Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Als klimaatambassadeur voor Al Gore, gasthoogleraar voor Groep T en zaakvoerder van Futureproofed, een consultancybureau van vijf ingenieurs dat zich specialiseert in climate change solutions, heeft Serge de Gheldere (42 jaar) de handen vol. “Dit is een uniek historisch moment. We hebben vijf of tien jaar om de crisis positief te draaien, naar een duurzamere maatschappij. Er zijn eerdere generaties geweest die burgerrechten hebben doorgevoerd, of die de muur van Berlijn hebben omvergegooid. Dit is óns moment. Het is niet wij tegen iemand, het is wij allemaal voor onszelf. Het zou cool zijn om te kunnen terugblikken en te weten dat je hebt meegeholpen en hetbeste van jezelf gegeven hebt.”

Choose your future is ons motto. Ik hoorde muziekproducent Brian Eno ooit zeggen dat de toekomst een nevenverschijnsel is van onze handelingen van vandaag. Niemand kan volledig ecologisch leven, dus choose your battles : als je iets doet, kies voor het grote verschil. Op lijstjes met ecotips staat ‘gebruik een herbruikbare tas om te winkelen’ naast ‘isoleer je dak’. Die twee zijn niet te vergelijken qua impact.”

“Als we de afgelopen feestdagen geen cadeaus gekocht zouden hebben, dan zou dat goed zijn voor de planeet, maar niet voor de economie. Het bedrijf Carrier maakt airco- en verwarmingstoestellen. Ze hebben zich samengezet met een energieleverancier en in plaats van een toestel te verkopen, verkopen ze nu een aangename binnentemperatuur, bijvoorbeeld twintig graden Celsius. Zij komen dan de toestellen plaatsen en onderhouden en betalen de energiekosten. Dit zijn de zogenaamde product/dienstsystemen, waarbij producten dienen als ‘drager’ van een dienst. Dat verandert alles : ze hebben er dan alle baat bij om die toestellen zo zuinig en herstelbaar mogelijk te maken, want alle kosten zijn voor hen.”

“Het zou ook super zijn mochten alle iPhones over de hele wereld eigendom blijven van Apple, en dat je als klant een abonnement neemt waardoor je hem mag gebruiken. Je krijgt dan upgrades en updates van wanneer die beschikbaar zijn. Of een nieuw toestel. Het oude wordt dan gerecycleerd door Apple en zelf heb je altijd het hipste toestel in huis. Met als gevolg een spectaculaire vermindering van de hoeveelheid verbruikte energie en grondstoffen.”

“Zipcars in Californië is een car sharing-systeem waarbij je uit tientallen types wagens kunt kiezen : een Mini, een pick-up, een cabriolet. Als je dan met de wagen toekomt bij vrienden, moet je je niet verantwoorden waarom je met een gedeelde wagen komt, maar maak je indruk.”

Info : www.futureproofed.be

Ecoboek ? ‘Onze keuze’ van Al Gore, Meulenhoff, ISBN 978-90-290-8548-9.

Ecowebsite ? Ted.com

Oudste ecofeit ? Mijn thesis 19 jaar geleden is op gerecycleerd papier afgedrukt, met als quote op de eerste pagina “If you’re not part of the solution, you’re part of the problem !”

Jongste ecofeit ? Ons huis krijgt een nieuw type buitenisolatie dat drie of vier keer goedkoper zou moeten zijn dan bestaande systemen. We testen het uit en als het werkt, wordt ons huis een lage-energiewoning.

Meest illegale ecofeit ? De Wattcher, een energiemeter van Marcel Wanders, om gelijk waar in huis in realtime te kunnen zien hoeveel watt we aan het verbruiken zijn. Alleen heb ik daar wel de omkasting rond de elektriciteitsmeter voor moeten openbreken.

Toekomstige ecofeit ? Ik heb een Tesla model S besteld, binnen twee jaar zal die geleverd zijn, een volledig elektrische gezinswagen.

Leen Creve

“Dit is óns moment.”

Partner Content