegenwoordig probeer ik die dingen bewust achterwege te laten.”

“Volgens mijn vriend is mijn sterkste wapen mijn hoog Calamity Jane-gehalte. Ik ben het type van de ruige meid. Harde bolster, blanke pit. Ik hang aan de toog, trek aan mijn sigaret en heb een groot bakkes. Met mijn laarzen de modder in. Met staartjes in het haar zijn auto wassen. Met een vriendin op café alle mannen op een drankje trakteren. Een beetje zot, een beetje weirdo, een beetje speelvogel.”

“Op fysieke kenmerken knap ik nooit af. Integendeel, ik voel mij zelfs meer tot lelijke dan tot mooie mannen aangetrokken. Een ruige kop, een pokdalig gezicht, een scheve neus… dat hééft toch iets ? Waar ik wél op afknap is : commentaar van mannen op andere vrouwen. Zo van : ‘Wat een lekker wijf !’ Of : ‘Daar zou ik het wel eens mee willen doen.’ Nog een afknapper : een man die te veel werkt en zijn vrouw te weinig aandacht geeft. Ik zie mezelf als een plant die veel water en licht nodig heeft.”

“De pikantste situatie die ik ooit beleefde, was een vrijpartij die in de wagen begon : op een parking, naast een bos. Toen we haast al onze kleren hadden uitgespeeld, wilde ik graag buiten verder vrijen. Zo belandden we – hij naakt, ik met alleen mijn hoge laarzen aan – op de motorkap van de wagen. En plots, in het vuur van het spel, duwde ik per ongeluk de zijdeur dicht en sprong de centrale vergrendeling op. Daar stonden we dan, bloot en ontnuchterd, te wrikken aan de autodeuren. Vruchteloos natuurlijk. Dus zat er niets anders op dan spiernaakt over een hek te klauteren en naast een huis een betonsteen te pikken waarmee we een zijraampje konden stukslaan. Mét kapotte ruit, maar zonder klaar te komen, hebben we onze weg vervolgd.”

Ongewone plekken spreken mij wel aan. Zo ben ik ooit eens in een sm-kerker geweest : een bizarre omgeving vol zwepen, kaarsen, werktuigen en katrollen. Op die plek zou ik wel eens willen vrijen. Puur voor het decor, bedoel ik, zonder gebruik van al die instrumenten. Essentieel voor mij is : seks spannend houden, steeds nieuwe dingen uitproberen, je fantasie gebruiken, voortdurend nieuwe verleidingen zoeken. Op basis van mijn boek verwachten mannen blijkbaar de wildste seks- en de hardste sm-tips van mij, maar in feite ben ik een heel romantisch meisje. Zelfs een vibrator is voor mij vaak pure romantiek. Dat ding ’s namiddags al onder je hoofdkussen leggen of in je reiskoffer verstoppen, en er ’s avonds heel langzaam zijn lichaam mee strelen. En de ultieme verleiding ? (lachje) Mijn vriend die mij morgen ten huwelijk vraagt. (beslist) Dan zeg ik onmiddellijk : Ja !”

Dirk Draulans : “Seks is beter dan een goede oorlogsreportage.”

K nack-journalist Dirk Draulans (46) : “Velen noemen mij een vrouwengek. Daarmee bedoelen ze een man die de ene vrouw na de andere binnendoet. Zo ben ik niet, al geef ik grif toe dat ik gek op vrouwen ben, en ook liever met vrouwen dan met mannen omga. Ik heb slechts enkele vrienden, maar een heleboel vriendinnen. Sommigen van hen zijn minnaressen geweest, anderen niet.”

“De vrouwen op wie ik val, zijn meestal sterke, vrijgevochten, zelfstandige, soms zelfs dominante types. Vaak zijn ze lang, blond, vrouwelijk, mooi. Als ik een vrouw niet aantrekkelijk vind, kan ik onmogelijk met haar vrijen.”

“Ik denk dat ik een vrij passieve verleider ben. Geduldig. Afwachtend. Sommige vrouwen vertellen mij dat ik te weinig signalen uitstuur, zelfs een air van onverschilligheid over mij heb. Voor mij is de eerste stap vaak : samen uitgaan. Daarna zie ik wel hoe het verder loopt.”

“Persoonlijk vind ik boekjes als Spannende seks volstrekt nutteloos. Stel je voor, het eerste item, onder de A, is : ‘Aanbidders afwimpelen’. Het laatste, onder de Z, is : ‘Zydan’, een sekspil voor vrouwen. Niet echt opwindend, vind ik. En dan al dat gedoe. Je moet haast vier nachtkastjes naast je bed hebben om alle nodige attributen, van kruimeldief tot komkommer en bruine suiker, binnen handbereik te hebben. En op de koop toe mis ik het belangrijkste woord : ‘Aandacht’. Dàt is volgens mij de essentie van de verleidingskunst. Met elkaar bezig zijn, traagheid, tijd nemen, zorgvuldig de spanning opbouwen. Strelen en zoenen. Ik ben geen attributenmens. Niets vind ik opwindender dan de magie van vingers of lippen. Ik hou ook ontzettend van borsten. Een prachtige decolleté volstaat om mij totaal van mijn stuk te brengen.”

“Zowel de wetenschap als mijn persoonlijke ervaring sterken mij in de overtuiging dat mannen én vrouwen geen trouwe, monogame wezens zijn. En dat een exclusieve relatie tegen de menselijke natuur indruist. Een tijdlang heb ik geen vaste vriendin gehad. ‘Ben je niet bang om oud en eenzaam te eindigen ?’ vroegen mijn zussen me. ‘ So what ?’ zei ik dan, ‘dat zullen we later wel zien.’ Nu kies ik wel voor een langdurige relatie. Onder meer omwille van de gezelligheid en de nestwarmte.”

Kinderen ? Ik heb wel een dochter, in Engeland, maar voor haar ben ik nooit een vader geweest. Dat was ook niet de bedoeling ( glimlacht). Maar, zoals de zaken er nu voor staan, zou het wel eens kunnen zijn dat ik binnen enkele jaren toch nog vader wordt. Stel je voor, op mijn 50ste voor het eerst gaan vaderen.”

“Mijn grootste frustratie op liefdesvlak ? Spijt dat ik nooit door een rijpere en ervaren vrouw in de liefde ben ingewijd. Dat zou veel gestuntel en gekluns voorkomen hebben. Voor de hand liggend toch dat een jonge kerel ontzettend veel van een rijpere vrouw kan opsteken ? Met de ervaring die ik nu heb, zou ik heel graag opnieuw achttien zijn. Dan zou ik veel sneller naar goede seks kunnen overgaan. Want heus, erotisch genot is het allerbeste wat er is. Zelfs beter dan een goede oorlogsreportage. Beide hebben dezelfde euforische kantjes, gekruid met een flinke dosis adrenaline en testosteron.”

“Zo heb ik met mijn Servische vriendin Mirjana ooit een onwaarschijnlijke liefdesnacht beleefd. We sliepen als enige gasten op de benedenverdieping van een hotel in een Servisch stadje in Bosnië, precies op de frontlijn tussen de strijdende partijen. En terwijl het hotel de hele nacht met granaten werd bestookt, bedreven wij de liefde. Onwaarschijnlijk spannend was het om in die hachelijke omstandigheden met dat frontlijnmeisje te vrijen. En wat het extra pikant maakte, was dat zij, tijdens onze rustpauzes, telkens naar een vriendin telefoneerde en in haar onverstaanbare taaltje verslag uitbracht van de gebeurtenissen. Een heel aparte sfeer, die combinatie van oorlog en seks.”

De grootste afknapper die ik mij herinner, was een romantische nacht met een beeldschoon meisje die twee lange, zwarte haren op één van haar tepels bleek te hebben. Tot mijn eigen ontzetting raakte ik zo gefixeerd op die plek dat ik er een opmerking over maakte. ‘O’, zei het meisje luchtig, en zonder enige gêne trok ze die twee haren uit. Daarna is het nooit meer hetzelfde geweest tussen ons. Mijn langste marathon heb ik beleefd tijdens een wetenschappelijk congres in Washington. De eerste avond gingen we oesters eten in een restaurant, daarna zijn we naar het hotel gegaan waar we drie dagen lang, louter op roomservice, zijn doorgegaan. Daarna was ik kapot, en ook wel wat bezorgd : ‘Help, ik heb een liesbreuk. Dit komt nooit meer goed’.”

“Zoals de meeste mannen heb ik een bloedhekel aan condoomgebruik. Als het enigszins kon, probeerde ik dat ding te vermijden. Onverantwoord misschien, maar ik heb al zovele risico’s genomen en gevaarlijke situaties overleefd dat ik misschien wat roekeloos werd. Begrijp me niet verkeerd, tijdens mijn reizen in Afrika heb ik nog nooit met een zwarte vrouw gevrijd. Daar zou zelfs vrijen mét een condoom pure waanzin zijn.”

“Mijn ultieme verlangen is zelf eens te ervaren hoe een vrouw klaarkomt. Ik heb het al vaak horen beschrijven en zien gebeuren, maar zou dat gevoel heel graag eens aan den lijve willen ondervinden. En mijn favoriete verleidingstip voeg ik er meteen aan toe. Thuis heb ik een fretje, Sprokkel, dat, bij wijze van welkom, altijd in je oor komt snuffelen. ( fijntjes) Dat kriebelende gevoel, die haartjes en dat neusje in je oor, blijkt bij sommige vrouwen wonderen te doen…”

André Van Halewyck : “Altijd een vleugje erotiek.”

Met een batterij handremmen op begint hij aan dit gesprek. Want op zijn 51ste weet hij maar al te goed dat velen over zijn schouder meelezen. André Van Halewyck, uitgever.

André : “Volgens mij schuilt de kunst van het verleiden in charmeren, aandacht geven en krijgen. Als jonge kerel flirtte ik niet met de meisjes, mijn wapens waren leuke babbels. Faire des beaux yeux. Heel zacht, onschuldig. Als ik het allemaal kon overdoen, zou ik het heel anders, iets hedonistischer in elk geval, aanpakken. (lacht) Meer volgens het principe : ‘Take the money and run.’ Of nog : ‘Feel good. Have fun.’ Tja, die braafheid paste perfect in de tijdsgeest, bij onze katholieke opvoeding. Nu is de sfeer heel anders, (schamper) al lijkt de huidige aids-dreiging mij ook niet bepaald erotiserend.”

“Als ik naar mijn zonen kijk, hoop ik maar dat zij niet dezelfde fouten begaan als ik. Mijn grootste vergissing is dat ik de vrouwen veel te lang als madonna’s heb beschouwd. Lange jaren heeft het mij gekost voor ik ontdekte dat zij, als het op verleiden aankomt, even gevaarlijk als mannen zijn.”

“Pas vanaf mijn dertigste werd ik mij er stilaan van bewust dat ik misschien wel ‘iets’ heb. Nog steeds ben ik verrast als iemand mij een zekere charme toeschrijft. Ik heb last met mijn zelfbeeld, ben nog steeds niet in staat een foto van mezelf te bekijken, of mezelf op tv te horen.”

Mijn sterke punten ? Mijn ogen, hoor ik wel eens. En het feit dat ik met aandacht kan luisteren. En ja, ik luister het liefst naar vrouwen. Mannenpraat kan best leuk zijn, maar is niet echt aan mij besteed. Ik heb trouwens maar één goede vriend. Met vrouwen heb ik vlotter, gemakkelijker en ook liever contact. (lacht) Van hen kan ik ook meer leren. Zelfs in een volkomen neutrale omgeving biedt het contact met vrouwen iets extra’s, iets spannends, altijd een vleugje erotiek.”

“Momenteel heb ik een vaste relatie waar ik mij heel goed in voel en uiterst behoedzaam mee wil omspringen. Vroeger was dat anders : toen charmeerde ik meer, speelde ik soms hoog spel. Dat leven heb ik achter mij gelaten. Na zeer ingrijpende werk- en echtscheidingsperikelen heb ik, heel bewust, een knop in mijn hoofd omgedraaid. Dat nooit meer, denk ik nu : de prijs was mij en enkele dierbaren te hoog. Impliciet zit deze boodschap wellicht ook in mijn lichaamstaal. Begrijp me niet verkeerd, ik lijd niet onder het feit dat ik de charmes van het verleidingsspel aan mij voorbij laat gaan. Het is een bewuste keuze.”

“Ik val op een mooi gezicht. Opvallende ogen, een prettige look. Ooit, lang geleden, zag ik in het studentenrestaurant een vrouw met een prachtig gezicht. Zo mooi vond ik dat meisje dat ik haar vroeg of ik haar gezelschap mocht houden. Stel je voor, ik had niet eens gemerkt dat ze zes maanden zwanger was. Zoiets typeert mij. Ik hou ook van enthousiasme en nadrukkelijke aanwezigheid. Geef mij maar een vrouw die er staat. Op dronken vrouwen – én mannen – knap ik af. Ook vrouwen die kletsen zonder iets te zeggen, stoten mij af. Zo ken ik een waanzinnig knappe vrouw die elke charme verliest zodra zij begint te spreken.”

“Heel wat mannen van mijn leeftijd duiken plots op met een veel jonger exemplaar. (zucht) Ach, dat iedereen maar doet wat hij leuk, spannend of belangrijk vindt. Natuurlijk heeft het naïeve, het onbevangene en het dartele van een jong meisje iets verleidelijks, maar zelf merk ik dat mijn aandacht, in een drukke winkelstraat bijvoorbeeld, eerder naar de veertigjarige moeder dan naar haar twintigjarige dochter uitgaat.”

“Ja, ik heb Spannende seks uitgegeven. (slaat het boekje open en leest ernstig voor) ‘De A-spot : Sommigen beweren dat de A-spot een erotisch plekje is in de vagina, precies in het midden tussen de baarmoederhals en de G-plek.’ En dat je ijsblokjes tijdig uit de diepvriezer moet halen, vind ik ook wel een handige tip. Zo verbrand je je vingers tenminste niet. Voilà, zo leert een mens in het boekenvak nog iets bij. Ach, hoe bizar soms ook, uiteindelijk zijn die tips een oproep tot wat meer durf en originaliteit in een relatie. Zo hebben wij, door eenvoudige dingen als wat extra kleur en verlichting, leuke cd’s en boeken, onze slaapkamer een bijzonder tintje gegeven.”

“Mijn favoriete attribuut ? (kijkt stiekem op zijn lijstje, en dan triomfantelijk, zichtbaar opgelucht) Lingerie van Marlies Dekkers ! (schuldbewust) Oké, misschien heeft mijn vrouw mij dat ingefluisterd, maar ik hou echt wel van mooie lingerie. (ontwijkend) En tussen haakjes : ze zeggen wel dat boeken duur zijn, maar in vergelijking met mooie lingerie is dat peanuts.”

(ongemakkelijk) De pikantste situatie die ik ooit heb meegemaakt ? (fluistert) Sorry, maar dat kan ik hier echt niet vertellen. (benauwd) Een leuke anekdote die ik hier wel kan vertellen ? (fluistert) Ik ben bang dat ik alweer moet passen. (steeds benauwder) Iets wat ik nog nooit gedaan heb, en wel eens zou willen proberen ? (haast onhoorbaar) Anonieme seks misschien ? Al weet ik honderd procent zeker dat ik die fantasie nooit zal uitproberen. Daar heb ik gewoon het talent niet voor. (smekend haast) Toe, stel mij eens een gemakkelijke vraag. Het geheim van een langdurige relatie ? (denkt lang na) Het is wetenschappelijk bewezen – en elk koppel dat langere tijd samen is, kan dat bevestigen – dat de heftigheid, de verliefdheid en de alles verslindende passie na een tijdje verdwijnen. Maar, zoals het cliché zegt, komen er dan ‘andere dingen in de plaats’. Flauw antwoord misschien, maar zo is het echt. (ernstig) Dat heb ik nog maar net, tijdens de laatste, moeilijke weken van mijn vader, ondervonden. Nooit in mijn leven heb ik zo’n intense, grenzeloze liefde gezien als die tussen mijn vader en mijn moeder. Op de meest extreme momenten blijken er in een langdurige relatie soms zulke diepe en onvermoede dimensies te zitten dat je er helemaal stil van wordt.”

An Nelissen : “Hoe ouder, hoe beter de seks.”

Tussen twee voorstellingen van Devaginamonologen (“een hoogmis voor het vrouwenlichaam”, lees ik in het tekstboek) in, kijkt zij mij lang en diep in de ogen. An Nelissen, 47 jaar, actrice.

An : “Ik ben opgegroeid in een tijd waarin het ongepast was dat een vrouw het initiatief nam : het mannetje moest jagen, het wijfje afwachten. Nu werk ik samen met meisjes van twintig, en merk ik dat het er bij hen heel anders aan toe gaat. Zij durven wél te verleiden, op iemand toestappen en zeggen : ‘Ik heb best zin in jou.’ Zoiets heb ik nooit gedaan. Natuurlijk heb ook ik verleid, maar op een andere manier : met geduld en een blik. Ik kijk graag, vrij en vrank, en ben er mij ook van bewust dat kijken in het verleidingsspel mijn sterkste wapen is. Als iemand mij bevalt, blijven mijn ogen aan hem vasthaken. Nooit echter zonder vooraf te voelen dat er een wederzijdse aantrekking is. En een man die écht in mijn ogen durft te kijken, weet precies wat ik hem zeggen wil. Ook omgekeerd kan een volslagen onbekende, louter door zijn blik, voor mij plots heel bijzonder worden. Want een blik betekent alles voor mij, vertelt mij alles over die persoon. Ik val op gevoelige mensen met humor en intelligentie, en al die kwaliteiten kan ik lezen in een blik. Het is een cliché, maar ook een waarheid als een koe : de ogen zijn de spiegels van de ziel.”

“Op fysiek vlak ben ik mij zeer bewust van mijn sterke en zwakke plekken. De sterke accentueer ik, de zwakke probeer ik te verdoezelen. Vroeger, als jong meisje, was ik heel onzeker en verstopte ik in extreme mate mijn vrouwelijke vormen. Dat had alles met mijn opvoeding te maken. ‘Het is niet omdat je er goed uitziet, dat je ook mooi bent’, zei mijn moeder altijd. Of nog : ‘Het is niet omdat je iets goed kunt, dat je het ook echt kunt.’ Ook mijn zussen dragen, net als ik, nog steeds de gevolgen van die boodschap : twijfels en gebrek aan zelfvertrouwen.”

“Intussen ben ik er wel achter dat seksuele aantrekkelijkheid niets met schoonheid te maken heeft. Zo heb ik een vriendin die honderd kilo weegt, maar de verleidelijkheid zelve is. Als ik een man was, zou ik, zonder enige twijfel, voor haar vallen. Waarom zou dik in godsnaam lelijk zijn ? In háár geval is het bijzonder aantrekkelijk.”

“Ik ben 47 jaar. Oppervlakkig gezien verliest een ouder wordende vrouw misschien haar verleidelijkheid – op straat trek ik inderdaad minder mannenblikken – maar ik verzeker je : hoe ouder, hoe beter de seks. Taboes vallen weg, ervaring en ontdekking komen in de plaats. De eerste keer dat mijn man en ik de liefde bedreven, was overheerlijk, (lachje) maar toch lang niet zo goed als nu. Het liefdesspel is een kunst die je pas na vele jaren onder de knie krijgt.”

“Als je iemand graag ziet, volgt er vanzelf goede seks. Bestaat er iets mooiers dan te vrijen met een geliefd en vertrouwd lichaam ? Samen oud te worden ? Een geschiedenis te delen ? Dat is toch uniek ? Heus, ik benijd mensen die vele, vele jaren samen zijn.”

“Mijn huidige relatie duurt intussen acht jaar, en al die tijd ben ik mijn man nooit ontrouw geweest, zelfs niet in een blik. Integendeel, nog steeds geniet ik mateloos van de vertrouwdheid met hem. Samen naar een feestje gaan bijvoorbeeld, en over de hoofden van de gasten heen elkaar heel even aankijken. Eén oogopslag, één wenkbrauwbeweging is voldoende om elkaars boodschap te begrijpen.”

“Ik kan alleen maar vrijen met iemand van wie ik hou, of bij wie ik mij minstens heel erg goed voel. Voor mij is seksueel genot verbonden met liefde, genegenheid, verbondenheid, intimiteit, diepgang, samen zijn, een relatie. Een one-night stand is dus niet aan mij besteed, en het idee van anonieme seks – stel je voor, in een dark room of een parenclub – wekt bij mij alleen aversie op.”

“Ik ben ook geen vrouw van instrumenten en wilde experimenten in bed. Een goed liefdesleven behoeft voor mij geen batterij attributen. Twee menselijke lichamen vind ik al een geweldig arsenaal. Ik walg ook van de seksuele industrie – van commerciële boekjes over seks tot ingewikkelde hulpmiddelen en dure speeltjes – die schuilgaat achter het gebrek aan erotische verbeelding. (grinnikend) Al overweeg ik nu, op advies van mijn jonge vriendinnen, toch eens een vibrator uit te proberen. Stel je voor, die jonge meiden hebben allemaal zo’n ding in huis ! (grimas) Mij spreekt zo’n plastic spul eigenlijk niet aan. Geef mij maar mooie lingerie. Wacht even, dan haal ik het setje dat ik net van mijn man heb gekregen. (toont mij de delicate spulletjes) Een charmant cadeautje, niet ?”

“In ons vorige huis hadden wij een klein voorraadkamertje. Op een avond stonden wij gezellig in de keuken te koken, terwijl de kinderen in de zitkamer naar The Simpsons keken. En plots werd dat kokkerellen zo’n erotisch gebeuren dat we snel in de voorraadkast doken, waar we ons aan een snelle maar heerlijke vrijpartij overgaven. Wat later kwamen we, als twee ondeugende kleuters, uit de kast gekropen en stelden we tot onze opluchting vast dat de kinderen nog steeds braaf tv zaten te kijken. De hele avond hebben we nog van die onverwacht pikante situatie nagenoten.”

“Een verboden vrucht ? Een verleiding die mijn verbeelding prikkelt ? Luister, ik ben niet biseksueel, daar ben ik wel zeker van. Maar vrijen met een vrouw, tja, dat lijkt mij wel aantrekkelijk. Wie weet, misschien gebeurt dat ooit nog wel eens. Stel je voor, op een warme zomerdag in Antwerpen overkwam mij iets heel bijzonders. Na de voorstelling kwam er een ongelooflijk knappe, jonge vrouw naar mij toe. Zachtjes greep ze mijn beide polsen beet en fluisterde mij dringend toe : ‘ Please, één keertje maar, please !’ Ik stond aan de grond genageld, mijn ogen meegezogen in haar blik, en plots wist ik : Als ik nu geen relatie had, zou ik met haar meegaan.”

Annemie Struyf / Foto’s Lieve Blancquaert

Ilse Nackaerts : “Bij een vrijpartij op de motorkap van de wagen duwde ik per ongeluk de zijdeur dicht en sprong de centrale vergrendeling op. Daar stonden we dan, bloot en ontnuchterd.”

“Jammer dat ik nooit door een rijpere vrouw in de liefde ben ingewijd. Dat zou veel gestuntel en gekluns voorkomen hebben.”

“Met wat extra kleur en verlichting, leuke cd’s en boeken hebben we onze slaapkamer een bijzonder tintje gegeven.”

“Bestaat er iets mooiers dan te vrijen met een geliefd en vertrouwd lichaam ? Samen oud te worden ?”

Ann Nelissen : “Een goed liefdesleven behoeft voor mij geen batterij attributen. Twee menselijke lichamen vind ik al een geweldig arsenaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content