Morgen start het tweede seizoen van ‘Chef vs. Vlaanderen’. Daarin kruist topkok Jeroen De Pauw twaalf weken lang de keukenmessen met een gepassioneerde kookliefhebber uit Vlaanderen. Knack Weekend trakteert u alvast iedere week op een voorsmaakje.

Ook in de zomermaanden moet er gekookt worden, want iedere dag de barbecue aanwakkeren gaat al gauw vervelen. En dus pakt VTM voor het tweede jaar op rij uit met de culinaire reeks Chef vs. Vlaanderen. Chef-kok Jeroen De Pauw staat net zoals vorig seizoen achter de vuren. Hij wordt vergezeld door Francesca Vanthielen, die zich voor het eerst aan een culinair programma waagt.

De opzet van het programma blijft hetzelfde : echte kok De Pauw neemt het wekelijks op tegen zelfverklaarde keukenprinsessen en hobbykoks uit Vlaanderen. De kandidaat bepaalt het gerecht en daagt zijn professionele tegenstander uit een betere maaltijd te bereiden met dezelfde ingrediënten. De winnaar van het kookduel wordt bepaald door een jury. Dat leidde vorige zomer tot verrassende resultaten, want in ruim een kwart van de gevallen kreeg de topkok het deksel op de neus. Of er zich ook dit jaar verborgen talenten bevinden onder de deelnemers, zal de komende weken blijken.

De belangrijkste wijziging vindt dit seizoen plaats aan de jurytafel. De elfkoppige volksjury is afgeslankt tot een gezellige tafel van vijf bevriende lekkerbekken. Ieder proeft beide gerechten en kiest een winnaar door de menukaart van zijn favoriete gerecht te tekenen. Trekt de hobbykok aan het langste eind, dan gaat hij naar huis met een luxemessenblok, een wijnpakket en een finaleplaats voor de Hobbykok van het Jaar, georganiseerd door Knack Weekend.

Hebt u na al dat kokkerellen op televisie zelf honger gekregen, dan kunt u de recepten van Jeroen De Pauw en zijn uitdager wekelijks raadplegen op de website van VTM of Solo Open Kitchen. Smakelijk !

Chef vs. Vlaanderen, elke donderdag om 20.45 uur op VTM. Info : www.vtm.be en www.solo.be.

De uitdager

De 31-jarige leraar lichamelijke opvoeding Tom Vankemmel bijt deze week de spits af. Hij doet een gooi naar de overwinning met eend in lavendelsaus en een appel-vijgentaartje.

U hebt gekozen voor een feestelijk gerecht.

Tom Vankemmel : Het is inderdaad niet iets wat ik iedere dag klaarmaak. Ik heb het dan ook een aantal keer geoefend voor ik aan het programma deelnam. Thuis put ik vooral inspiratie uit de Franse en Vlaamse keuken. En daar geef ik dan mijn eigen, creatieve draai aan.

Van wie hebt u leren koken ?

Ik heb de kookmicrobe geërfd van mijn moeder en grootmoeder. Koken stond thuis gewoon synoniem voor gezelligheid. Vijf jaar geleden heb ik samen met een vriend een kookclub opgericht en sindsdien is koken een echte passie.

Houdt u rekening met voedingswaarden en calorieën ?

Mijn zoontje en ik zijn beide lactose-intolerant. Melk, kaas of room zijn dus uit den boze. Het is niet gemakkelijk om te koken zonder melkproducten, maar ik beschouw die beperking net als een uitdaging. Het scherpt de creativiteit aan. Ik probeer nieuwe combinaties uit en ga op zoek naar alternatieve producten zoals kokos- of sojamelk.

Topchefs koken elke dag. U ook ?

De keuken is echt mijn domein. Ik kook iedere dag voor mijn gezin en mijn vrouw ruimt dan op. Wat niet altijd een cadeau is (lacht).

Ellen De Wolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content