?Een verjongingskuur zou ik het niet noemen. Ik heb de collectie alleen wat moderner gemaakt. Pittiger misschien.? Ontwerpster Mireille Toubac tekende 22 Octobre, de jongere zus van Olivier Strelli.

Trui Moerkerke

Terwijl Mireille Toubac verschillende silhouetten uit de rekken haalt om over haar eerste collectie voor 22 Octobre te praten, blijkt meteen dat de ontwerpster en de jongere Strelli-lijn goed bij elkaar passen. Toubac lijkt op de omschrijving van haar doelgroep : jong en dynamisch, een moderne stadsmeid die modieus door het leven stapt, zonder een fashion victim te zijn. ?Ik heb altijd van het merk gehouden?, vertelt ze. ?Al van toen ik nog op school zat, wilde ik hier komen werken.?

Mireille Toubac volgde kunsthumaniora en daarna de modeopleiding in La Cambre (?Mijn ouders hielden hun hart vast. Ze vroegen zich af wat ik met mode zou kunnen aanvangen.?) Kort na haar studies ze studeerde af in ’91 solliciteerde ze bij Nissim Israël, meneer Strelli. ?Hij had toen geen job voor mij?, zegt Mireille. ?Ik heb ondertussen elders gewerkt, onder meer bij Krizia voor hun jongere lijnen en bij Levi’s, om bedrukkingen te ontwerpen voor T-shirts en polo’s.?

Toen Nissim haar vorig jaar belde om 22 Octobre te leiden, voelde Mireille Toubac zich daar klaar voor. ?Je hebt toch wat ervaring nodig om zelfstandig een hele collectie te kunnen maken. Ik heb hier carte blanche gekregen. Nissim vertrouwt me en laat me autonoom werken. Dus moet ik niet bij hem aankomen en zeggen dat het me niet lukt. Trouwens, in dit huis kennen ze geen nee-dat-gaat-niet. Maar ik heb in alle sereniteit kunnen werken. En ik ben vrij goed georganiseerd.?

In de wintercollectie van 22 Octobre vallen het tricot op en de mix van (zachte) materialen. ?Ik ben dol op soepele stoffen die zacht aanvoelen?, zegt Mireille. ?Fluweel, chenille, bouclette wol met badstofeffect, harige stoffen. Als ze maar comfortabel zitten. Want ik herinner me nog goed dat ik het als kind een nachtmerrie vond om een pull te dragen die prikte.?

Volgens Mireille wordt een collectie gemaakt tijdens het kiezen van de stoffen. ?Ik vertrek vanuit de combinatiemogelijkheden en de harmonie tussen de stoffen. Ik heb al een eerste versie van de modellen in mijn hoofd als ik de stoffen kies op Première Vision in Parijs. Het echte uitwerken van de modellen, de architectuur van het kledingstuk komt achteraf.? De modellen gaan van gestructureerde broekpakken tot nonchalantere silhouetten in verschillende lagen. Er zijn nauwaansluitende, geceintreerde jasjes, brede pantalons en strakke hemden. En er is zeer veel tricot.

Mireille Toubac wil niet gezegd hebben dat ze 22 Octobre een verjongingskuur gaf. ?Ik heb het merk misschien wat moderner gemaakt en er wat pigment aan toegevoegd. Ik ben 29, waarschijnlijk de juiste leeftijd om deze collectie te ontwerpen. Soms vraag ik me af waar ik binnen 10 jaar zal staan. Zal ik dan te oud zijn om 22 Octobre te tekenen ? Tevoren ontwierp ik kleren voor tieners. Nu ben ik geëvolueerd, rijper geworden. Maar ik voel me in elk geval nog niet oud, niet in m’n hoofd, niet in mijn ontwerpen.?

Uit de herfst/wintercollectie ’97-’98. Toubac : Ik ben dol op soepele stoffen die zacht aanvoelen. Hier : vooral pannefluweel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content