Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Laat alsjeblieft in de komende weken niemand meer sterven, hartproblemen krijgen, haar wegens pedofilie veroordeelde vader publiekelijk willen verdedigen. Tenminste, laat ze het doen als ze vinden dat het moet, als ik het niet hoef te lezen, zien of horen tot in de kleinste details. Ik wil niet langer met al die nutteloze wetenswaardigheden om de oren worden geslagen. Laat niemand meer dag in, dag uit uitweiden over hartfalen, nierblokkeringen, dichtgeslibde aders, coma, half-coma. Laat ze niet meer om de haverklap een specialist om toelichting bellen, terwijl die op een verre luchthaven staat tussen twee vliegtuigen. Er is geen hoogdringendheid, geen noodzaak. Voor mij echt niet. En ik zal toch wel niet de enige zijn die daar zo over denkt.

Het interesseert mij geen moer hoe de premier zijn cholesterolgehalte op een gezond peil houdt, of hij al dan niet een wielerwedstrijd gaat volgen, of hij zelf gaat fietsen dan wel zijn fiets aan de haak hangt. Of hij die stent nu uit eigen portemonnee betaald heeft of niet. Het enige wat mij interesseert is of en hoe hij dit land bestuurt.

De mediavertoning rond het sterven van Terri Schiavo in Florida, zowel als de langgerekte nieuwsshow rond het aftakelen van Johannes-Paulus II, waar zijn die goed voor geweest ? Het ene was een door politiek en religieus rechts misbruikt familiedispuut, dat beter in de grootste discretie was afgehandeld. Het andere was het publieke, langzame aftakelen en sterven van een oude man, van wie de werken lang niet zo unaniem werden geapprecieerd als men in de dagen rond zijn dood graag liet uitschijnen. Ook die vertoning werd opgevoerd met een doel. Nu wordt het ongetwijfeld gespannen wachten op de mediaberichten over het eerste ‘mirakel’. Het mag vooral niet te lang uitblijven, anders verslapt de aandacht…

En de massa, ze laat zich graag meesleuren in de draaikolk van vermeende emoties . Luc Vanderkelen maakte in HetLaatste Nieuws de vergelijking met het overlijden van koning Boudewijn en van de prinses van Wales. Iconen ? Ik durf het te betwijfelen. Idolen, daar leunt het dichter bij aan. Elvis Presley en Marilyn Monroe zijn niet ver weg.

In ieder geval lijken we tegenwoordig te vallen voor wie zijn gebreken en zijn lijden publiekelijk etaleert. Vanwaar komt toch dat lugubere, haast bloeddorstige trekje in de maatschappij van vandaag ? Het wordt nog erger als daar ook een dosis idolatrie bovenop komt. Reality television, Big Brother, ook als het over leven en dood gaat. Twee beelden hebben mij zeer gechoqueerd. Onmiddellijk na de dood van Terri Schiavo stonden mensen op de stoep voor het verzorgingstehuis te zwaaien met reusachtige blow-ups van recente foto’s van haar met haar moeder. Bij Johannes-Paulus’ laatste rit van het Gemelli-ziekenhuis naar Vaticaanstad, werd de zwakke, doodzieke pontifex van dichtbij gefilmd in zijn eigen auto. Orkestratie, enscenering, in de gruwelijkste momenten. Het ruikt naar manipulatie.

We zijn de pedalen kwijt. De juiste toon, wie weet hem nog te vinden ? Discretie en decente afstand, stilzwijgen, privacy afschermen, dat wordt allemaal absoluut niet meer op prijs gesteld. Men gooit alles in de media, op de weblogs en dus op straat. En kom me niet vertellen dat het allemaal de schuld van de media is.

Zo was er recentelijk de veroordeling van jeugdschrijver Gie Laenen tot zes jaar gevangenisstraf wegens pedofilie, waarover fel gedebatteerd werd op weblogs. Zijn dochter Sofie nam daar zijn verdediging op. Niet helemaal vreemd natuurlijk dat een dochter haar vader wil steunen in moeilijke dagen. In Dag Allemaal, niet echt een discreet medium, gaat Sofie Laenen wel ver over de schreef. Ze zegt in een interview onder meer dat haar vader van die jongens, het ging over 25 jongens bij deze veroordeling, allicht betere minnaars heeft gemaakt. Hoe ver kun je gaan ? Hoe ver kun je afdwalen van de dunne lijn die de waardigheid afbakent ?

:: Reacties : tessa.vermeiren@knack.be

:: www.weekend.be

Op de site van Weekend Knack ontdekt u wat u op tafel kunt zetten, waar u uw vakantie kunt doorbrengen,wat u in uw kleerkast moet hebben, hoe u uw huis renoveert… En u kunt er ook uw mening kwijt.

TESSA VERMEIREN

Partner Content