–De jaren tien

Op 16 juli 2010 ging Instagram online en toen is alles veranderd. Plotseling publiceerden we onze levens. Dat had nogal wat gevolgen: een overdosis aan indrukken en ervaringen, aan beelden. Plotseling was iedereen een hipster.

Slechte smaak bestond niet meer, tenzij ironisch bedoeld, en in dat geval was ook slechte smaak goede smaak.

De televisieserie Girls (1), die Lena Dunham tussen 2012 en 2017 op ons afvuurde, vat de jaren tien niet alleen perfect samen, maar zindert bijna tien jaar later nog na: acteur Adam Driver is dit najaar te zien in een film over Gucci en in de reclame voor een nieuw parfum van Burberry.

Wat nemen we mee naar de toekomst? Wat komt terug? Bij de grootste kanshebbers: muren in millennial pink, communistische kamerplanten (hetzelfde groen in elk modern huishouden), curated koffie, en Adidas Stan Smiths (2). Normcore (3), ook. De jaren tien waren opvallend netjes.

Celine, het meest geliefde modelabel van de tennies, is al terug: je ziet de stijl van Phoebe Philo in de mode van Bottega Veneta (ontwerper Daniel Lee was jarenlang Philo’s rechterhand) en Jil Sander. Philo, die vaak Stan Smiths droeg, plant volgend seizoen een comeback met een eigen label, waar in de modesfeer heel hard naar wordt uitgekeken.

Het einde van het decennium was grimmiger, met #MeToo en Black Lives Matter (4), twee bewegingen die scheve situaties trachtten recht te trekken. Benieuwd of neo-woke iets wordt circa 2031.

Anderzijds bracht Gwyneth Paltrow een kaars uit met de geur van vagina (5).

Vandaag

De jaren tien zijn abrupt geëindigd, afgeblokt door covid. Maar tegelijk zijn de jaren twintig nog niet helemaal uit de startblokken gegaan. Op dit moment onthouden we niet veel meer dan ziekte, extreme weersomstandigheden, Zoom calls en de teleurstellende reünie van Friends. Dat alles, en de handtasjes in miniatuurformaat van Jacquemus (6).

2
2© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF
3
3© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF
3
3© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF
4
4© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF
5
5© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF
6
6© BEELDEN: GETTY IMAGES & GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content