Eind oktober vond in Brussel de finale van Fashion Weekend plaats. Op een professioneel defilé lieten Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express er twaalf modestudenten strijden om een hoofdprijs van 7000 euro. Onze fotografen keken mee.

Nieuw talent stimuleren, jonge ontwerpers met de professionele modewereld confronteren en creativiteit aan de Belgische modescholen ondersteunen : hoofdredactrices Trui Moerkerke en Christine Laurent staken de ambities niet onder stoelen of banken toen ze op 28 oktober in Brussel de aftrap gaven van Fashion Weekend (zie Weekend Knack 41, 6 oktober). Een defilé in een voormalig fabriekspand in Anderlecht vormde de afsluiter van een project dat al in juni werd opgestart. Toen selecteerden Weekend Knack en Weekend Le Vif / L’Express twaalf spraakmakende namen uit de examencollecties van alle Belgische modestudenten.

De zusterbladen hielden het niet op een gewone talentenjacht. Op het spel stond immers een hoofdprijs van 7000 euro, en dus mochten in Brussel de grote middelen aanrukken : onder leiding van stylist Bertrand Sottiaux, met modellen van AgentschapDominique en de hulp van Estée Lauder en een make-upteam, werd een defilé georganiseerd voor meer dan duizend professionals uit de modewereld en andere vaklui. Vaste waarden als Xandres en Scabal waren present en op de eerste rij zaten veel pleitbezorgers van de Belgische textielsector, net als vice-eerste minister Laurette Onkelinx. Ook de jury mocht er zijn : Xavier Delcour, José Enrique Ona Selfa, Olivier Strelli, A.F. Vandevorst en Christian Wynants mochten samen met modejournalisten Pascale Baelden en Frédéric Brebant een winnaar aanduiden.

Na de obligate champagne mochten de ontwerpers hun collecties voorstellen : van La Cambre-studenten Pierre Daras, Sandrina Fasoli, Perrine Mees en Cathy Pill tot Céline De-smecht (Sint-Lucas Brussel) en Mathieu Mouton en Nicolas Collet (Sint-Lucas Doornik). Ook de modeacademie in Antwerpen leverde de nodige talenten, met onder meer laatstejaarsstudenten Ticuta Racovita, Christopher de Vos en Marion Michel en derdejaars Demna Gvasalia.

Het was ook in die hoek dat de jury de prijs uitdeelde, al maakte de kwaliteit van de geshowde ontwerpen de beoordeling er niet makkelijker op. Uiteindelijk eindigden twee studenten uit het Antwerpse ex aequo : derdejaarsstudente Helena Lumelsky (28) en laatstejaars Hideki Seo (30), eerder dit jaar al winnaar van de Weekend Knack-prijs, streken elk 3500 euro en een boeket van Daniël Ost op. Achteraf verklapten Moerkerke en Laurent trouwens dat de jury volgend jaar niet op een eenvoudigere taak moet rekenen : voor de derde editie van Fashion Weekend zullen immers ook modescholen in andere Europese landen meedingen. Bovendien zullen de geselecteerde ontwerpers dan ook tentoonstellen tijdens de modeweek in Parijs. Niet dat iemand zich in Anderlecht daar veel zorgen over maakte, daarvoor smaakten de cocktails en de dansmuziek van de Dirty Dancing-dj’s net iets te zoet. n

Tekst Wim Denolf I Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content