Het zit erop, ons vijfde Fashion Weekend. Twaalf internationale talenten toonden er in een wervelende show hun kunnen. De professionele jury maakte daarna zijn favoriet bekend : de Thailander Ek Thongprasert, met zijn collectie geïnspireerd op ‘Le Petit Prince’. Hij kon naar huis met de cheque van 10.000 euro onder de arm.

Vijf jaar lang al speuren we samen met onze collega’s van Weekend Le Vif/L’Express de shows van de internationale modescholen en -festivals af, op zoek naar ontluikend talent. Ook dit jaar selecteerden we onze favorieten op de slotdefilés van La Cambre, de Modeacademie en het Central Saint Martins in Londen en op de modewedstrijden in het Zuid-Franse Hyères en het Italiaanse Triëst. Op dat laatste modefestival waren we de vorige jaren ook al, maar nu gaven we voor het eerst een van de studenten een ticket voor Fashion Weekend.

Al vijf jaar trekken we Brussel door met ons event. Zo bouwden we onze catwalk twee jaar geleden op in een bijgebouw van de nationale luchthaven en trokken we vorig jaar naar een leegstaand pand op wandelafstand van onze redactie. Voor onze vijfde editie doken we net niet ondergronds, in de benedenverdieping van het spectaculaire Tour & Taxis aan Brussel Noord. Een uitzonderlijke locatie, een doolhof van ruime zalen en gaanderijen, vol pilaren. Het grondskelet van het gebouw, zeg maar.

De jury ging overdag al backstage rondneuzen, om de minuscule afwerkingen te kunnen beoordelen, de materialen te voelen, de verhalen achter de collecties te horen. Die jury bestond uit de moderedactrices Cathérine Ongenae en Agnès Trémoulet, het modeduo AF Vandevorst, Isabelle Santens van NV Santens, Sonja Noël van de Brusselse modeboetiek Stijl en voorzitster van Modo Bruxellae, ontwerper José Enrique Ona Selfa en Lapo Elkann, uit de Fiatfamilie en eigenaar van een eigen mode- en accessoirelabel.

Ek Thongprasert kozen ze unaniem als favoriet, om het totaalconcept en de fantastische materialen en details, maar dat betekent niet dat u de andere elf studenten niet meer in het oog hoeft te houden. Dat waren : Kyoko Fukui, Jae Hwan Kim, Matthieu Blazy, Julien Dosséna, Yu Fukumoto, Marc-Philippe Coudeyre, David Komakhidze, Peter Bertsch, Andrea Ayala Closa, Amandine Labidoire en David Longshaw.

Het was even verwarrend, in welke ruimte het feestje na de show en de prijsuitreiking plaats zou vinden. Maar waar een wil is, is een weg. Dus vond het modevolk uiteindelijk – deur uit, gang door, deur in, deur uit, gang door en deur in – de dj-tafel en de Martinibars. En barstte het feest los.

Wie we zoal op de dansvloer spotten, of net aan de zijlijn : Xavier Delcour, Raf Simons, Bruno Pieters, Edouard Vermeulen, Ilse Demeulemeester, Elio Di Rupo, Pascal Smet én – last but certainly not least – prins Laurent, gezellig keuvelend met een geblondeerde fashionista.

Door Marjolijn Vanslembrouck Foto’s Michel Vaerewijck en Etienne Tordoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content