Ik kijk bitter weinig tv, maar het VRT-journaal wil ik niet missen. Een mens moet bijblijven, toch? Aansluitend TerZake. Onmiskenbaar is de socialistische ondertoon van de presentatoren. Je voelt hun ideologie er toch wel door. Ze stellen zich zogezegd zo objectief mogelijk op, maar je ziet onmiddellijk of ze sympathie koesteren voor een gast of niet. The Simpsons is hoe dan ook het beste duidingsprogramma. Die vertellen precies wat er in Amerika aan de hand is. Ik heb een tijdje in de V.S. verbleven en ik zeg je: het beeld dat daarin van die samenleving wordt geschetst, klopt volledig. De Simpsons zijn geen rolmodellen. Ze doen gewoon mee met de meute. Die serie is trouwens al op de vingers getikt voor de in humor gewikkelde maatschappijkritiek. Daarom vind ik het zo jammer dat in Vlaanderen geen satiristisch programma à la TV-Touché meer bestaat, dat de actualiteit eens vanuit een ander, grappig oogpunt bekijkt. Tegenwoordig is alles zo dodelijk ernstig en realistisch! Ik wil geen films die me willen sensibiliseren of feuilletons die het echte leven tonen.

Naar Windkracht 10 kijk ik enkel omdat ik de makers ken. Voor de buis zitten we dan ook gezellig te keuvelen: hoe zou het met die en die zijn? De verhalen boeien mij nauwelijks. Pole To Pole van Michael Palin: dát is genieten. Dat mag van mij gerust vier uur duren. Ik hou van reisdocumentaires waarbij de camera gewoon registreert. Zodat je achteraf de indruk krijgt dat je er zelf bent geweest. Wat ik bij Palin apprecieer, is dat hij zichzelf laat kennen. Heeft hij toevallig een rotdag, dan mag je dat ook zien. Zo herinner ik mij dat hij met z’n ploeg eindelijk op de Zuidpool was gearriveerd en het Amerikaans wetenschappelijk station wou bezoeken. Ze kregen amper één koffie. Na een half uur werden ze alweer wandelen gestuurd. Palin begon die gasten echt de huid vol te schelden. Uit protest deed hij z’n gevoeg in het ijs. Schitterende tv. Op The National Geographic durf ik ook afstemmen, hoewel de reporters daar te veel willen tonen hoe slim ze wel zijn. Hun commentaar stuit me soms tegen de borst.

Na weer een episode van The Simpsons, ik krijg er werkelijk niet genoeg van, wil ik even The Bold And The Beautiful zien om tot het besef te komen dat het hoog tijd is om het kastje weer af te zetten. (PVD)

Ronny Mosuse praat “Stop!Contact” op Ketnet aan elkaar en zit af en toe in het panel van de muziekkwis “Nonkel Pop”.

PVD Lene Kemps

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content